6 dolog, ami miatt Kevin Bacon 60 felett is iszonyú menő

Nincsenek botrányai, viccesek a reklámjai, óriásit alakított a Gumilábban, a Tremorsban és az X-Menben.

60 éve, 1958. július 8-án született Philadelphiában az egyik legkarakteresebb amerikai színész, a Golden Globe-díjas Kevin Bacon. Furcsa is, hogy nem lett mostanra belőle is filmenként 20 millió dolláros sztárgázsikat leakasztó, minden Marvel blockbusterben ott haknizó, A-listás színész. Pedig ő is van olyan karizmatikus macsó, mint Kiefer Sutherland vagy George Clooney, legalább olyan vicces, mint Jim Carrey, pont olyan jól táncol, mint Travolta, ráadásul ő a képregényfilmek egyik legmenőbb főgonosza!

Alábbi listánkban 6 dolgot szedtünk össze a 60 éves Kevin Baconről, ami miatt a mai napig ő az egyik legszerethetőbb hollywoodi sztár! 

1. Sosem volt botrányhős, ő a rendes srác a szomszédból

Ha visszakeressük az elmúlt évtizedek hírességekről szóló bulvárhíreit, semmit sem fogunk találni Kevin Baconről. Mindössze kétszer csapott körülötte nagy hírverést a média. Egyszer 1994-ben, amikor azt nyilatkozta a Veszélyes vizeken sajtótájékoztatóján, hogy ő lényegében már mindenkivel dolgozott Hollywoodban. Ebből végül egy olyan hírügynökségi cikk kerekedett, amiben Bacont kiáltották ki az univerzum középpontjának. Ezt néhány vicces tudós olyannyira komolyan gondolta, hogy kidolgozták a Hat lépésre Kevin Bacontől-elméletet. A 2000-es években aztán össznépi játékként ugrott rá erre a fél internet: valaki mondott egy színészt, akit össze kellett kötni egy másik színésszel egy közös filmmel, majd ezt a sztárt egy másikkal, így kellett eljutni a végén hat lépésben Baconhöz.

Kevin Bacon és Kyra Sedgwick 2012-ben (fotó: Theo Wargo/WireImage/Getty)

 

Baconnel ezeket leszámítva nem különösebben foglalkozott a média. De miért is tette volna? A sztár 1988 óta boldog házasságban él Kyra Sedgwick színésznővel, van két gyerekük, meg egy takaros otthonuk Manhattan Upper West Side negyedében. Bacon ugyan ma már nem első vonalbeli A-listás színész, de a filmjeivel, reklámszpotjaival és tévésorozataival a bulvárlapok szerint már összeszedett egy 50 millió dolláros vagyont (a Gyilkos hajszáért például részenként 175 ezer dollárt kapott).

2. Fergeteges táncot nyomott a Gumilábban

Ahogy a '70-es évek végén Travolta óriási sztár lett a Szombat esti lázzal és a Pomádéval, 1984-ben  Kevin Bacon is megmutatta a Footloose-ban (nálunk: Gumiláb), mennyire a lábában van a bugi. A történet egy fiatal, nagyvárosi srácról szól, aki egy olyan álmos kisvárosba költözik az anyjával, ahol a tinédzserek halálos kimenetelű autóbalesete óta tilos a tánc, a buli és a rock&roll. Természetesen a bulibáró főhősnek ez nem tetszik, így a konfliktus elkerülhetetlen. Érdekesség, hogy bár a fiatal Bacon elképesztően jól táncolt az 1983-as castingon, több jelenetben is táncos dublőr helyettesítette, amiről produceri nyomásra évekig nem beszélhetett. Ráadásul a Gumiláb kirobbanó sikere óta egyszer sem tudott úgy esküvőkön vagy bulikon partizni, hogy ne követelték volna tőle ugyanazokat az ikonikus táncmozdulatokat, amiket a filmben nyomott.

3. Az örök VHS-klasszikus: Ahová lépek, szörny terem!

Kevin Bacon már a karrierje kezdetén belopta magát a horror és a B-filmek kedvelőinek szívébe. Látványosan meghalt a legelső, 1980-as Péntek 13-ban, az 1990-es Tremorsban pedig egy sivatagi porfészekben menekült a föld alól támadó, gyilkos kedvű óriásférgek elől. Sokáig úgy volt, hogy a több filmes folytatást is megélt franchise-hoz idén egy jó kis tévésorozat is készül, magával Kevin Baconnel a főszerepben (aki a korábbi részekben már nem volt benne). Sajnos azonban a SyFy csatorna már a pilot epizód bemutatása előtt elkaszálta a szériát, pedig a trailere alapján igencsak ígéretes volt: az első film főhőse, Valentine McKee alkoholista lett, és még 25 évvel később is ugyanott él, ahol annak idején a gigakukacokat üldözte. Ám váratlanul felbukkan a lánya, hogy sok évnyi mosolyszünet után kibéküljenek, és persze pont ekkor szakad a nyakukba a szörnyek újabb inváziója.

4. Az X-men filmek legmenőbb főgonosza!

Amikor 2006-ban Brett Ratner ült Bryan Singer helyett a rendezői székbe az X-Men trilógia záródarabjánál, pár évvel később pedig mozikba került a bődületesen rossz X-Men kezdetek: Farkas, egy pillanatig úgy tűnt, annyi a képregényfilmek diadalmenetének. Szerencsére a Kick-Ass rendezője, Matthew Vaughn ügyesen levezényelte a „retró X-Men filmek” nyitányát. Az X-Men - Az elsők nem napjainkban, hanem a hidegháborús '60-as években játszódott, amikor a két nagy ellenfél, Xavier és Magneto még a legjobb barátok voltak, és közösen próbálták megakadályozni a harmadik világháborút kirobbantani készülő, velejéig romlott mutánst, a Sebastian Shaw-t. Utóbbit alakította mesterien Kevin Bacon, és ebben a szerepében menőbb és hihetőbb volt az összes macskasimogató Bond-gonosznál.

5. Kevin Bacon, az őrült Kevin Bacon-rajongó

Kevin Bacon az elmúlt 40 évben persze nemcsak horrorban, musicalben, krimikben és olyan blockbusterekben alakított emlékezetest, mint a JFK, az Apollo-13 vagy X-Men: Az elsők. Komikusnak is igen kiváló, amit szíves örömest kihasználnak a talkshow-k és reklámfilmek készítői, mert Bacon a legelborultabb hülyeségeket is szívesen előadja. Ilyen volt például a Logitech 2010-es okostévé-reklámja is, amiben nem kevés öniróniával egy olyan nyüzüge, lúzer Kevin Bacon-rajongót alakított fergetegesen, aki a Bacon-életmű filmes ereklyéivel vette körbe magát az otthonában.

6. Eggs with Bacon: gyilkos szóviccel súlyosbított tojásreklám

Szintén népszerű vírusvideóvá tudott válni 2015-ben az a Kevin Bacon-tévéreklám, amiben a karizmatikus sztár egy női rajongója konyhapultján heverészve duruzsolja, hogy a rántotta az Amerikai Tojástanács sajátmárkás tojásából készítve a legfinomabb. És persze szalonnával, vagyis Baconnel - avagy senki sem sütheti el az eggs with bacon szóviccet – kivéve Kevin Bacont!