6+5 érdekesség a 65 éves Emma Thompsonról, aki majdnem szerepelt az Elemi ösztönben

A sokoldalú színésznő, aki nemcsak drámai és komikus szerepekben, de az életben is tud meglepést okozni.

1. A család

Emma Thompson 1959. április 15-én született Londonban, nem meglepő módon művész családban. Édesapja és édesanyja is színész volt: Eric Thompsont többek közt az 1967-es Tréfacsinálókban és a Doctor Who című sorozatban láthattad a hatvanas években; Phyllida Law olyan filmekben játszott, mint az 1993-as Sok hűhó semmiért, amiben a lánya is szerepel, az 1996-os Emma vagy a 2002-es Az időgép, de a David Suchet-féle Poirot-sorozat két epizódjában is feltűnt.

 

2. A két Oscar-díj

Ő az egyetlen, aki két Oscar-díjat nyert, két teljesen különböző kategóriában, és mindkettőt a kilencvenes években. A legjobb színésznőnek járó elismerést a Howards End - Szellem a házban című 1992-es filmért kapta, nem sokkal később pedig a legjobb adaptált forgatókönyvért vehette át az Akadémia elismerését. Utóbbit az Értelem és érzelem című Jane Austen adaptáció forgatókönyvéért kapta, amit 1995-ben mutattak be, de majdnem el sem készült. Történt ugyanis, hogy mikor Thompson a forgatókönyvön dolgozott, megadta magát a számítógépe, és ekkoriban még nem terjedtek el a felhőszolgáltatások, hogy azonnal biztonsági mentést lehetett volna készíteni a fájlról. Végül Stephen Fry segítette ki a bajból, aki hét órát bajlódott vele, mire sikerült kinyernie a gépből a forgatókönyvet.

3. A költöző díjak

Nagyon úgy fest, hogy Thompsont nem nagyon érdeklik a díjak:

a fent említett két Oscart például a fürdőszobában tartotta,

ám új helyet kellett keresni nekik. 1999-ben ugyanis megszületett Greg Wise-zal (akivel az Értelem és érzelem forgatásán ismerkedett meg) közös lányuk, Gaia Romilly – az ő alkotásai vették át a díjak helyét a fürdőszobában. Az Oscar-szobrok végül Thompson irodájában találtak új otthonra.

 

4. Az Elemi ösztön

A kilencvenes évek egyik legnépszerűbb erotikus thrillere az Elemi ösztön, amit ma már el sem tudnánk képzelni Sharon Stone nélkül. Pedig eredetileg nem őt nézték ki a főszerepre, hanem Emma Thompsont, aki viszont visszautasította az szerepet.

„Amennyire én látom Sharon Stone ágyjelenetét az Elemi ösztönben, kemény anyagból formázták a testét. Úgy dugta Michael Douglast, mint egy szamár, és közben egy centi sem mozdult. Ha én lettem volna a helyében, repkedtek volna körülöttünk a dolgok.”

- mondta később a szerepről.

5. A csillag

2010. augusztus 7-én csillagot kapott a hollywoodi hírességek sétányán: övé a 2 416-ik csillag, de nem is ez az érdekes benne, hanem hogy hol helyezték el. Az angol színésznő csillaga ugyanis közvetlenül egy autentikus brit kocsma, a Pig 'n' Whistle mellett található.

Ez is érdekelhet

10 dolog, amit nem tudtál az Értelem és érzelemről

A film, ami Emma Thompsonnak forgatókönyvírói Oscar-díjat, Kate Winsletnek pedig nagy áttörést hozott. Tudj meg még sok érdekességet erről a kosztümös kedvencről cikkünkből!

Tovább

 

6. A varázsvilág

Természetesen, mivel brit színész, ő is szerepelt a Harry Potter-franchise-ban: Sybill Trelawney professzort alakította három filmben: először a 2004-es Azkabani fogolyban tűnt fel, majd a Főnix Rendjében és a Halál ereklyéinek második részében is játszott.

A szerepet igazából azért vállalta el, hogy lenyűgözze a lányát, Gaiát,

aki a Harry Potter és az azkabani fogoly premierjekor ötéves volt. De nemcsak Roxfortban varázsolt, hiszen kétszer is eljátszotta Nanny McPhee-t a varázsdadát, ráadásul mindkét film (Nanny McPhee – A varázsdada (2005), Nanny McPhee és a nagy bumm (2010)) forgatókönyvét ő írta Christianna Brand könyvsorozata alapján.

7. Az örökbefogadás

2003-ban a férjével, Greg Wise-zal örökbefogadtak egy tizenéves ruandai árvát, Tindyebwa „Tindy” Agabát, aki korábban gyerekkatona volt, és a szülei a ruandai népirtásban haltak meg. A fiú az erőszakos besorozás elől menekült Londonba, ahol az utcán él, mielőtt a Menekültügyi Tanács segített neki. Az egyik rendezvényükön ismerte meg őt Thompson, és elhívta hozzájuk karácsonyozni.

„Lassan egyfajta állandó szereplője lett az életünknek, Skóciába is velünk jött nyaralni”

– mesélte Thompson. Tindy 2009 óta angol állampolgár.

 

8. A dal

A híres francia énekes, Georges Moustaki neki szentelt egy dalt a 2003-as albumán. A szám a színésznő nevét viseli, és Emma Thompson is énekel benne.

Az egész tulajdonképpen egy szerelmes duett.

9. A randi

1989 és 1995 közt Kenneth Branagh felesége volt, és mikor végleg kimondták a válást, épp az 1998-ban bemutatott A nemzet színe-java című filmet forgatta. Épp a lakókocsijában volt, amikor felhívta őt Donald Trump, és meginvitálta a Trump Towerbe, hogy ott szálljon meg, és esetleg egy vacsorát is elköltsenek együtt. Trump épp akkor vált el Marla Maples-től, így kapva kapott az alkalmon, de

Emma Thompson nem él a randi lehetőségével.

Plusz érdekesség, hogy a filmben egy olyan karaktert játszott, akit Hillary Clintonról mintáztak – ő volt Trump riválisa a 2016-os elnökválasztáson.

 

10. Az első csók

Na nem az életben, hanem a vásznon. Ez az 1989-es filmben, A nagy balekben csattan el, mégpedig Jeff Goldblummal. Ez volt amúgy Emma Thompson első mozifilmje, amiben egy ápolónőt alakít, Goldblum pedig egy Dexter King nevű szerencsétlen színészt, aki nehezen boldogul Londonban: se munkája, se nője, aztán hirtelen mindkettő akad, csak épp megtartani nehéz.

11. Legközelebb

Két filmes projektben is rész vesz jelenleg: az egyik az új Bridget Jones-film, a Mad About the Boy, ami sorrendben a negyedik darabja lesz a franchise-nak – ez stílusosan 2025. február 14-én érkezik a mozikba, vagyis pont Valentin-napon. A másik, készülő film pedig thriller lesz, a The Fisherwoman, aminek a szinopszisa szerint:

„A minnesotai hóviharban ragadt halásznő szemtanúja lesz egy tinédzser elrablásának, és hamarosan rájön, ő a fiatal áldozat egyetlen reménye.”

 

(via IMDb, Wikipedia)