7 sztár, aki gyűlöli a method actinget

Nem mindenki van lenyűgözve a teljes mértékben átlényegülő színészkollégáktól – és ennek gyakran igen vicces és/vagy frappáns módon hangot is adnak. Összegyűjtöttük a legcsípősebb beszólásokat.

Mi is gyakran írunk róla, amikor egy színész szélsőséges módon alkalmazza az orosz Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij módszerén alapuló, később a neves amerikai színészoktatók, Stella Adler és Lee Strasberg által továbbfejlesztett módszert, amit manapság method actingként emlegetünk (a magyar sajtóban is). A method, azaz a „Módszer” dióhéjban

a teljes átlényegülést takarja, azt a rendkívül elhivatott hozzáállást, amikor az illető egy filmforgatáson nemcsak végig szerepben marad a forgatási szünetekben is,

de megpróbálja magáévá tenni az általa játszott karakter minden fizikai és lelki jellemzőjét – azaz egy időre szinte totálisan átváltozik azzá a figurává, akit játszik.

A híres átlényegülők közé tartozik többek közt Robert De Niro (aki elment taxizni a Taxisofőr forgatása előtt), Christian Bale (aki grammra annyi kilóra fogy vagy épp hízik, ahogy azt a karaktere épp megkívánja), Shia LaBeouf (aki széttetováltatta magát egy szerep kedvéért, egy másik miatt pedig kihúzatta egy fogát), Jared Leto (aki nagyon para dolgokat művelt a partnereivel, amikor Jokert játszotta) és Daniel Day-Lewis (aki Az utolsó mohikán forgatása előtt elvonult a vadonba).

Benedict Cumberbatch A kutya karmai köztben. Forrás: Netflix


Legutóbb Benedict Cumberbatchről írtuk meg, hogy A kutya karmai közt kedvéért nemcsak nikotinmérgezést kapott a sok kézzel sodort, füstszűrő nélküli cigarettától, amit a forgatás alatt végig, még a szünetek alatt is szívott, de

nem volt hajlandó mosakodni sem.

Vannak azonban olyan színészek is, akik jobb esetben feleslegesnek, rosszabb esetben elképesztő őrültségnek tartják a method actinget, az ezt gyakorló kollégáktól pedig a közös munka során a falra másznak – és ennek szeretnek hangot is adni. Mások szerint pedig ez a módszer mára egyszerűen elveszítette az eredeti jelentését, teljesen kiüresedett, egyszerű hívószóvá és szenzációvá vált a sajtó, és bombasztikus mutatvánnyá a közönség számára.

Lássuk tehát a legelszántabb kritizálók legtalálóbb odamondogatásait, a múltból és a közelmúltból egyaránt!


Sebastian Stan

Sebastian Stant leginkább a Tél Katonájaként ismerhetjük a Marvel mozis univerzumból; legutóbb pedig azzal nyűgözött le mindenkit, milyen hasonlóvá vált külsőleg a Mötley Crüe dobosává, Tommy Lee-vé a Pam & Tommy című sorozat kedvéért. Amikor azonban erről kérdezték, a színész azt nyilatkozta, mindennek semmi köze a method actinghez, azt ugyanis határozottan ellenzi. „Nem hiszek abban, hogy helyes káoszt teremteni a színjátszás kedvéért.

Mindez nem több felelőtlen, nárcisztikus önkényeztetésnél”

– mondta Stan az In the Envelope podcastnek.

Sebastian Stan a Pam & Tommyban. Forrás: Disney+

 

Robert Pattinson

Habár Robert Pattinson átlényegülése is lenyűgöző volt A világítótorony című pszichohorrorban, az Alkonyat-filmek egykori sztárja is nagy ellenzője a „Módszernek”. Amikor a Variety Actors on Actors sorozatában Jennifer Lopez beszélgetett vele, leszögezte, hogy szerinte színészkollégái csak akkor nyúlnak a method actinghez, amikor

„valami se**fejet játszanak”

(utalva rá, hogy mindezt csak mentségnek használják arra, hogy a forgatáson is úgy viselkedhessenek). Pattinson az interjú során világossá tette, hogy sosem vonzotta ez a módszer, számára ugyanis kulcsfontosságú, hogy tudja, „hol ér véget a karaktere”.

Willem Dafoe és Robert Pattinson A világítótoronyban. Forrás: Cinefest Nemzetközi Filmfesztivál

 

Spencer Tracy

Az 1967-ben elhunyt színész, a Téboly, az Ítélet Nürnbergben és a Találd ki, ki jön vacsorára! sztárja sokoldalú és naturalista játékstílusáról volt híres. Zsinórban kétszer is nyert Oscart, 1938-ban és 1939-ben (ezt a bravúrt azóta csak Tom Hanks tudta megismételni): először a Tengeri titánokért, majd a Fiúk városáért – és mindehhez pályája során egyszer sem volt szüksége a method acting segítségére. Amikor egyszer erről kérdezték, rendkívül frappáns választ adott. „Ezek a mai gyerekek folyton azzal nyaggatnak, hogy ki kéne próbálnom a method actinget.

De túl öreg, túl fáradt és túl tehetséges vagyok hozzá!”

Touché!

Spencer Tracy 1934 körül. Forrás: Bettmann / Getty Images

 

Toni Collette

Az ausztrál színésznőt Örökség című filmje bemutatásakor kérdezgették a method actingről, és az derült ki, hogy Collette az egész koncepciót nem érti, pontosabban nem tudja magáévá tenni. Szerinte ugyanis elkerülhetetlen, hogy egy színész belemerüljön a karaktere pszichéjébe, de mindezt túlhajtani (például oly módon, hogy valaki egy forgatás során végig karakterben marad) kifejezetten ízléstelen. „Én nem vagyok method actor, akármit is jelentsen ez. Szerintem ez csak süket duma. Úgy értem, totál felesleges az egész.

Nem értem, miért próbálnak egyesek ezzel feltűnősködni.

Mindenkinek megvan a maga módszere. Én például inkább ösztönös színész vagyok” – szögezte le.

Megy a megőrülés anélkül is, hogy tényleg megőrülnénk. Toni Collette az Örökségben. Forrás: Vertigo Média

 

Laurence Olivier

A XX. század egyik legnagyobb színészóriása, az 1989-ben elhunyt angol Sir Laurence Olivier emlékezetes Shakespeare-szerepei mellett olyan filmjeiről ismert, mint a Maraton életre-halálra vagy A Manderley-ház asszonya. Módszere természetesen sokkal kifinomultabb volt annál, mint amit egy method acting-követő művel, továbbá kicsit lekezelően azt is gondolta, hogy a „Módszer” csak egy módszer a sok közül. Egy rendkívül vicces anekdota szerint azonban épp a Maraton életre-halálra forgatásán azzal a Dustin Hoffmannal játszott együtt, aki a film kedvéért három napig nem aludt, hogy minél hitelesebben hozza az általa életre keltett, álmatlanságban szenvedő figurát. Mikor ez Olivier tudomására jutott, a következőt kérdezte a fiatal kollégától:

„De drága fiam, miért nem próbálod meg egyszerűen csak eljátszani?”
Olivier és Dustin Hoffman a Maraton életre-halálra forgatásán. Forrás: Paramount Pictures / Sunset Boulevard / Corbis via Getty Images


Mads Mikkelsen

A dán színész tavaly áprilisban fakadt ki a brit GQ magazinnak, amikor arról kérdezték, kipróbálná-e a módszert. „Egy nagy sz*rt! És mi van, ha egy fos filmről van szó? Mégis mit gondolnak, mit érhetnek el ezzel? És attól kéne meghatódnunk, hogy végig szerepben maradnak? (…)

De hogy készülnek fel mondjuk egy sorozatgyilkos szerepére? Tényleg kipróbálják két évig,

hogy milyen is az?” – tette fel a kérdést a sztár, aki egyébként a Hannibal című sorozatban maga is játszott már sorozatgyilkost (és szerencsére nem próbálta ki, hogy milyen is az a valóságban).

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images


Annak ellenére, hogy Mikkelsen nagyra tartja az olyan színészeket, mint például a már említett Daniel Day-Lewis, saját bevallása szerint ha valaha is lett volna közös filmjük, biztosan ő lett volna a forgatásán Káosz kapitány, hogy valamiképp szabotálja a dolgot. „Életem nagy kalandja lett volna.

Valahogy megpróbáltam volna kizökkenteni.

Folyamatosan olyasmit kérdezgettem volna tőle, hogy »kérsz egy cigarettát? 2020-ból van, nem 1870-ből. El tudod ezt fogadni?«” – viccelődött a színész, aki rendkívül lényeglátóan azt is hozzátette, hogy „a média meg ilyenkor mindig odáig van, hogy »ó, istenem, milyen komolyan veszi a dolgot, hát ez fantasztikus, adjunk neki valami díjat!«


Brian Cox

A legújabb színművész, aki kiakadt a method acting miatt, az Utódlás egyik főszerepét hozó skót Brian Cox, akit a népszerű sorozatban az amerikai Jeremy Stronggal hozott össze a sors – és a fiatalabb színésznek bizony egészen más elképzelései voltak az átlényegülésről a forgatáson, mint neki,

aki a Royal Shakespeare Company vagy a londoni Royal National Theatre társulatának (egykori) tagjaként a klasszikus színjátszást képviseli.

Strong ugyanis egy korábbi évadban, amikor a sztori szerint szinte a teljes családjától elhidegült, a forgatáson is izolálta magát a kollégáitól; ezenkívül volt, hogy spiccesen jelent meg a felvételen, amikor a karaktere is be volt csípve a jelenetben, máskor pedig a nagy átélésben olyan lelkesen ugrott le egy színpadról, hogy eltörte a sípcsontját.

„Kib*szottul idegesítő volt.

Bocsánat, csak az egész dolog olyan, mintha fordítva ülnének fel a lóra. Csak csináld meg a munkát. Nem kell felcímkézni!” – puffogott Cox a Varietynek.

Brian Cox és Jeremy Strong az Utódlásban. Forrás: HBO Max

 

(via Collider, Variety)


Nyitókép forrása: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images.