A 10 legemlékezetesebb filmes idézet – a PORT.hu olvasói szerint

„Persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem!” „Mehetünk vissza a balettbe ugrálni.” Sok-sok kultikus alkotás emlékezetes mondatait gyűjtöttük csokorba olvasóink kommentjei alapján. De vajon Star Wars- és Ponyvaregény-idézetek is kerültek a TOP10-be?

Nemrégiben nagy sikert aratott, amikor a PORT.hu olvasóival a tévénézés világnapja alkalmából megszavaztattuk a Facebookon a 21. század 10 legjobb tévésorozatát (a rangsor itt tekinthető meg), ezért most ismét az olvasóinkhoz fordultunk azzal a kérdéssel, hogy

kinek mi a kedvenc filmes szállóigéje.

Nem reprezentatív felmérésünkre 700-nál is több válasz érkezett – ezúton is nagyon köszönjük! A sorozatokból vett idézeteket nem vettük figyelembe, így nem foglalkoztunk sem a Csengetett, Mylord?-idézetekkel, sem a Csernobil elhíresült „Nem jó, de nem is tragikus.” mondatával. Az idézettengerből végül egy igen érdekes kép rajzolódott ki: eszerint az olvasóink főleg a '80-as és a '90-es évek kultikus népszerűségnek örvendő filmjeiből szeretnek idézgetni. Íme a legtöbbet emlegetett mondatok:

 

10. „Mehetünk vissza a balettbe ugrálni.”

A magyar rajzfilmgyártás koronaékkövének számító, 1986-os Macskafogóból előszeretettel idéztek az olvasóink. Érdekesség, hogy a balettpatkányok visszatérő szavajárása csak egy macskabajusznyival győzött a Safranek- és Mr. Teufel-idézetek ellenében.

 

9. „Hasta la vista baby!”

A legendás akciósztár legendás mondata: az Arnold Schwarzenegger-arcú T-800-as ezekkel a szavakkal vett örök búcsút ádáz filmbéli ellenfelétől, a folyékony fém T-1000-estől az 1991-ben bemutatott Terminátor 2. - Az ítélet napjában. Egy városi legenda szerint a film Elektromodulator dva címmel futott a szlovák mozikban, és az ismert mondat ottani megfelelője az „Ahoj, Poplacsek!” volt – erről azonban az Urbanlegends.hu bebizonyította, hogy valószínűleg kamu sztori.

 

8. „Puskát kellett volna hozni ehhez a melóhoz.”

Több PORT.hu olvasó is idézett a felhívásunk nyomán Quentin Tarantino 1994-es kultfilmjéből, a Ponyvaregényből, de az kissé meglepte még a jelen sorok szerzőjét is, hogy végül nem az „Ezékiel 25:17” lett a befutó.

 

7. „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!”

A fenti Yoda-idézet természetesen az 1983-as Star Wars-folytatásból, A Birodalom visszavágban hangzott el a furán beszélő, ráncos kis Jedi-mester lepénylesőjéből.

 

6. „Persze, hogy tudtam! Csak nem sejtettem!”

Sylvester Stallone 1991-es Oscarja nálunk valamiért az izomkolosszus akciósztár egyik legnépszerűbb filmje lett – ami alighanem nem kis részben a fergeteges magyar szinkronnak volt köszönhető. A Gáti Oszkár hangján felcsattanó Angelo Provolone mondata az én ismertségi körömben is örök klasszikus, és így voltak ezzel a PORT.hu olvasói is.

 

5. „Hát hányjál! Tessék! Szóljál anyádnak is! Hányjatok együtt!”

Tímár Péter kiváló rendszerváltáskori látleletéből, a Csapd le csacsi! című szatírából való a fenti idézet, amit több olvasónk is megemlített.

 

4. „Az a te bajod, hogy sokat voltál vidéken. Nem fejlődött ki az agyad!”

A hányós Csapd le csacsi!-idézetnél is többen beírták Gáspár Sándor mai napig sokat emlegetett monológját. Viszont ahogy azt már kifejtettük nemrégiben a filmről szóló retrospektív kritikánkban is, ez egy szállóigévé vált szöveg ugyan, de egy ilyen kocsmai duma után bizony ma már nemigen lenne mindent megbocsátós, összeölelkezős happy end egy családi veszekedés végén.

 

3. „Eszem f*szom megáll!”

Renny Harlin hatalmasat bukó, ám itthon a főhőst szinkronizáló Nagy Feró személye miatt kultikus alkotássá váló Ford Farlaine kalandjai a címbéli rock'n'roll detektív (Andrew Dice Clay) munkáját követte nyomon. A film tényleg senkit sem hozott lázba az 1991-es bemutatója idején, kivéve a spanyolokat, a norvégokat, és bennünket, magyarokat. A 20 millió dolláros költségvetését épp hogy csak össze tudta kaparni a mozipénztárakból – további érdekességeket ebben a tavalyi, 30 éves évfordulós cikkünkben írtunk a filmről.

 

2. „Örökké nem eshet.”

Meglepően sok PORT.hu-olvasó kedvence az 1994-ben bemutatott A holló, a fenti Eric Draven-idézetet ugyanis többen is bepötyögték a kommentek közé. Brandon Lee legjobb filmjéről, ami sajnos a legutolsó is volt egyúttal, és aminek eredetileg A varjú címen kellett volna futnia itthon a mozikban (hiszen a crow varjút és nem hollót jelent), ebben a cikkünkben részletesebben is írtunk.

 

1. „Te mondd azt, hogy rablótámadás, a te hangod mélyebb!”

Egészen bizonyos, hogy kevés helyen övezi évtizedek óta akkora szeretet és tisztelet a Bud SpencerTerence Hill-párost, mint nálunk, Magyarországon. A nagy kereskedelmi adók az idők végeztéig fogják vetíteni hétvégente a filmjeiket, Király Levente pedig alighanem nyugdíjas korában is még anekdotákat fog felidézni a könyveiben a közönségkedvenc pofonosztó párosról. A fenti, legendás mondat, a házi idézetversenyünk nyertese az 1977-es Bűnvadászokban hangzott el (többször is), amelyben a két csirkefogó főhős ki akar rabolni egy boltot, de véletlenül a helyi rendőrőrsre csörtetnek be, és hogy elkerüljék a letartóztatást, beállnak inkább zsarunak.

 

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.