A listák listája: 10 film és sorozat, ami tavaly 1. volt egy-egy TOP10-ünkben

Számos toplistát készítettünk tavaly a 10 legjobb háborús filmtől kezdve a PORT.hu olvasók kedvencein át 2022 legemlékezetesebb meztelenkedéséig. Íme a legleglegek!

A január általában mindig a számvetés és az óév mérlegének megvonásának ideje. Nincs ez másképp itt a PORT.hunál sem, ám mi most a „szokásos” 2022-es leglegleg lajstromok helyett egy speciális összeállítást készítettünk az olvasóinknak: TOP10-es listát készítettünk a legérdekesebb, legviccesebb és legnépszerűbb tavalyi TOP10-es listás cikkeinkből.

Ehhez persze először is egy szigorú szempontrendszert kellett felállítani, amelynek keretében kizárólag csak olyan listák első helyezettjei kerülhettek be a mostani összeállításunkba, amelyek valóban TOP10-ek voltak, nemcsak szimpla felsorolások. Mivel azonban a tavalyi írásaink között egy újabb rangsort már nem akartunk felállítani, ez a mostani lista nem minőségi, hanem pusztán időrendi sorrendet jelöl.

Lássuk hát a Listák Listáját!

 

1. Enter The Anime

Tavaly februárban írtam meg az Itt a Netflix 10 leghitványabb filmje, Adam Sandler kettőben is szerepel című cikket, amelyben valóban a streaming szolgáltató legrosszabb produktumai lettek összegyűjtve. Kevés olyan alkotás van ugyanis a Rotten Tomatoes kritikagyűjtő oldalon, ami nulla százalékon áll – az Enter The Anime című, 2019-es dokumentumfilm ezek közül az egyik. Pedig lehetett volna akár jó is, elvégre a témája az animék, vagyis a nagy múltra visszatekintő, kultikus japán rajzfilmek megszületése, fejlődéstörténete és jelenkori hihetetlen népszerűsége. Viszont akik látták, inkább azon a véleményen voltak, hogy jobbára csak a cosplayerek és a K-pop együttesek videóiból, valamint a Netflixen már elérhető anime sorozatok véletlenszerű klipjeiből fércelték össze.

 

 

Az Enter The Anime lényegében egy egyórás reklám, amelynek cseppet sem titkolt célja, hogy népszerűsítse a tényt: ma már tényleg rengeteg anime elérhető a Netflixen. No de melyik két Adam Sandler-film került fel erre a listára? Az újrakezdés és a Nevetséges hatos, de bónuszként volt egy harmadik Adam Sandler-film ezen a tavalyi szégyenfalon: a Father Of The Year, amit szintén a komikus cége, a Happy Madison Productions gyártott.

 

2. Bosszúállók: Végtelen háború – Wanda vs. Vízió

Szintén 2022 februárjában készítettünk egy erősen spoileres listát A szuperhősfilmek 10 legsokkolóbb pillanata címmel. Az apropót a Robert Pattinson főszereplésével leforgatott új Batman-film adta, ami már az előzetesek alapján is sokkal komorabbnak ígérkezett, mint a korábbi verziók. A cikk többek között azt a témát járta körül, hogy a képregényfilmek kezdetben még a legfiatalabb korosztályt célozták meg, így igyekeztek családbarátok maradni (lásd a Tobey Maguire-féle Pókember-trilógiát), újabban viszont már trendi lett a felnőttesebb témák beemelése. Ez főleg a Warner filmjeiben érhető tetten, de megrázó vagy sokkoló pillanat a Marvel univerzumában is akad azért – például a tavalyi listánk első helyezettje, amelyben Thanos legyőzéséhez Wandának meg kell semmisíteni az Elmekövet, az azonban a Vörös Boszorkány szerelme, Vízió testének része, így nem marad más megoldás, csak a kő elpusztítása, Vízióval együtt.

 

 

3. Sophie választása

Nem kevésbé volt szívszorító és felkavaró a tavaly márciusban megjelent A 10 legszomorúbb könyv a filmvásznon című cikk első helyezettje, a William Styron magyarul is olvasható regényén alapuló filmdráma, a Sophie választása. A második világháború járunk, egy holokauszttúlélő lengyel nő, a címbéli Sophie-ról (Meryl Streep, aki alakításáért Oscart érdemelt) és a partnere, Nathan (Kevin Kline) Brooklynban próbálnak új életet kezdeni. Itt megismerkednek egy íróval, Stingóval, aki érzelmileg közel kerül a nőhöz, és ez felkavarja a trió kapcsolatát.

 

 

Az igazi tragédiát és a címbéli választást azonban nem ez jelenti, hanem a flashbackekben elénk táruló traumatikus múlt: a film zárójelenetéből derül ki, hogy a múltjával szembenézni képtelen nő súlyos titka nem más, mint az, hogy annak idején egy kegyetlen náci tiszt embertelen parancsára el kellett döntenie, hogy két kisgyermeke közül melyiket küldje a halálba.

 

4. Hang nélkül

Tavaly áprilisban készült el egy igen izgalmas lista itt a PORT.hun 10 fontos pillanat a filmtörténetben, amikor a csendnek igazi ereje volt címmel. A rangsor első helyezettje – abszolút megérdemelten – Emily Blunt posztapokaliptikus filmje, a Hang nélkül volt, amelyben a szörnyek mindenkit megölnek, aki megnyikkan. Ez a teljes, kikényszerített csend pedig a nézőt is arra ösztönzi, hogy csendben legyen, ne adjon ki semmilyen zajt, és még a lélegzetét is tartsa vissza – ezáltal pedig igazi aktív részesévé válik a filmnek.

 

 

5. Ryan közlegény megmentése

2022 júliusában jött ki az IMDb friss összesítése a legjobb háborús filmek pontszámairól, ami kiváló alkalom volt arra, hogy Vízer Balázs kollégánk, aki él-hal a háborús filmekért, összeállítson egy témába vágó toplistát A 10 legjobb háborús film - újrapontozva címmel. Az első hely aligha lehetett kérdéses: az 1998-as Ryan közlegény megmentése olyan nagy klasszikusokat is maga mögé utasított, mint A szakasz, A szarvasvasász vagy az Apokalipszis most.

 

 

A rendező, Steven Spielberg nemcsak profi, okos is volt, amikor főhősének egy olyan színészt tett meg, aki egyáltalán nem az az elitkatona típus: Tom Hanks vezeti ugyanis azt az alakulatot, amelyik 1944. június 6-án partra száll az Omaha partszakaszon, majd a német vonalak mögött kell megtalálniuk és visszahozniuk egy olyan katonát, akinek három bátyja a világháború különböző frontjain szinte egyszerre vesztette életét. A zsigerien izgalmas film a partraszálláson kívül a korabeli hadviselés szinte minden módját megmutatja: járőrözés, orvlövésszel való találkozás, rajtaütés, helységharc, és teszi mindezt az utolsó centiig hitelesen. Az eredmény öt Oscar-díj, köztük a legjobb rendezésért járó.

 

6. Forrest Gump

Tavaly augusztusban arról faggattuk olvasóinkat a Facebook-oldalunkon, melyik a tökéletes film, amiben minden a helyén a van és nincs hiba sehol?

A posztra akkor és ott közel 1000 like és több mint 4500 válasz érkezett!

Az így kialakult rangsort végül én cikkesítettem 10 tökéletes film – a PORT.hu-olvasók kommentjei alapján címmel. Örültem, ha valaki megemlítette tökéletes filmként A tanút, a Terminátort, vagy egy ismertebb Bud Spencer-filmet, az olyan szellemesnek gondolt válaszokat viszont, mint a „Kovi teljes munkássága”, figyelmen kívül hagytam.  Érdekesség, hogy a végeredmény számos ponton egyezést mutatott a PORT.hu TOP100-as filmlistájával – bár ott még mindig A remény rabjai az első, és a kommentelőink által leginkább tökéletesnek ítélt Forrest Gump csak a második.

 

 

7. Az X-akták félelmetes réme: Eugene Victor Tooms

Tavaly ősszel új kollégánk, Svébis Bence egy igen izgalmas összeállítást készített Az X-akták 10 legparább réme címmel. Az apropót az adta, hogy október 13-án ünnepelte születésnapját Chris Carter, az X-akták atyja, aki az évadokon átívelő, földönkívüliekkel és titkos összeesküvésekkel teli fő szálat rendszeresen egy-egy izgalmas szörnyvadászattal dobta fel. És hát valljuk be, ezek az epizódok mindig is nagyobb népszerűségnek örvendtek, mint a végére már kissé összekutyult hatalmi konspiráció...

 

 

A lista első helyezettje természetesen Eugene Victor Tooms, azaz a gumiember lett, aki hol a szellőzőjáraton keresztül, hol a vécén át mászott be a házakba hogy megegye az áldozatai máját, egy egész generációnak rémálmokat okozva ezzel. Ő volt az egyetlen rém, aki két részben is feltűnt, ami nem csoda, hiszen mindmáig a széria legnépszerűbb szörnyének számít (akit csak azért nem láthattunk többször, mert elvileg meghalt).

 

8. Tommy Wiseau, a The Room „atyja”

Jó pár „minden idők legrosszabb színésze”-lista kering az interneten, mi itt a PORT.hunál tavaly szeptemberben úgy döntöttünk, hogy négy IMDb-felhasználó listájából gyúrunk egyet. Az arányosság helyett viszont nálunk a szubjektivitás érvényesült A 10 legpocsékabb színész az internet szerint című cikk megírásakor, így például a többek listáján is szereplő Keanu Reevest kihagytuk, nem szeretnénk ugyanis, hogy a színész rajongói megrohamozzák a szerkesztőséget. Egy másik listán Matthew McConaughey kapta az aranyérmet, őt is kihagytuk, mert a lista még 2011-ben készült, azóta pedig bőven bizonyította már a képességeit a texasi színész – kapott például egy Oscart is. Természetesen egy másodpercig sem volt kérdéses, hogy a lista első helyére a híres-hírhedt Tommy Wiseau kerül, aki akkora színészi (valamint rendezői, forgatókönyvírói és produceri) antitálentum, hogy arról még egy külön film is készült James Franco főszereplésével A katasztrófaművész címmel.

 

 

9. Psycho

Nemcsak az év elején, de az év végén is nagyot szoktak menni a filmes listák. Nem véletlen, hogy a patinás Variety magazin is 2022 decemberében állította össze a minden idők 100 legjobb filmjét tartalmazó listáját. Nem hasra ütéssel persze, hanem 30 veterán szakmabeli filmkritikus szavazata alapján, vállalva, hogy számtalan olvasói kommentár érkezik majd hozzájuk azzal kapcsolatban: hogy a csudába maradhatott ki ez vagy amaz a film az összeállításukból?!? A teljes lista itt tekinthető meg, és ezt is érdemes összevetni a PORT.hus TOP100-zal, mert azonnal szemet fog szúrni az embernek az ordító különbség:

a Variety listájában nincs ott a 100 legjobb alkotás között a magyar nézők három örök kedvence, A remény rabjai, a Forrest Gump és a Halálsoron!

No persze egy 100-as rangsor ménkű hosszú, és mivel a legtöbben úgyis azonnal az első 10 helyezetthez tekernek, én is csak az élbolyt szedtem lajstromba az Íme a világ 10 legjobb filmje című cikkemben. A Variety-összeállítás legelejére Alfred Hitchcock talán legtökéletesebb filmje, a Psycho került, olyan nagy klasszikusokat is lekörözve, mint A keresztapa vagy a 2001 - Űrodüsszeia.

 

 

10. Ana de Armas, a Szöszi főhősnője

A '80-as években a Parabola szilveszteri különkiadása, a Szuperbola volt az a műsor, amit alighanem magyar férfiak milliói vártak a tévé előtt ülve az újévi koccintás előtt, mivel akkoriban csak Árkus József szerepeltethetett legálisan pucér csajokat a Magyar Televízióban (erről itt írtunk bővebben)! Alighanem ez a „régi szilveszteri hagyomány” szolgált mintául a tavalyi év utolsó PORT.hu-cikkéhez, a december 31-én kirakott A 10 legemlékezetesebb meztelenkedés 2022-ből című összeállításhoz, ami a Mr.Skin.com listája alapján készült. A lista első helyére a Marilyn Monroe-ról készült fiktív portréfilm édeshármas jelenete került. A Netflixen debütáló produkció körül (amelyben Ana de Armas alakította a legendás színésznőt) egy kisebb purparlé is kirobbant (mi is beszámoltunk róla), mert a Monroe-rajongók nem vették jó néven, hogy a Szöszi igen szabadon kezelte a rendelkezésre álló életrajzi adatokat, és a polgárpukkasztó jelenetektől sem riadt vissza.