Egy filmforgatáson is történnek balesetek, 2. rész

Akárcsak a való életben, egy forgatáson is van, hogy félresikerülnek a dolgok. A kisebb-nagyobb forgatási balesetek a műorr leesésétől az életveszélyes oroszlántámadásig terjednek. Összeállításunk második, befejező része következik.

Robert Pattinson – Térkép a csillagokhoz

Az Alkonyat filmekkel híressé vált színész David Cronenberg Hollywoodról szóló szatíraként működő alkotásában egy küszködő színészt/limuzinsofőrt alakít, akinek az egyik jelenetben Julianne Moore karakterével kell közelebbi viszonyba kerülnie. A szóban forgó képsor felvételekor viszont a fiatal sztár valami elképesztő módon izzadni kezdett.

„Úgy izzadtam, mint egy ló.

Szó szerint megpróbáltam elkapni az izzadtságcseppeket, hogy ne potyogjanak rá a hátára. Utána megkérdezte tőlem, hogy pánikrohamom volt-e. Nagyon kellemetlen volt” – mesélte a kínos incidensről maga Pattinson, akit jövőre Batmanként láthatunk. Reméljük, a Denevérember jelmezében nem izzadt meg ennyire.

Allison Janney és Michael Lerner – Élet a háború idején

Ebben a 2009-es dramedyben az Én, Tonya sztárjának és Michael Lernernek egy olyan szexjelenetet kellett produkálniuk, amiben a falnak dőlve üzekedtek. A gond akkor adódott, amikor a filmesek megpróbálták hitelesebbé tenni a dolgot. „Elkezdtek ránk fújni valamilyen fénylő anyagot, hogy úgy tűnjön, mintha izzadnánk.

De senkinek sem jutott eszébe, hogy közben egy márványpadlón állunk.

Bekiabálták, hogy »felvétel«,, Michael odanyomott a falhoz, aztán a lábai egyszer csak kicsúsztak alóla, és mindketten lezúgtunk a földre. Szörnyű volt, bár kétségtelenül egyike lett azoknak a pillanatoknak, amiket sosem felejtek el” – számolt be róla az Oscar-díjas színésznő.

Renée Zellweger – Judy

A tavalyi életrajzi alkotásban fontos szerepet kapott, hogy az élete vége felé tartó énekes-színésznő szerelembe esik későbbi ötödik, egyúttal utolsó férjével, Mickey Deannel, akit Finn Wittrock formált meg. Az egyik csókjelenetükben azonban eléggé hazavágta a romantikát, amikor a címszerepet alakító Zellweger műorra nemes egyszerűséggel letört, az azt rögzítő (pontosabban a jelek szerint nem rögzítő) ragasztó pedig ráfolyt Wittrock arcára.

Forrás: Vertigo Média

 

„Egészen rettenetes volt, és rájöttem, hogy az zavar leginkább, hogy az az izé ráment az arcára. De benne voltunk a jelenetben, szóval

nem is nyúlhattam oda, hogy letöröljem. Nem is értettem, honnan jön ez a rengeteg ragasztó. Egy része a műorr oldalából kezdett folyni, mivel ahol elengedett, ott nyílt egy kis rés”

– ecsetelte a színésznő, akinek a gikszer ellenére sikerült elnyernie idén a legjobb főszereplőnőnek járó Oscar-díjat a Judyval. A sminkes csapat viszont nem tudta díjra váltani a jelölést...

Alexander Skarsgård – Tarzan legendája

Amikor David Yates rendező arra kérte a címszerepet hozó színészt és az ő Jane-jét megformáló Margot Robbie-t, hogy a film egyik csúcspontját jelentő szerelmi jelenetben legyenek sokkal szenvedélyesebbek, Robbie jól behúzott a partnerének. „Alexander nem sérült meg, nem ütöttem olyan erősen az arcába. És hát különben is kemény fickó, szóval viselje el. Az biztos, hogy egy kicsit elragadott minket a hév” – nyilatkozta az esetről a színésznő, akinek a jelek szerint a pofozkodás lehet a hobbija.

Ahogy arról többször is írtunk már, így sikerült megcsípnie a nagy áttörést meghozó szerepét is A Wall Street farkasában. Robbie-nak ugyanis már a meghallgatáson a főszerepet megformáló Leonardo DiCaprióval kellett játszania, és tudta, hogy mindössze 30 másodperce van lenyűgözni Martin Scorsese rendezőt. „Elkezdtem kiabálni, Leo visszaüvöltött. Elég ijesztő volt. Aztán azt mondta: »Örülnöd kéne, hogy olyan férjed van, mint én. Gyere, és csókolj meg.«

Nagyon közel hajoltam hát az arcához, és azt gondoltam: »Talán meg kellene csókolnom. Mikor lesz lehetőségem megcsókolni Leo DiCapriót, ha nem most?« Aztán az agyam egy másik részében valami elpattant, és... bamm! Pofon vágtam.

Aztán azt üvöltöttem, hogy »baszd meg«. Mindez egyáltalán nem volt benne a forgatókönyvben” – mesélte még 2015-ben a színésznő. „Az a pofon felért egy mennykőcsapással” – mondta a rögtönzésről Martin Scorsese.

Henry Cavill – Tudorok

A Vaják sztárjának egy alkalommal sűrűn kellett kérnie a bocsánatokat, mivel úgy alakult, hogy

a szexis történelmi sorozat egyik ágyjelenete közben merevedése lett.

„Rám kellett másznia egy lánynak, akinek egészen lenyűgöző mellei voltak, nekem pedig nem igazán sikerült megfelelően ártalmatlan pozícióba gyömöszölnöm a szerszámomat.

A sztori szerint hozzám kellett dörgölőznie, amitől elég kemény lettem” – vallotta be a színész, aki azt is elárulta, hogy ez szerencsére csak egyszer történt meg vele. „Alapvetően semmi szexis nincs a vásznon bemutatott szexben. Csak hozzá kell csapkodnod valakihez a mogyoróidat, de valójában semmi sem jut be. Ehhez viszonyítva pláne rém kellemetlen, hogy valakinek merevedése lett egy ilyen professzionális munkakörnyezetben” – mondta Cavill.

Jesse Metcalfe – Született feleségek

A színész ugyanakkor nincs egyedül ezzel a problémával, hiszen az megtörtént a Született feleségek című szappanopera sztárjával, Jesse Metcalfe-fal is. A Metcalfe által alakított kertészfiú, John az Eva Longoria által hozott Gabrielle Solisszal gabalyodik össze, és az első szexjelenet felvétele nem ment túl gördülékenyen. „Először elpróbáltuk, aztán a rendező monda, hogy oké, ki az ágyból, újra berendezzük a színt.

Mire nekem szabadkoznom kellett, hogy »még kérek egy percet«”

– mesélte a színész. „Ez egyébként nem túl gyakori, mivel nagyon sok ember van egy forgatáson, és az egész igazából csak egy technikai jellegű dolog. De azért időről időre megtörténik” – tette hozzá.

Cary Elwes – A herceg menyasszonya

Amikor Rob Reiner 1987-es fantasy-kalandfilmjében azt látjuk, hogy az ifjú Westley eszméletlenül zuhan a földre egy párbajjelenet végén, az a valóságban is úgy történt. A figurát megformáló Cary Elwest a Tyrone Rugen grófot alakító Christopher Guest ütötte ki véletlenül, amikor fejbe csapta a kardja markolatával. És nem ez az egyetlen baleset, ami a színészt A herceg menyasszonya forgatásán érte:

már a munkálatok első hetében eltörte a lábujját,

amikor két felvétel között André, az óriás háromkerekű homokjárójával bohóckodott. Elwes azonban – akinek ez volt az első komolyabb szerepe – igyekezett titkolni a balesetet, így a maradék időt szó szerint végigsántikálta. „Egy kicsit sántítottam, látszik is néhány jelenetben, például akkor, amikor Robin Wrighttal bemegyünk a Tűzmocsárba” – mesélte a színész.

John Malkovich – A John Malkovich menet

Annak a jelenetnek a forgatásakor, amikor Malkovich megtudja, hogy Craig (John Cusack alakításában) idegeneket invitál az agyába, s emiatt elviharzik, egy részeg statiszta egy mozgó autóból hozzávágott egy dobozos sört a sztárhoz, és közben azt kiabálta, hogy „Hé, Malkovich, ezt kapd ki!” Ha a dolog a színésznek nem is volt ínyére, Spike Jonze rendezőnek annyira megtetszett, hogy bennehagyta a filmben. A statiszta pedig tiszteletlen akciójával elérte, hogy napi 700 dollárra emelték a gázsiját, mert onnantól kezdve szöveges szerepe volt.

Viggo Mortensen: A Gyűrűk Ura – A két torony

Amikor Aragorn azt hiszi, hogy két kedves kis hobbit barátját, Trufát és Pippint felkoncolták, belerúg egy fémsisakba, majd kitör belőle egy elemi erejű üvöltés, és térdre rogy. A gyász eme igen hiteles megjelenítése valójában nem zseniális színészi alakítás volt, hanem a karaktert megformáló Viggo Mortensen valós reakciója, mivel amikor belerúgott a szóban forgó sisakba, eltörte két lábujját.

Roar – A teljes stáb

Az eddig felsorolt balesetek egyike sem vetekszik azonban a Roar című oroszlános kaland-vígjáték (?) horrorisztikus forgatásával. Noel Marshall rendezőnek ugyanis az a kiváló ötlete támadt, hogy saját családjával forgatja le a sztorit, amelyben vad oroszlánok támadnak egy Kelet-Afrikában tevékenykedő természettudósnak a helyszínre látogató családjára. A Roarban szerepelt a felesége, a Madarakból ismert Tippi Hedren, mostohalánya, Melanie Griffith és két fia, John és Jerry. A filmtörténelem legveszélyesebb filmforgatásaként elkönyvelt forgatáson 150 nem betanított vadállattal dolgoztak együtt, akik a stáb nem kevesebb mint 70 tagját támadták meg valamilyen módon.

Melanie Griffithet egy oroszlán olyan csúnyán arcon harapta, hogy ötven öltéssel kellett összevarrni a sebet, és később arcplasztikára is szorult. Sőt: félő volt, hogy az egyik szemét is elveszíti. Tippi Hedrennek a lába tört el, amikor egy elefánt ledobta a hátáról, de őt sem kímélték az oroszlánok sem: egy nőstény oroszlán hátulról fejbe harapta (az incidens a film végső változatába is bekerült); a sebet 38 öltéssel kellett összevarrni. Az operatőrt, Jan de Bontot csaknem megskalpolta egy fejébe harapó oroszlán – végül nem kevesebb mint 120 öltéssel tudták megmenteni a skalpját. Noel Marshallt magát pedig annyiszor támadták meg az oroszlánok és egyéb nagymacskák, hogy már üszkösödni kezdtek a sebei. Az ördögűző executive producereként ismert filmes a Roar után nem rendezett több filmet...


(via Independent)