Egy mosógép 40 fokos mosási programját vetítik egy londoni moziban

És ez még nem minden: a nagyszerű Michael Nyman komponálja hozzá a „filmzenét”.

A Washing Machine – The Movie, vagyis Mosógép – A film mondanivalója az ember a gépek felett – vélekedik a zeneszerző.

A 66 perces film a slow, vagyis lassulj le! mozgalom újabb darabja, de értelmezhetjük pr-fogásnak is, ugyanis egy Samsung QuickDrive márkájú mosógép egy programját követhetjük végig. A gép 40 fokon fog mosni, centrifugálni és a többi.

Michael Nyman

Nyman olyan filmeknek szerezte zenéjét, mint A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, a Gattaca vagy a Zongoralecke. Állítása szerint ez volt hosszú évek óta a legkülönösebb és legnagyobb kihívást jelentő munkája, de rendkívül komolyan vette.

Az ötlet kíváncsivá tett… egy olyan valaminek kell zenét írni, ami vizuálisan annyira repetitív és prózai. Filmzeneszerzőként gyakran a vásznon látható drámából merítesz, vagy próbálod meg hanghatásokban visszaadni, de itt a kihívás az volt, hogy valahogy ellensúlyozzam a hétköznapiságot, és hangsúlyozzam a dolog hipnotikus jellegét.”

A zeneszerző azt is elmondta, hogy több zenét írt már ipari folyamatokhoz, de most ez egy mechanikus film, mechanikus hangokkal. Arról is beszélt, hogy 300 éve jelent meg Händel Vízizenéje, vagyis valamilyen módon „körbeértünk”.

A filmet London központjában, a Leicester Square-en mutatják be egy moziban december 5-én. Ezután a Youtube-on is elérhetővé teszik az alkotást.

A film koncepciója egy három perc 20 másodperces Samsung mosógép reklám apropóján jött, ami a Channel 4 csatorna egy teljes reklámszünetét kitöltötte. Természetesen felfoghatjuk ezt egy reklámnak is, de az irány jó és értékelendő. Mai rohanó világunkban (sic!) kell a lassítás, a megállás, és ezt egy ilyen repetitív, szinte hipnotikus 66 perces filmmel valószínűleg sikerül elérni, talán még meditálni is lehet közben. Már ha a mosás izgalmai nem térítenek el az eredeti céltól. Ezenkívül a mosásban kétség kívül benne van a megtisztulás metaforája, ami szintén nem árt manapság.
Nyman azt is kiemelte, hogy idén Ed Sheeran az ágyneműiről írt dalt, és két One Direction tag úgy hivatkozott a témára, hogy „A szennyes lesz az új rock and roll!”

via The Guardian