Ezért végződött így a Bosszúállók: Végjáték! Az írók megmagyarázzák

És ezért lett nyugdíjazva Amerika Kapitány – a Bosszúállók: Végjáték írói megmagyarázzák. Vigyázat, spoilerveszély!

V I G Y Á Z A T ,  S P O I L E R V E S Z É L Y !

Az idén áprilisban levetített Bosszúállók: Végjátéknak, mint az mostanra már köztudott, elég szomorú vége lett: Vasember, azaz Tony Stark (Robert Downey Jr.) hősiesen feláldozta magát a Thanos ellen vívott végső harcban, hogy mindenki más megmenekülhessen. Steve Rogers, alias Amerika Kapitány (Chris Evans) pedig, miután az időutazó masinával minden Végtelen Követ visszavitt a maga békés idejébe, nem ugrott bele az előre megbeszélt kvantumalagútba, hanem a múltban ragadt, és együtt élt a szerelmével, Peggy Carter ügynökkel (Hayley Atwell), majd nyugdíjas öregúrként megkereste az időgépnél várakozó barátait, és átadta teátrálisan a pajzsát Sólyomnak (jó, ez egy kissé zavaros, de az időutazós filmek már csak ilyenek).

Több rajongó is úgy vélte a film után, hogy mindennek fordítva kellett volna történnie – vagy legalábbis legyen meg nem történt Amerika kapitány önző döntése, miszerint inkább a nőt meg a gondatlan, szupergonoszoktól mentes életet választja. A film forgatókönyvírói, Christopher Markus és Stephen McFeely nemrég elmagyarázták, miért döntöttek így. McFeely szerint ezért:

A filmek során rájöttünk, hogy a Kapitánynak és Tonynak is van fejlődési íve. A Kapitány egy teljesen önzetlen emberként indult, aki akarva-akaratlanul mindig a dolgok sűrűjébe keveredett, viszont egyre inkább magának való lett. Nem azt mondom, hogy önző, de ha megnézzük a Polgárháborút, ott aztán különösen igaz, hogy bármi áron keresztülviszi, amit igazságosnak tart, még akkor is, ha ezzel feloszlatja a Bosszúállókat. Tony egy hetyke, milliomos playboyként indult, de ahogy nőtt a tét, a felelősségérzete is nőtt. Egy ponton túl, 2015 végén rá kellett döbbennünk, hogy ahhoz, hogy Steve azzal teszi a legjobbat magának, ha élvezni kezdi az életet, míg Tony számára az a legjobb tett, ha elveszíti az életét.

Christopher Markus hozzátette: azért nem Amerika kapitányt ölték meg a Végjátékban, mert ő lényegében egyszer már feláldozta magát az emberiségért akkor, amikor a 2011-es Amerika Kapitány: Az első Bosszúállóban lakatlan területre kormányozta Vörös Koponya szuperrepülőjét, és ő maga is hosszú időre a jég fogságába került.

Amerika Kapitány azért nem halhatott meg ebben a filmben, mert már hajlandó volt meghalni egyszer a legelső filmben.

No persze a rossz nyelvek már jóval a  Végjáték premierje előtt arról beszéltek, hogy Amerika Kapitány és Vasember számára ez lesz az utolsó Bosszúállók-mozifilm, mivel Chris Evans egyre többet hangoztatta, hogy rendezne és másban is szerepelne, mint szuperhősfilmekben. Robert Downey Jr.-nak pedig a vége felé már elég extrém gázsikat kapott (a Bosszúállókért és a Vasember 3-ért például 50-50 millió dollárt vágott zsebre), és jogosan vetődhetett fel a kérdés, hogy minek fizessen neki ennyit a Marvel, ha azok a mozifilmek is hozzák az 1 milliárd dollár körüli bevételt, amelyekben nem is szerepel? (via Screenrant)