Filmek, ahol a főhős és a főgonosz meglepő módon még csak nem is találkoznak

Az alapvető filmes logika azt diktálja, hogy a főhős és legfőbb ellenfele a történet végén megküzdenek, és a jó kerül ki győztesen - de mi van akkor, ha még csak nem is találkoznak?

Az ötödik elem (1997) – Dallas és Zorg csak majdnem találkoznak

Meglepő, de Luc Besson úgy oldotta meg történetét, hogy a főhős, Korben Dallas (Bruce Willis) és a főgonosz manipulátor Jean-Baptiste-Emmanuel Zorg (Gary Oldman) sosem találkoznak. Többször is majdnem összefutnak, de nem találkoznak – Leeloo-nak (Milla Jovovich) nincs ekkora szerencséje – amikor a vége felé egyikük beszáll egy liftbe a másik egy másodperccel később száll ki a mellette lévő felvonóból. Ennél fogva nem is Dallas lesz az, aki végez a megalomániás Zorggal, hanem, szinte véletlenül, egyik átvert szövetségese, egy mangalori, aki egy időzített bombával robbantja fel a meglepett gazembert.

Forrás:

Mad Max – A harag útja (2015) - Max és Halhatlan Joe nem harcolnak meg egymással

 

Bár Max Rockatansky-t (Tom Hardy ) már a film legelején elfogják Halhatlan Joe (Hugh Keays-Byrne) emberei, mégsem találkozik a rettegett hadúrral, csupán „vérzsákként” használják a sérült vagy beteg fiatal harcosok számára. Mint ilyen, viszik magukkal Furiosa (Charlize Theron ) és Joe szökött menyasszonyai üldözésére, majd átáll a szökevényekhez – igaz, nincs sok választása.

Ez nem az ő harca, de segít Furiosának és a lányoknak,

és azzal, hogy végül nem is Max lesz az, aki legyőzi az eltorzult arcú és testű nagyurat – Max Rictusszal, Joe fiával küzd meg -, hanem közös erőfeszítéssel a lányok, George Miller rendező nekünk is üzen. És a legvégén azt is sejteti, hogy a zsarnok helyét a lányok veszik át, egy jobb világot építve.

 

Tiszta románc (1993) – Clarence-nek fogalma sincs ki és miért üldözi

Clarence, a képregénybolti eladó (Christian Slater), aki az ázsiai akciófilmek és Elvis Presley megszállott rajongója, és Alabama, a múltjával leszámolni készülő call-girl (Patricia Arquette) egymásba szeret. Clarence - biztos, ami biztos - lerendezi kedvese túlságosan ragaszkodó stricijét, s a kisebb vérfürdőbe torkolló akció végén felkap egy kokainnal teli bőröndöt is. Csakhogy nem is sejti, hogy a kokaint a strici a detroiti olasz maffia megbízásából vette el néhány dílertől, akiket biztos, ami biztos, ki is nyírt. Miközben a szerelmesek útnak indulnak, hogy túladjanak a szajrén, tudtukon kívül a nyomukban liheg a főnök jobbkeze, Vincenzo Coccotti (Christopher Walken) az emberei élén. Eközben egy véletlennek köszönhetően a zsaruk is bekapcsolódnak a játszmába, de Clarence-nek fogalma sincs róla, hogy kik és miért üldözik. Meglepő módon a célállomásnál, ahol a drog és a pénz gazdát cserélne, a kibontakozó vérfürdőben Coccotti már nem jelenik így a kevés túlélő egyike lesz, nyilván azért, mert egy igazi profi.

Forrás: Flamex

 

Nem vénnek való vidék (2007) – A bérgyilkos és célpontja sosem találkoznak

A Coen testvérek neowesternjében semmi sem úgy működik, ahogy azt elvárnánk – de pont ettől zseniális ez a szűkszavúan is rengeteg mindent elmesélő film. A hirtelen váratlan vagyonra lelő Llewelyn Moss (Josh Brolin) egy hidegvérű, mindenre elszánt, szinte sorsszerű bérgyilkos, Anton Chigurh (Javier Bardem),

aki rengeteg embert megöl - de Mosst pont nem.

Vele teljesen random mexikói kartelltagok végeznek – az övék volt a pénz eredetileg – amit a film még csak nem is mutat. Moss és Chigurh még csak nem is találkoznak személyesen, igaz, beszélnek telefonon és lövéseket adnak le egymásra egy motel vékony falain keresztül, de nem látják egymást, ahogy az ügyben nyomozó Ed Tom Bell seriffet (Tommy Lee Jones) sem.

Forrás: UIP

 

A rettenthetetlen (1995) - William Wallace és Nyakigláb Edward sosem néznek egymás szemébe

A skót lázadó William Wallace (Mel Gibson) legfőbb ellenfele a ravasz, hidegen kalkuláló I. Edward király (Patrick McGoohan), avagy gúnynevén Nyakigláb Edward. Wallace eleinte nem magával a királlyal vív meg, hanem annak fiát győzi le a Stirling Bridge-i csatában, és csak később kerül szembe magával az uralkodóval. Aki a Falkirknél legyőzi őt, ha konkrétan nem is kerülnek szembe, de

csakis árulás révén diadalmaskodik,

de egy másik „fronton” Wallace győzedelmeskedik. Ugyanis elcsábítja és teherbe ejti a király menyét, Izabella francia hercegnőt (Sophie Marceau), így az ő fia kerül majd az angol trónra, ráadásul a nagybeteg Nyakigláb Edward pont akkor hal meg, amikor a Wallacet kivégzik. 

Forrás: InterCom

 

Truman show (1998) – Truman sosem találkozik a férfival, aki az életét irányította

Truman Burbank (Jim Carrey) nem is sejti, hogy békés szülővárosa egy óriási stúdió, melyet egy élénk fantáziájú producer-rendező, bizonyos Christof (Ed Harris) ötlött ki és vezet - aki persze nem klasszikus gonosz, de amit tesz, az rossz. Truman a műsor főszereplője - de nem tud róla. Élete egy véget nem érő TV show, melyben az ott élő és dolgozó emberek hollywoodi színészek és még a szüntelenül csacsogó felesége is szerződtetett színjátszó.

Christof istent játszik, szegény Truman pedig az ő kreálmánya,

aki a végén öntudatra ébred és annyi elégtétel jut neki, hogy kisétálhat a díszletek közül, de a számonkérés elmarad: sosem találkozik Cristoffal, Az alakításért Ocarra jelölt Ed Harris és Jim Carrey egyszer sem találkoztak a forgatás során, hogy tényleg meglegyen köztük a távolság.

Forrás: UIP-Duna Film

 

A Gyűrűk Ura-trilógia – Egyetlen hús sem találkozhat Szauronnal

J. R. R. Tolkien eredeti regénytrilógiájának nagyszerű feldolgozásában a varázsló Gandalf (Ian McKellen) azért hozza létre a Gyűrű szövetségét emberek, hobbitok, tündék és törpök között, hogy legyőzzék a szabad világot fenyegető sötét erőt, amit Szauron irányít. Hőseink útjai sokszor elválnak, a végére Frodónak és Samunak kell a küldetést jelképező az Egy Gyűrűt a Végzet Hegyéről a fortyogó lávába vetniük, míg a többiek nyílt ütközetben vívnak meg a Szauron seregeivel. És bár Szauron, akit a felvezetőben még saját alakjában látunk, mindenütt ott van és mindent lát, hőseink sosem kerülnek vele szembe közvetlenül – egyszerűen azért, mert Szauronnak nincs megtestesülése, csak egy vörösen ragyogó nagy szem az égen.

Forrás: