Filmek, amik megmutatják Hollywood sötét oldalát

Ben Stillertől a Coen testvéreken át Robert Altmanig sokan megfilmesítették a Hollywood kulisszái mögött tenyésző mocskot. Még meg is tapsolták őket érte a filmipar szereplői. Összeszedtük a legjobb filmeket, amik az amerikai filmgyártás sötét oldalát mutatják be.

Szigorúan bizalmas (L.A. Confidential)

Hollywoodnak rettentően jól áll a film noir, és ebben a filmben gyönyörűen üti át a csillogó felszínt a színfalak mögött burjánzó romlottság és korrupció. A Szigorúan bizalmas egy fegyveres maffialeszámolással indul, de az ügyön dolgozó rendőrök hamarosan rájönnek, hogy a gyilkosság szálai sokkal messzebb vezetnek, mint gondolták. A két teljesen ellentétes karakterű nyomozót Guy Pearce és a még fiatal és hamvas Russel Crowe alakítják, nekik segít simlis médiazsaruként Kevin Spacey, hogy felgöngyölítsék azt a szövevényes ügyet, aminek a femme fatale-ként megjelenő Kim Basinger az egyik áldozata.

Trópusi vihar


Ben Stiller 2008-as, a hollywoodi filmipart parodizáló vígjátéka tele van komikus nagyágyúkkal Robert Downey Jr.-tól Jack Blackig, de a film legnagyobb durranása mégis Tom Cruise volt, aki a felismerhetetlenségig eltorzítva játszott egy gusztustalan és gátlástalan hollywoodi producert. Les Grossmann alakját a Weinstein-botrány kirobbanása előtt és után is sokan hasonlították a színésznőket zaklató producerhez. Az biztos, hogy nemcsak a nagy szőrös test stimmel, de a mindenkit megfélemlítő magabiztosság és mindennél cifrább káromkodások is. Arról nem is beszélve, hogy Cruise a Kockázatos üzlet (Risky Business) után itt végre újra megmutatja a félelmetesen komoly tánctudományát.


A sötétség útja - Mulholland Drive


David Lynch egyik legkönnyebben befogadható filmjében Naomi Watts ártatlan kis vidéki lányként érkezik Hollywoodba, ahol színésznői karrierről álmodik. A dolog meseszerűen indul, mindenki rajong érte, rabul ejt egy rendezőt, de valamiféle sötét erők mégis útját állják annak, hogy érvényesülni tudjon. A film Lynch szokásos eszköztárát felvonultatva nagyon érzékletesen mutatja be, milyen szorongó kis senkinek lenni Hollywoodban a sok pénz és híresség árnyékában.


Alkony sugárút (Sunset Boulevard)


Az amerikai filmipar nem tegnap óta szedi áldozatait, és nemcsak feltörekvő, naiv színésznőket és színészeket törte össze. Billy Wilder 1950-es filmje egy feleslegessé vált némafilmszínésznő tragédiáját mutatja be. A Gloria Swanson által alakított színésznő hiába volt egykor Hollywood legfényesebb csillaga, képtelen szembenézni azzal, hogy már nem kell senkinek, és ez okozza a drámai bukását.

Hollywoodi lidércnyomás 

A Coen testvérek énekelték meg, hogyan csinálja ki Hollywood az írókat is a színfalak mögött. Mikor egy sikeres New York-i szerzőt Los Angeles-be csábítanak, kezdetben a tenyerükön hordozzák a producerek, de ahogy a kaliforniai hőhullám idején alkotói válságba kerül, egyre fokozódik körülötte a feszültség, és az egész egy kafkai rémálomra kezd hasonlítani, amiből nincsen kiút. A filmesek értékelték a kritikát, a Hollywoodi lidércnyomás három Oscar-jelölést kapott, és hazavitte a Cannes-i filmfesztivál legfontosabb díjait.

A játékos


Még a hatalmi pozícióban ülőket is kikezdi a nyomás, ezt mutatja meg Robert Altman Hollywoodról szóló szatírája. A játékosban Tim Robbins egy menő producert alakít, aki már minden létező forgatókönyvötletet hallott, és számtalan írót utasított vissza. Valamelyik áldozata fenyegető üzenetekkel kezdi bombázni, és mikor úgy érzi, megtalálta a tettest, megöli. Csakhogy az üzenetek nem állnak le, és a java még csak ezután következik. Érdekes módon Altman épp ezzel a filmmel tért vissza Hollywood kegyeibe. Úgy tűnik, hogy amikor a filmipar bűnei csak izgalmas fiktív törtnetekként jelennek meg a filmvásznon, azt nagyon csípik a legbelsőbb körökben is.

Nyílt titok

Mindig lesz számtalan fiatal színész, akik híresek szeretnének lenni, de előfordul, hogy még túlságosan fiatalok ahhoz, hogy eldöntsék, milyen áldozatot hoznak meg a vágyott hírnévért. Az Oscar-jelölt Amy Berg 2015-ös dokumentumfilmje szexuálisan kihasznált gyerekszínészek valós történeteit mutatja be, és nemhogy díjat nem kaptak érte, még forgalmazót sem találtak egész Hollywoodban. Miután Harvey Weinstein ügye nemrég napvilágra került, ingyen hozzáférhetővé tették online, és rövid időn belül hárommilliós nézettséget értek el vele.