Furcsa és kevésbé furcsa filmes rekordok

Nemcsak a filmtörténet legdrágább filmje, legnagyobb durranása vagy a legtöbb statisztát felvonultató produkció került fel listánkra, hanem a legtöbb szerepet eljátszó színész, a legdrágább kosztüm és a legtöbb káromkodás is.

A valaha készült legdrágább film - A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011)

Van olyan, hogy egy film nem sikerül különösebben emlékezetesre, mégis rengeteg pénzt hoz, és A Karib-tenger széria negyedik darabja is ilyen, ráadásul ez a valaha készült legdrágább film is. Drága is volt, de nagyon, a rengeteg egzotikus és korhű díszlet, illetve a sztárok fizetése rengeteg pénzt vitt el – csak Johnny Depp gázsija 35 millió dollár volt, de egyesek szerint 55 milliót kapott. Így az összköltségvetés végül nagyjából 379 millió dollárra jött ki, ami több, mint bármely eddig készült filmé, de vissza is hozta bőven az árát, hiszen több mint egy milliárd bevételt hozott. A második legdrágább film a Bosszúállók: Ultron kora (2015) a maga 365 millió dolláros büdzséjével, és az se volt olcsó.

A legtöbb káromkodás egy filmben - A Wall Street farkasa

Martin Scorsese életrajzi munkája a túlzások filmje, a túlzott pénzkeresésé, a túlzott kábítószer fogyasztásé és persze a túlzásba vitt káromkodásé. Nem tudom, ki számolja ezeket, de az ún. f-betű és annak különböző ragozott alakjai 569 alkalommal szerepelnek itt, a káromkodások összesített száma pedig 868, ami rengeteg egy hollywoodi produkciónál, de rengeteg egy Scorsese filmhez képest is, gondoljunk csak Joe Pesci-re a Casinóban. Persze van a filmnek kihívója, a Swearnet: The Movie című, senki által nem látott 2014-es kanadai vígjáték, ott állítólag 935 F-betűs szó és más káromkodás szerepel. Állítólag.

A legtöbb statiszta egy filmben – Gandhi (1982)

Richard Attenborough életrajzi filmje, a Sir Ben Kingsley főszereplésével készült Gandhi temetési jelenetében szürreálisan óriási emberáradatot láthatunk. A hitelesség végett nem lehetett elsunnyogni, hiszen az igazi Gandhit több mint egymillióan kísérték végső nyughelyére. A filmben mintegy háromezren vannak csak a masírozó katonák, és az egész tömeg mintegy 350-400 ezret számlálhat, a pontos adatot senki sem tudja. Ez abszolút rekord: ennyi statisztát egyetlen másik film sem mozgatott. Mivel ma már a CGI segítségével csinálnak tömegeket, ezt a rekordot senki sem fogja megdönteni, és a Gandhi meg is kapta a legjobb látványtervért, jelmezért, rendezésért és főszerepért járó Oscart.

A valaha készült leghosszabb film - Logistics

Tarr Béla és a Sátántangó (1994) a maga 439 percével csendben meghúzhatják magukat a svéd kísérleti film mellett, amely 857 óra hosszú, ami 35 napnak és 17 órának felel meg. A film egy lépésszámláló útját követi visszafelé, vagyis a boltból jutunk el a tengeri úton át egészen a kínai gyárig. Erika Magnusson és Daniel Andersson valós időben, majdnem öt héten át forgatta a filmet, amely percben mérve még többnek hangzik: 51 420. A filmet több fesztiválon is vetítették, persze online, és akinek van erre ideje, az megnézheti egyben vagy darabokban a honlapon.

A legtovább készülő játékfilm - Tiefland

Az azonos nevű opera alapján készült Tiefland bemutatója 1954-ben volt az akkori NSZK-ben, de a rendező/főszereplő Leni Riefenstahl már 1934-ben elkezdte a forgatást, amely egy egy időre leállt, részben azért, hogy Reifenstahl propagandafilmeket készítsen Hitlernek. Jutalmául 1940 és 1944 között újra dolgozhatott kedvenc projektjén, azonban a háború elérte Németországot, a bombázások és a harcok miatt újra leállt a munka – a berlini Babelsberg stúdiót is bombatámadás érte. A békekötéskor a franciák lefoglalták az addig elkészült anyagot, és csak hosszú pereskedés után adták vissza, azt is hiányosan, és ekkor kezdték újra a munkát. Riefenstahl menet közben jócskán megöregedett, de mivel nem talált senkit, aki hasonlított fiatalkori énjére, maga játszotta el a hátralevő részeket is. Persze mi sem panaszkodhatunk, Jankovics Marcell 1983-ban írta meg Az ember tragédiája forgatókönyvét, a gyártás 1988-ban kezdődött, a bemutatót 2011-ben tartották.

A legtöbb halál egy filmben – A galaxis őrzői (2014)

Az úgy nevezett body count, vagyis az áldozatszámlálás ma már minden akciófilm alapeleme, ami rendszerint azt mutatja meg, mennyire erőszakos egy mű. Érdekes módon ezt a rekordot az amúgy kifejezetten könnyed hangvételű A galaxis őrzői tartja nem kevesebb, mint 83 871 a képernyőn látható halállal, és itt most fontos, hogy ezek láthatóak, hiszen a Bosszúállók: Végtelen háborúban (2018) Thanos egyetlen csettintésére milliárdok pusztulnak el, de azt nem látjuk, csak tudjuk. Az itteni szám úgy 78 ezerrel vár rá a második helyezettre, és annak köszönhető, hogy a Nova hadtest 80 000 pilótája leli a halálát, amikor Ronan űrhajójával, a Fekete Lótusszal találják magukat szembe, a többi már csak a maradék.

 

A legtöbb szerepet eljátszó színész - Brahmanandam

A színész teljes neve Kanneganti Brahmanandam, de mindenki csak Brahmanandamként ismeri, Az 1956-os születésű indiai színész Tollywood, vagyis a telugu nyelvű filmgyártás sztárja, aki eddigi, úgy 30 éves pályafutása alatt 1000 feletti filmben játszott. Az ezres határt még 2015-ben állította be, azóta kicsit lazított a tempón, mert volt közben egy infarktusa, amin mondjuk nem csodálkozunk. Indiában minden évben 1500 és 2000 közötti film készült, ami jóval több, mint a nagyjából évi 700 munkát készítő észak-amerikai gyártás, és egy átlagos színész is több száz címet tudhat a filmográfiájában.

A legtöbb Oscar-jelölés egyetlen győzelem nélkül – Fordulópont (1977) / Bíborszín (1985)

Shirley MacLaine és Anne Bancroft  volt a főszereplője Herbert Ross romantikus drámájának, amely egy balerináról és az édesanyjáról szólt, aki szintén táncos volt fiatalkorában, és ez a ránézésre teljesen érdektelen film valahogy 11 Oscar-jelölésig jutott, a készítők pedig azt remélték, ebből kettőt-hármat biztos díjra vált, vagy akár többet is. Ehhez képest az Akadémia végül egyetlen rühös szobrot sem adott, és ez megismételhetetlen mutatványnak tűnt, de jött Steven Spielberg és az ő szirupba oltott tanmeséje Whoopi Goldberggel, és ők is pontosan 11 jelölést és nulla díjat szedtek össze, szintén megérdemelten.  

A legnagyobb filmes robbanás – 007 Spectre - A Fantom visszatér (2015)

James Bondot szép nők, gyors autók és mindenféle kütyük veszik körbe, de ne feledjük, a 007-esnek más kunsztokat is be kell mutatnia, a filmtörténelem leglátványosabb akciójeleneteit.  2015-ös Spectre a filmtörténet legnagyobb robbantásával került a Guinness rekordok könyvébe, pedig Sam Mendes rendező akkor már akár CGI tűzijátékot is rendezhetett volna, de ő az abszolút hitelesség mellett döntött. A robbantást a marokkói sivatagban „építették fel”, a robbanóerő 68,47 tonnányi TNT-nek felelt meg, csakhogy nem ezt az anyagot használták, hanem 8418 liter kerozint, ami 33 kg lőporral robbantottak be – jól is nézett ki, és nagyot szólt.

A valaha készült legdrágább kosztüm – Álom luxuskivitelben (1961)

A legdrágább kosztüm alatt ez esetben nem az elkészülésekor „mért” összeget értjük, hanem a végső árat. A Truman Capote regénye alapján készült Álom luxuskivitelben Audrey Hepburn legismertebb szerepe volt, maga Hepburn pedig korának egyik legikonikusabb színésznője volt – ha valakinek az arcával az IKEA vászonképeket árul, az ennek a legékesebb bizonyítéka. A Blake Edwards rendezte vígjáték legemlékezetesebb ruhadarabja egy fekete koktélruha, amelyet maga Hubert de Givenchy tervezett, és tényleg csodásan állt a színésznőn. Ez a ruhát vette meg egy ismeretlen licitáló egy 2006-os jótékonysági árverésen a Christies-ben 467 200 angol fontért, ami jelenlegi áron úgy 182 millió forint.