Itt a 900 millióból forgatott Budapest Noir előzetese

Igazi '30-as évekbeli krimit kapunk, csak New York helyett pesti utcákkal, Bogart helyett Kolovratnik Krisztiánnal.

Végre befutott az első előzetes a Vajna-féle Filmalap egyik legdrágább presztízsprodukciójához, a 900 millió forintból forgatott Budapest Noirhoz. Ez lesz az első olyan hazai gyártású, széles közönségnek szánt krimink, amiben végre nem egy Bud Spencerre hasonlító balatoni zsaru vagy egy Babettán robogó, karatézó rendőrlány fog nyomozni, hanem egy olyan '30-as évekbeli, ballonkabátos-kalapos figura, akit akár Humphrey Bogart is eljátszhatott volna 70 évvel ezelőtt!

A film rendezője Gárdos Éva, az operatőre Ragályi Elemér, a producere Kemény Ildikó, a főszereplők között pedig olyan ismert magyar sztárokat láthatunk majd, mint Kulka János és Dobó Kata. A forgatókönyv viszont hozott anyagból készült: Szekér András írta meg a Nemere István és Leslie L. Lawrence könyveladásait megszégyenítően népszerű Kondor Vilmos azonos című regényéből, a 2008-ban megjelent Budapest noirból.

Forrás: Kende Tamás / Pioneer Pictures

 

A filmben Kolovratnik Krisztián alakítja Gordon Zsigmondot, az Amerikából Magyarországra hazaköltöző nyugatias, ballonkabátos bűnügyi újságírót, aki 1936-ban az életét is kockára teszi egy jó sztori érdekében, és hogy kiderüljön, ki ölte meg azt a fiatal lányt, akinek az ügyével egyetlen rendőr sem akar foglalkozni. Gordon igazi hard boiled macsó, ő a magyar Sam Spade, amiből volt is egy elég hangos irodalmi botrány, mivel Kondor Vilmos (sajnos máig nem tudni, melyik ismert kortárs írónkat takarja ez az álnév) komplett bekezdéseket vett át nagy példaképe, Dashiell Hammett Véres aratásából.

Forrás: Pioneer Pictures

 

Kondor persze később elszakadt a nagy példaképtől, és hihetetlen munkatempóban megírt még további öt regényt és egy novelláskötetet Gordon Zsigmond ügyeiből (plusz mellé még két Szent Korona-kalandregényt és egy modern krimit). A november 2-án mozikba kerülő Budapest Noir tehát vagy az utóbbi évek legjobb magyar blockbustere lesz. Viszont ha nem sikerült átemelni a regény kiváló noir hangulatát, akkor a legrosszabb!