Itt a tíz legütősebb filmplakát!

A nemrég elhunyt ikonikus plakáttervező és grafikusművész, Philip Gips munkáiból válogatva, a Rosemary gyermekétől A nyolcadik utas: a Halálon át a Supermanig.

Philip Gips október 3-án halt meg, 88 éves korában. A látnoki képességű vizuális művész 1968-tól kezdve a nyolcvanas évek végéig olyan klasszikus remekművekhez készített nem kevésbé remek posztereket, mint a Rosemary gyermeke, A nyolcadik utas: a Halál, a Mindhalálig zene, a Kramer kontra Kramer, a Sophie választása vagy a Végzetes vonzerő.

Végzetes vonzerő (1987). Forrás: Paramount Pictures

 

Gipsnek – akit felesége, húga, négy fia, egy lánya és tizenegy unokája gyászol – két munkája is része a New York-i MoMA gyűjteményének (köztük az 1974-es erotikus filmhez, az Emmanuelle-hez készített híres plakátja). A grafikusművész ezenkívül logótervezéssel is foglalkozott: az amerikai ESPN tévécsatorna számára 1983-ban tervezett logóját a tévé a mai napig használja.

Emmanuelle (1974). Forrás: Parafrance

 

Egy 2007-es közvéleménykutatáson a Premiere magazin Gips három munkáját is beválasztotta minden idők ötven legjobb filmplakátjai közé: ezek A nyolcadik utas: a Halálhoz, a Rosemary gyermekéhez és a Verseny a lejtőn című 1969-es Robert Redford – Gene Hackman-sportdrámához készített munkái (lentebb mind láthatók).

Verseny a lejtőn (1969). Forrás: Paramount Pictures

 

Philip Gips kortárs képzőművészeti alkotásként is értékelhető minimalista műveire a letisztultság jellemző: úgy érnek el elementáris hatást, hogy közben nagyon szűk eszköztárból válogatnak. Gips általában egyetlen, vizuálisan nagyon erős ötletre húzza fel a gondolatot, amit közvetíteni akar (például a kissé elfordított családi fotó a Kramer kontra Kramer, az alientojás A nyolcadik utas: a Halál vagy a neonreklám a Mindhalálig zene poszterén) – és ezzel mindig célba talál. Legfrappánsabb munkáiból az IndieWire válogatta ki a legjobb tízet, amit most mi is utánközlünk.

Kramer kontra Kramer (1979). Forrás: Columbia / Kobal / Shutterstock

 

A nyolcadik utas: a Halál (1979). Forrás: 20th Century Fox

 

Mindhalálig zene (1979). Forrás: 20th Century Fox

 

Hálózat (1976). Forrás: United Artists

 

Superman (1978). Forrás: Warner Bros.

 

Rosemary gyermeke (1968). Forrás: Paramount Pictures

 

Tommy (1975). Forrás: Columbia Pictures

 


(via IndieWire)