Itt van egy helyen az összes Halloween-film trailere!

Csokorba gyűjtöttük Michael Myers 40 éves rémtetteit, az 1978-as első résztől az idei folytatásig.

A Hollywood Reporter nyomán mi is összeszedtük kronológiai sorrendbe az idén 40 éves Halloween franchise összes filmjét, és a hozzájuk kapcsolódó trailereket. A legelső filmet, John Carpenter mesterművét 1978. október 25-én kezdték el vetíteni a mozik, a legújabb részt pedig (amiben a maszkos sorozatgyilkos mellett Jamie Lee Curtis is visszatér főszereplőként) Magyarországon napra pontosan 40 évvel később, október 25-től láthatják a rajongók.

Halloween - A rémület éjszakája (1978)

Belegondolni is furcsa, hogy ez a 300 ezer dolláros low budget film volt minden olyan későbbi kaszabolós tinihorror ősapja, amiben egy maszkos gyilkos sorra öldösi a hormonoktól túlfűtött, tinédzser fiúkat és lányokat. Nélküle valószínűleg nem született volna meg sem a hokimaszkos Jason, sem az égett arcú, pengekesztyűs Freddy, sem a Sikoly-álarcos gyilkos. Pedig a produkcióra annyira kevés volt a pénz, hogy Michael Myers ikonikus maszkjának is egy Kirk kapitányos Star Trek-álarcot alakítottak át jobb híján!

Halloween 2. (1981)

Mivel az első Halloween igen impozáns, 70 millió dolláros bevételt produkált, John Carpenter és állandó szerzőtársa, Debra Hill lelkesen nekiálltak megírni a folytatást. A rendező ugyan Rick Rosenthal lett, de minden más maradt a régiben, az idegőrlő zenei témától a néma, maszkos gyilkoson át Jamie Lee Curtis főszerepléséig. 25 millió dolláros észak-amerikai bevétel jött össze a filmből, ami azért nem volt akkoriban olyan rossz egy horrortól.

Halloween 3.: Boszorkányos időszak (1982)

A széria egyik mélypontja. John Carpenter ekkoriban még úgy gondolta, pompás ötlet lehet egy olyan Halloween franchise, amiben mindig mások a rendezők és az írók, és teljesen szabad kezet kapva olyan horrort hoznak ki a halloweeni tematikából, amilyet csak akarnak. Tommy Lee Wallace sajnos egy elég bugyuta sztorit talált ki, tévén keresztül békés amerikaiakat manipuláló főgonosszal, gyerekeket megölő, mókás Halloween-álarcokkal és Michael Myers nélkül – nem is szerették a nézők.

Halloween 4 - Michael Myers visszatér (1988)

A borzalmas harmadik rész után a negyedik film hozta vissza a démoni erejű, maszkos rém és Dr. Loomis (Donald Pleasence) örök párharcát, ami mindig tönkreteszi a békés kisváros Halloween-buliját. Jamie Lee Curtis karaktere itt már halottá lett nyilvánítva, Carpenter pedig úgy döntött, nem kér inkább többet ebből a franchise-ból. 

Halloween 5 (1989)

Ez az a rész, amiben nemcsak Michael Myerst üldözik, hanem a szerencsétlen sorsú, kedves kis unokahúgát (Danielle Harris) is meg kell mentenie Dr. Loomisnak a kárhozattól, nehogy a rokona nyomdokaiba lépjen.

Halloween 6 (1995)

Donald Pleasence ebben ekkor öltötte magára utoljára Dr. Loomis ballonkabátját, hogy végre örökre leszámoljon a minden Halloweenkor visszatérő ősgonosszal. Ez a film szintén nem tartozik a rajongók kedvence közé, mivel a készítők megpróbáltak egy eredetsztorit kreálni Michael Myers rémtettei köré: egy bizarr szekta idézte meg a Gonosz szellemét egy legyőzhetetlen Terminátor-testbe, hogy Halloween éjszakáján embereket mészároljon.

H20 - Halloween 20 évvel később (1998)

Jamie Lee Curtis nagy visszatérése. Karaktere, Laurie Strode új személyazonosságot kapott, és új életet kezdett. Egy fia is született (Josh Hartnett), ám 20 év elteltével sem tudta feldolgozni az akkori eseményeket. Mindenszentek éjszakájára kiürül a bentlakásos iskola, ahol Laurie dolgozik, csak a fia és annak a barátnője marad ott. És persze egy nem várt rokon, Laurie testvére, a maszkos Michael!

Halloween - Feltámadás (2002)

Furcsa darabja a szériának, mivel az ekkoriban virágkorát élő Big Brother és más valóságshow-k mintájára készült: fiatalok egy csoportja egy verseny jutalmaként eltölthet egy éjszakát a brutális sorozatgyilkos, Michael Myers gyermekkori házában, amit élelmes producerek minden szobában bekameráztak egy jó kis horror-házivideó reményében. Csakhogy arra senki sem számított, hogy maga Michael is hazamegy, és sorra lekaszabolja a birtokháborítókat...

Halloween (2007)

A sorban kilencedik Halloween-filmet a sajátos stílusú rockzenész-horrorfilmes Rob Zombie forgatta le a feleségével, Sheri Moon Zombie-val. Eredetileg egy eredettörténetet akartak, ám végül reboot lett belőle, ami hol jól, hol kifejezetten bénán idézte meg az 1978-as eredetit.

Halloween 2 (2009)

Mivel a Rob Zombie-féle reboot 80 millió dollárt kaszált a mozikban, megrendezhette a folytatását is. Sajnos ez már nyomokban sem hasonlított a John Carpenter-féle eredetire, inkább tűnt egy lovakkal és meztelen nőkkel teli, nagyon véres Jancsó Miklós-filmnek. 15 millióból készült és 39,3 millió dollárnyi bevételt termelt – ez pedig már nem volt elég ahhoz, hogy a franchise jogait birtokló Weinstein testvérek és a Dimension Films berendeljen a zenésztől egy harmadik részt.

Halloween (2018)

Az első kritikák után úgy tűnik, a Rob Zombie-féle kisiklás után újra magára talált a Halloween franchise, méltóképpen megünnepelve a 40. évfordulót. Jamie Lee Curtis ismét visszatér Laurie Strode szerepében, hogy még egyszer utoljára szembeszálljon Michael Myersszel, a maszkos sorozatgyilkossal, aki azóta kísérti, amióta elmenekült előle a halloweeni mészárláskor, négy évtizeddel ezelőtt. A film rendezője, David Gordon Green John Carpenter produceri áldásával forgatta le a filmjét, ami a jelek szerint zárójelbe kívánja tenni az összes eddigi, jó és rossz folytatást egyaránt.