Kedvenc kamufilmjeink igazi filmekben

Van olyan, hogy egy filmben a szereplők egy másik filmet néznek, olyan is, hogy a történet egy filmforgatáson játszódik, de mindig az a legviccesebb, ha kapunk egy kamufilmet is.

Stolz der Nation – Becstelen Brigantyk (2009)

Quentin Tarantino mindig is imádta filmes utalásokkal telitömni filmjeit, de itt konkrét szerepet is kap a kamufilm. Ez ugyebár egy német propagandafilm, a Nemzet büszkesége, amely egy bizonyos Fredrick Zoller (Daniel Brühl) nevű mesterlövész hőstetteit énekli meg, aki egymaga tartotta állását 300 amerikai támadóval szemben, akiket egyenként szedett le egy harangtoronyból – a valóságban ez lenne az első hely, ahol az orvlövészt keresnénk, és a tüzérség egy lövéssel elintézné. Zoller celeb lesz, aki ráhajt arra a Shoshanára, akinek egyrészt mozija van Párizsban, másrészt a francia ellenállásnak dolgozik, és ő beszéli rá a náci vezérkart, hogy itt tartsák meg a premiert. Így találkozik minden szál egy olyan film bemutatóján, amelynek  producere Joseph Goebbels volt, a rendezője pedig bizonyos Alois Von Eichberg, bár a jeleneteket valójában Eli Roth rakta össze

MerMan - Ki nevet a végén (2009)

Judd Apatow filmjében az a zseniális, hogy megmutatja, milyen jó és vicces lehetne Adam Sandler, ha csak egy kicsit is próbálkozna, miközben azzal keresi magáz zsírosra, hogy fos vígjátékokat csinál zsinórban nulla erőfeszítéssel. Erről szól George Simmons alakja, aki már nem is próbál vicces lenni, de amikor kiderül, hogy halálos beteg, képes kicsit összeszedni magát – amihez persze kell a fiatalabb, idealista verziója, és ez volna Seth Rogen alakja. Ahhoz viszont, hogy megtudjuk, mivel keresi alapszinten a pénzét Simmons, kapunk egy kis bepillantást a filmjeibe, hol néhány plakát, hol pár másodpercnyi filmrészlet segítségével. Ilyen film az Astro-Nut, a My Best Friend is a Robot, a Re-do, ami a Nicsak, kibeszél koppintása, és a MerMan, avagy a Hímsellő, amiben Sandlernek pikkelyes farka van, és ezt nem is kell nagyon magyarázni – évek óta tényleg ilyen filmeket csinál.  

Habeas CorpusA játékos (1992)

Robert Altmannak megvolt a véleménye Hollywoodról, és erről elég sokat elmond ebben a filmben, amelynek a hőse egy alapvetően jó szándékú fiatal producer (Tim Robbins), aki egy nap tévedésből megöl valakit, mert azt hiszi, hogy az az életére tört. Mentségére legyen mondva, valaki megfenyegette, és a gyilkosság után lehetne belőle jobb ember, használhatná a hatalmát valami jóra is, de nem ez történik, sőt, igazi játékos lesz belőle, és végre megszerzi mindazt, amit akart. A filmbeli film ennek a folyamatnak az allegóriája, eredetileg egy szikár törvényszéki dráma lett volna, sztárok nélkül és nyomasztó befejezéssel, de hála hősünknek, a főszerepben az ártatlanul megvádolt Julia Robertset látjuk, akit az utolsó pillanatban ment meg a gázkamrától Bruce Willis, és még egy poént is elnyom a közlekedésről.

Good Will Hunting 2: Hunting Season - Jay és Néma Bob visszavág (2001)

Jay (Jason Mewes) és Néma Bob (Kevin Smith) nem találják a helyüket, miután távol kell magukat tartaniuk a híres Shop-Stop környékétől, amit az ő jelenlétük tett kultikus hellyé. Aztán megtudják, hogy Hollywoodban film készül róluk... csakhogy nem velük. Jay és Néma Bob felkerekednek, hogy visszavágjanak az Álomgyárnak, mielőtt azok lenyúlnák az életüket. Ám amit ott találnak, arra végképp nem számítottak, a két hollywoodi genyó, Matt Damon és Ben Affleck ugyanis éppen a Good Will Hunting folytatását forgatja, csakhogy érvek helyett lőfegyverekkel küzdenek meg a nagyokos egyetemistákkal. Az eredeti film kocsmabeli jelenetét dolgozták át – még a rendező, Gus Van Sant is ott ül, csak tojik az egészre -, ahol Damon lealázott egy okoskodót, csakhogy itt mindketten bénák, kifogynak a gondolatokból, így kerül elő a mordály.

Machete - Grindhouse: Terrorbolygó (2007)

Itt most kicsit csalunk, ez a bizonyos Machete trailer nem a Robert Rodriguez és Quentin Tarantino féle duplafilm szerves része, hanem azt előzi meg, de az ő gondolkodásukból és filmimádatukból kiindulva, igenis hozzátartozik a filmélményhez. Az előzetesben egy Machete nevű egykori mexikói rendőrt látunk, aki már csak a bosszúnak él, és aki eléggé emlékeztet a Desperado egyik rosszfiújára, már csak azért is, mert őt is a barázdált arcú Danny Trejo alakítja, és akinek nem fogják elhinni, mi a kedvenc fegyvere: hát a machete! A kisfilm olyan sikeres lett, hogy 2010-re tényleg elkészült a hozzá tartozó film, aminek tényleg Machete lett a címe, és még egy folytatást is kapott.

Deception - Holiday (2006)

Ennek a filmbeli filmnek, valójában csak trailernek igazából semmi szerepe a későbbiekre nézve, csak azért van ott, ahol, mert az egyik főszereplő, a Cameron Diaz alakította Amanda munkája előzetesek vágása, és amikor megismerjük, pont a Lindsay Lohan és James Franco páros képzelt krimijét, a Deceptiont, vagyis Megtévesztést csinálja. Amiben Lindsay eltűnt apját, egy kémet keresik, Francónak pedig feltűnően sok pisztolya van, amit itt viccesre vesznek, és azt is mondják, hogy ez tuti siker lesz, pedig nyilvánvalóan bénácska. Mindkét színész a rendezőnő, Nancy Meyers barátja, és szívességből, illetve poénból vállalták a beugrót. Ami utólag belegondolva emlékezetesebb, mint maga a felejthető romkom.

Szennyes lelkű angyalok - Reszkessetek, betörők! (1990)

Az egyik leghíresebb kamufilmről a filmben szinte mindenki azt hitte, létező mű részlete, míg két éve Seth Rogen ki nem tweetelte az igazat: a film kedvéért forgatták le az egy perc 20 másodperc hosszúságú etűdöt, amiben egy gengszter végez egy másik gengszterrel. Persze, akiknek megvolt a DVD Chris Columbus rendező audiokommentárjával, azok már tudták, miről van szó, de állítólag maga Macaulay Culkin is igazinak hitte. Akárhogy is, a magára hagyott kis Kevin először arra használja a filmet, amit VHS-en néz, hogy megpróbálja előcsalogatni családját, akikről azt hiszi, csak elbújtak, majd a pizzafutárra hozza rá vele a frászt, végül az ostoba betörőket ijesztgeti vele. A címet egyébként a James Cagney főszereplésével készült 1938-as Kertész Mihály filmből, a Mocskos arcú angyalokból kölcsönözték, a legjobb mondata pedig a „Tartsd meg az aprót, te mocskos állat!”.

Hamlet - Az utolsó akcióhős (1993 )

A 90-es évek egyik legjobb akcióvígjátékában a kor legnagyobb akcióhőse, Arnold Schwarzenegger egy olyan akcióhőst játszik, aki egyrészt MAGA az akcióhős, másrészt maga is akcióhősüket alakít, illetve mindenki, akit ő alakít, akcióhős lesz. Igen, ez egy ilyen meta dolog, de működik. Például amikor hősünk, akinek mellesleg Jack Slater a neve, Hamlet bőrébe bújik, és nem lacafacázik azon, hogy lenni vagy nem lenni, hanem tesz arról, hogy ellenségei ne legyenek, és szegény Yorick, az egykori udvari bolond koponyája is fegyverré válik. Felteszem, mindez kissé paródia is, hiszen egy másik akcióhős, Mel Gibson 1990-ben bújt a dán királyfi bőrébe, katasztrofális eredménnyel.

The 14 Fists of McCluskey - Volt egyszer egy... Hollywood (2019)

És újra Tarantino a maga filmes utalásaival, amiben ez a munkája aztán tényleg tobzódott, hiszen Hollywoodban járunk, hőseink színészek, akik nap mint nap filmet vagy éppen sorozatot forgatnak, vagy ha nem, akkor moziba mennek, vagy más filmes kellékek között mozognak. A lecsúszott westernsztár, Rick Dalton munkáiból jó sokat láthatunk, kémfilmet, vadnyugati sorozatot és B-kategóriás olasz krimit, de aminek tényleg fontos szerepe lesz a későbbiekre nézve, az egy olcsó háborús film, a The 14 Fists of McCluskey, aminek nem is értjük a címét. A lényeg, hogy a címszereplő félszemű McCluskey egy lángszóróval irtja a nácikat, és Dalton ezt a lángszórót emlékként magával viszi, hogy aztán a legvégén a fegyver újra előkerüljön és főszerepet kapjon. A filmet egyébként egy korai Roger Corman mű inspirálta, az 1964-es The Secret Invasion.

Jámbor Jack - Trópusi vihar (2008)

Amikor egy rakás béna színészt játszó nagyon vicces színészt látunk, akkor bármi megtörténhet, és Ben Stiller filmje olyan klasszikus, amit ezerszer lehet újranézni. A rendezést is vállaló Stiller a legcikisebb figurát is magára vállalta, ő Tugg Speedman, aki sosem érti, mi történik körülötte, és akinek utolsóként esik le, vagy még akkor sem, hogy a társaság tényleg szarban van a dél-kelet ázsiai dzsungel közepén, és még arra is emlékeztetik, hogy milyen fos színész. Merthogy háta mögött van a röhejesen pocsék Jámbor Jack című munka, amiben egy szellemi fogyatékos fiút játszik, aztán Robert Downey Jr. elképesztő karakterétől megkapja, mit is szúrt el. Sosem szabad fullba nyomni a kretént, mert akkor Oscar bácsi meg nem gyün. A dologból jó kis botrány lett, mert sokak szerint Stiller a fogyatékosokon mulatott, pedig erről szó sem volt.