Még 9 sztár, akiről nem is tudtad, hogy visszavonult

Nemrégiben összeszedtük, ki mindenki tűnt el a szemünk elől az elmúlt években, úgy, hogy talán észre se vettük – és többen vannak, mint gondolnánk, hiszen legutóbbi gyűjtésünk után újabb neveket találtunk.

Gene Hackman

Mivel Gene Hackman évtizedeken át viszonylag stabil állócsillaga volt Hollywoodnak, talán nem tűnt fel, hogy már közel 20 év is eltelt azóta, hogy utoljára a vásznon láthattuk. A Nincs bocsánat és a Tenenbaum, a háziátok sztárja legutóbb 2004-ben szerepelt egy habkönnyű romantikus komédiában, Az elnök emberére talál címűben, és mivel ma már 93 éves, nem tűnik valószínűnek a visszatérése. Hackman egyébként maga is azzal indokolta visszavonulását még 2020-ban az Empire-nek adott interjúban, hogy már nem bírja az egészsége a filmezést.

Forrás: Vera Anderson / WireImage / Getty Images


„Az utolsó csepp a pohárban az a stressz volt, amit New Yorkban éltem át. Az orvosaim pedig arra figyelmeztettek, hogy

a szívem már nincs olyan állapotban, hogy elviseljem az ilyen szintű stresszt”

– magyarázta a magazinnak. És hogy mivel foglalja el magát a nyugdíjba vonulása óta eltelt időben a sztár? A magyar olvasóknak is feltűnhetett, hiszen a könyvek magyarul is megjelentek: Gene Hackman az utóbbi években íróvá avanzsált, olyan bűnügyi regényekkel a háta mögött, mint Az igazság ára vagy a Perdido Star.


Selma Blair

Selma Blair a kilencvenes, majd a kétezres években olyan népszerű filmekben játszott, mint a Kegyetlen játékok, a Doktor szöszi, az Édes kis semmiség vagy a Pokolfajzat. A színésznő ezt követően a 2010-es években már jóval kevesebbszer volt látható, majd 2018-ban szklerózis multiplexszel diagnosztizálták – és azóta teljes egészében arra tette fel az életét, hogy egyrészt meggyógyuljon (vagy legalábbis a lehetőségekhez képest minél minőségibb életet élhessen),

másrészt hogy ennek a kegyetlen betegségnek, illetve az ebben szenvedőknek a szószólója legyen.

Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic


A nemrégiben nálunk is elérhetővé vált csodálatos dokumentumfilmben, a sztár küzdelmét ábrázoló Bemutatjuk Selma Blairt című alkotásban pedig egészen szívszorító módon el is hangzik a szájából, hogy igazából sosem tartotta magát nagyra színészként, és nem tartja valószínűnek, hogy bármikor is visszatérne.

Blair viszont mindezek ellenére is rendszeresen szerepel,

hiszen valóban fontosnak tartja, hogy láthatóvá tegye az SM-es betegeket: többek közt a Dancing with the Stars című műsorban vállalt fellépést, ami egészen meghatóra sikerült (itt és itt írtunk róla korábban).

 

Ennyire szerettük a dokumentumfilmet

A 3 legsokkolóbb és a 3 legviccesebb dolog a Selma Blair-filmből

Végre nálunk is elérhetővé vált a Bemutatjuk Selma Blairt című dokumentumfilm, ami azt mutatja be, hogyan küzd meg a szklerózis multiplexszel a Kegyetlen játékok és a Pokolfajzat sztárja – és mivel tényleg elejétől a végéig egyszerre lehet zokogni és nevetni rajta, kiválogattuk a legmegrázóbb és a legviccesebb mozzanatait.

Tovább

 

Joe Pesci

Mivel talán pályája legnagyobb, de mindenképpen legismertebb sikerét, a Reszkessetek, betörők!-et karácsony környékén rendszeresen megpörgetik a tévék, olyan, mintha ez a ma már kereken 80 éves olasz-amerikai színész folyamatosan a vásznon lenne, de igazából már 1999-ben, a Halálos fegyver 4. premierjét követő évben bejelentette a visszavonulását – az volt a terve, hogy miután még 1968-ban jelent meg a debütáló lemeze,

zenei karrierjére fog koncentrálni

(ami részben sikerült is, hiszen két albuma is megjelent azóta). Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy Pesci időnként azért kivételt tesz egy-egy beugrás erejéig, de ezek afféle szívességmelók lehetnek, hiszen egyebek mellett két régi jó barátja, Robert De Niro és Martin Scorsese egy-egy filmjében tűnt fel az utóbbi években-évtizedekben (a 2006-os Az ügynökségben, illetve a 2019-es Az írben).

Joe Pesci 2019-ben Az ír premierjén. Forrás: Axelle / Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images

 

Mara Wilson

A Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van és a Matilda, a kiskorú boszorkány gyereksztárjának esetében az a furcsa dolog történt, hogy ő bizony már 13 évesen visszavonult. Wilson pedig ahogy a vásznon, úgy a valóságban is meglepően öntudatos és megfontolt gyerek volt, és 2000-ben, kiskamaszként ő maga jelentette be a visszavonulását.

Gene Hackmanhez hasonlóan ezt követően ő is az írásban találta meg magát,

de ő nem regényeket, hanem viszonylag sikeresnek számító színdarabokat és egy saját élettörténetéről szóló memoárt írt.

Forrás: Amy Sussman / Getty Images


Az egykori gyereksztár a 2010-es évek óta amúgy ismét vállal vendégszerepléseket, de kizárólag podcastekben és animációs sorozatokban. Befejezett nagyjátékfilmjei száma így továbbra is mindössze hét.

„Depressziós voltam, és szorongtam.

Tényleg nagyon nehéz időszak volt. Szóval úgy hiszem, határozottan kiábrándultam a színészkedésből” – indokolta később gyerekkori döntését Wilson.

 

Matthew Fox

Habár a Lost – Eltűntek című sorozatban rengeteg karakter sorsát követhettük, egyértelműen Fox figurája (majd a széria berobbanásával maga a színész) volt benne az egyik húzónév. Dr. Jack Shephard megformálása után a sztár olyan mozifilmekben tűnt fel, mint a Nyolc tanú, a Speed Racer – Totál turbó, az Alex Cross vagy a Z világháború – a 2015-ös, méltatlanul alulértékelt Csontok és skalpok című western/horror után viszont nem láthattuk többet a vásznon.

Fox nyilatkozataiban sosem csinált titkot belőle, hogy mennyire utálja a színészetet,

így nem volt túl meglepő, hogy 2010-ben, miután befejeződött a Lost utolsó évadának a forgatása is, leköltözött a vidéki Oregonba, ahol legfőbb szenvedélyeinek, a repülőgépeknek hódol (van is saját magángépe).

Matthew Fox a Lostban. Forrás: Art Streiber / Disney General Entertainment Content via Getty Images


Két évvel a széria lezárulta után kollégája, Dominic Monaghan azzal vádolta meg nyilvánosan a sztárt, hogy rendszeresen bántalmazza a nőket, amiből nem lett Weinstein-féle lebukás és botrány, de Foxnak meglehetősen rossz lett a sajtója. Nem tudni, hogy emiatt vonult-e vissza, vagy tényleg besokallt a sztárvilágtól; a Losttal viszont bőven keresett annyit, hogy egy jó darabig ne legyen rászorulva a megélhetési színészkedésre. Az utóbbi években azonban elfogyhatott a pénze, mert 2022-ben kijött egy sorozata az Amazon Prime-on Utolsó fény címmel – egyelőre nem derült ki, mennyire lesz végleges vagy sikeres a visszatérése.


Az Olsen ikrek

Mivel Elizabeth Olsen sikert sikerre halmoz olyan filmjeivel és sorozataival, mint a Godzilla, a Marvel-mozik, a Wind River – Gyilkos nyomon, a WandaVízió vagy a Szerelem és halál, könnyű megfeledkezni róla, hogy volt már előtte két név a családban, akik világszerte híresek voltak: Mary-Kate és Ashley Olsen, akik csak ránézésre hasonlítanak egymásra a megtévesztésig, valójában kétpetéjű ikrek. A bűbájos lányok a nyolcvanas-kilencvenes évek kedvelt sitcomjában, a Bír-lakban tettek szert népszerűségre, amelyben ugyanazt a szerepet játszották, később azonban kijött pár felejthető filmjük (Kettőn áll a vásár, Párosban Párizsban, Ketten a slamasztikában, New York-i bújócska stb.), amelyek kifejezetten az iker tematikát exploitálták.

Ashley és Mary-Kate Olsen 2019-ben egy divatipari díj nyerteseiként. Forrás: Lexie Moreland / WWD / Penske Media via Getty Images


Mivel az Olsen duó tagjai az évek-évtizedek során igazi divatikonná váltak, saját parfüm- és ruhamárkával (amelynek darabjait ráadásul ők maguk tervezik), és ebben a státuszukban folyamatosan szem előtt voltak,

nehéz visszafejteni, mióta vonultak vissza a színészettől.

Az IMDb szerint mindenesetre Ashley a 2010-es I'm Still Here című Joaquin Phoenix-blöffben játszott utoljára egy, a stáblistán fel sem tüntetett szerepet, Mary-Kate pedig a 2011-es Csúf szerelem című fantasyba oltott románcban tűnt fel legutóbb.

Mivel a Netflix 2015-ben megvette az összes tartalmat, amit az általuk alapított produkciós cég gyártott (a fent említett ikres filmek legtöbbjének is ők voltak a producerei is), valószínűleg nincsenek filléres gondjaik

– egyúttal végérvényesen bebizonyították, hogy üzletasszonynak sokkal jobbak, mint színésznőnek.


Emma Watson

Habár az egykori gyerekszínész visszavonulásának híre mindössze 30 évesen a Daily Mail nevű pletykalap híradása révén terjedt el a világsajtóban, ami nem épp bombabiztos forrás, úgy tűnik, ez egyszer igazat írtak, hiszen a Harry Potter-filmekkel berobbant színésznő 2018 óta nem aktív, azaz a 2019-ben bemutatott Kisasszonyok óta nem láthattuk semmiben, amely alkotásnak 2018-ban zárult a forgatása. Habár menedzsere cáfolta a sajtóban megjelenteket, tény, hogy Watson az azóta eltelt években a színészet helyett inkább nőjogi aktivista tevékenységére koncentrál, még előtte, a Potter-franchise lezárulta után pedig elvégezte az egyetemet is. A Daily Mail azt is megírta, hogy a sztár azért vonult vissza, hogy több időt tölthessen partnerével, Leo Robinsonnal, de ez már akkor sem tűnt túl komoly érvnek, ráadásul azóta, kevesebb mint két év után, szakítottak is.

Forrás: DVT / Star Max / GC Images / Getty Images


Emma Watson maga nemrégiben így kommentálta eltűnését. „Nem voltam túl boldog, ha őszinte akarok lenni. Azt hiszem, egy kicsit úgy éreztem magam, mintha ketrecbe lennék zárva. (…)

Nagyon nehéznek találtam, hogy kiálljak és olyasmiről beszéljek, amire valójában nem sok befolyásom volt.

Ott álltam egy premieren, és beszéltem a filmről az újságíróknak, miközben magamban arra gondoltam, hogy olyasmihez adom az arcom, aminek nem vettem részt az alkotói folyamatában, és ami nem feltétlenül egyeztethető össze a magánvéleményemmel.” Habár Watson még mindig csak 33 éves, szóval elvileg bármikor visszatérhet, fenti szavai alapján nem úgy tűnik, hogy neki való ez a színészet dolog.

 

Még több egykori Harry Potter-sztár

Mi újság mostanság a Harry Potter-filmek egykori gyereksztárjaival?

Az évek során ugyan többször láthattuk őket felbukkanni (nemrég például a huszadik évfordulós különkiadásban), de Tom Felton 35. (!) születésnapja kapcsán utánajártunk, mi van mostanában Daniel Radcliffe-fel, Emma Watsonnal és társaikkal.

Tovább

 

Terrence Howard

A Nyomulj és nyerj! és az Ütközések című filmek, illetve és az Empire című sorozat sztárja, az első Vasember Rhodes ezredese 2019-ben saját maga jelentette be a visszavonulását egy interjúban – méghozzá egészen hasonló okok miatt, mint Emma Watson: ő is mintha a színművészet lényegét nem tartaná összeegyeztethetőnek saját identitásával.

„Ó, hát én végeztem a színészkedéssel. Nem színlelek tovább. Ezentúl arra koncentrálok, hogy igazságot hozzak a világnak”

– szögezte le a színész, akinek azonban a jelek szerint sikerült s*gget csinálnia a szájából, hiszen jelenleg nem kevesebb mint hat projektje jár a megvalósulás valamely fázisában. De mivel ezek ránézésre meglehetősen silány produkciók, és Howard a 2020-ban zárult Empire után gyakorlatilag semmi értékelhetőt nem tett le az asztalra, mindannyian jobban járunk, ha nyugdíjasként őrizzük meg az emlékezetünkben.

Howard az Empire promófotóján. Forrás: FOX Image Collection via Getty Images



(via WhatCulture, BestLife)

 

Korábbi összeállításunk

10 sztár, akiről nem is tudtad, hogy visszavonult

2017. június 20-án jelentette be Daniel Day-Lewis, hogy visszavonul. Az Oscar-díjas színész azóta is nagyon hiányzik – ennek kapcsán összeszedtük, ki mindenki tűnt még el a szemünk elől az elmúlt években, úgy, hogy talán észre se vettük.

Tovább