Meghalt Christopher Plummer

A muzsika hangja, A világ összes pénze és a Tőrbe ejtve Oscar-díjas sztárja 91 éves volt. Amerikai idő szerint február 5-én reggel hunyt el connecticuti otthonában. Plummer rendkívül gazdag pályát hagyott maga után, és szó szerint haláláig dolgozott.

Christopher Plummer 1929. december 13-án született Kanadában, Torontóban, de Montrealban nőtt fel. Karrierjét a színpadon kezdte: 1948-ban debütált egy ottawai színházban Shakespeare Cymbeline című darabjában, majd rögtön kipróbálhatta magát a tévében is: a kanadai köztelevízió Othello-feldolgozásában játszott. A színész az ötvenes években New Yorkba költözött, ahol zökkenőmentesen folytatta a pályát: élő tévéshow-kban lépett fel, majd 1954-től már a Broadwayen játszott. A színpadon hamarosan Elia Kazannal is együtt dolgozhatott, de igazán akkor szerzett nevet magának, amikor 1956-ban a Stratford színházi fesztiválon vendégszerepelt, Kanadában, az V. Henrikkel.

Mozifilmben Plummer Sidney Lumet 1958-as alkotásában, a Stage Struckban debütált, de a nagy áttörést az 1965-ös filmmusical, A muzsika hangja hozta meg a számára, amelyben Von Trapp századost alakította Julie Andrews aranyszívű Mariája oldalán. A színészt ezt követően olyan filmekben és sorozatokban láthatta a közönség, mint A Rózsaszín Párduc visszatér, A csendestárs, A tövismadarak, a Malcolm X, a Farkas, a Dolores Claiborne, a 12 majom, A bennfentes, az Egy csodálatos elme, A belső ember, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalma vagy A tetovált lány.

Forrás: Jason Merritt / Getty Images

 

Plummer az utóbbi években sem pihent: 2012-ben, 82 évesen a díj történetének legidősebb díjazottjaként nyert Oscart a Kezdők című filmben nyújtott mellékszereplői alakításával, majd 2018-ban, amikor A világ összes pénze miatt jelölték, 88 évesen ő lett a legidősebb nominált. Utoljára a sztárt 2019-ben láthattuk a vásznon a Tőrbe ejtve című krimiben, de halála pillanatáig dolgozott: a Heroes of the Golden Masks című animációs kalandfilmben szinkronizált (híres szinkronmunkái közé tartozott egyébként a Fel! című Pixar-mese Charles Muntz-ának megszólaltatása is).

Christopher Plummernek a hatvanas években alkoholizmusa miatt majdnem tönkrement a karrierje. Saját bevallása szerint harmadik felesége, Elaine Taylor angol színésznő mentette meg. Tayloron kívül Plummert lánya, az első házasságából született, szintén színész Amanda Plummer (A halászkirály legendája, Ponyvaregény, Ratched) gyászolja.

„Chris rendkívüli ember volt, régi vágású szokásokkal és önironikus humorral, aki mélyen szerette és tisztelte a hivatását, a szavainak pedig egyszerűen dallama volt.

Egy igazi nemzeti kincs, aki nagy becsben tartotta kanadai gyökereit. Művészetével és emberi értékeivel sokunk szívét megérintette, és legendás élete még sok generációnak utat mutathat. Örökké velünk lesz” – emlékezett rá régi barátja, Lou Pitt, aki 46 éven át volt a menedzsere.


(via Variety)