Méltatlanul elfelejtett akciófilmek a 80-as évekből

A nyolcvanas évek elképesztő mennyiségű emlékezetes filmet produkált - vannak, amikre már kevésbé emlékszünk, pedig érdemes lenne újra elővenni őket!

A háború kutyái (1980)

Egy koldusszegény afrikai köztársaságban milliárdokat érő platinalelőhelyre bukkannak. A hatalmas profit reményében egy pénzéhes angol üzletember vakmerő vállalkozásba kezd: akár puccs árán is hatalomra akar kerülni, és a mostani kegyetlen diktátor helyére saját emberét állítaná. Az akció végrehajtására felbérel egy harcedzett zsoldosvezért, Shanont (Christopher Walken), aki saját csapatot toboroz, és megkezdi a fegyverek és a szállítóeszközök beszerzését. Csakhogy közben kiderül,

megbízójuk még velük szemben sem játszik tisztán,

így Shannonnak támadnak kételyei. A film Frederick Forsyth azonos című bestsellere alapján készült, és Forsyth saját bevallása szerint egy puccsot előkészítő zsoldosnak adta ki magát, hogy megismerje a fegyverkereskedők világát – akiket rettentő ijesztőnek talált.  

A film megnézhető az AppleTV-n

Forrás: Juniper Films

 

A kaszkadőr (1980)

Eli Cross (Peter O'Toole), a diktatórikus módszerekkel dolgozó, ám nagyon elismert filmrendező monumentális filmet forgat az első világháborúról. A forgatás közben az egyik kaszkadőrje baleset miatt életét veszíti. Amikor Cameron (Steve Railsback), a rendőrség elől menekülő fiatalember megjelenik a forgatáson, Cross felajánlja neki a munkát. Cameronnak a kaszkadőri állás jelenti a menekvést a rendőrségtől. Cross számára pedig a fiú jelenléte biztosítja, hogy senki sem fogja a halott kaszkadőrt keresni.

A két ember látszólag egymásra van utalva.

A rendező azonban egyre nehezebb és veszélyesebb feladatok elé állítja Cameront. A fiúban felmerül a gyanú, hogy Cross meg akarja őt ölni, pláne úgy, hogy összeszűrte a levet a főszereplőnővel. Richard Rush filmje nem csak a saját főszereplőjét vezeti meg, hanem minket is, hiszen sosem tudjuk, mi megy élesben, mi a kaszkadőrmutatvány, és kinek mi a szándéka.

Forrás: 20th Century Fox

 

Motorlovagok (1981)

A reneszánsz színtársulat, akik motoron vívnak lovagi tornákat, városról városra járnak, és közben ételt, italt, kézműves tárgyakat és szórakozást kínálnak.

Népszerűségük növekedésével egyre nagyobb veszélybe kerül idealista életformájuk.

Egyre nehezebb az ügynökök ajánlatainak ellenállva megtartani önállóságukat és megőrizni a csoportban kialakult családias légkört. Vannak, akik elfogadják az ajánlatot, vannak, akik a „trónra” kívánkoznak, mindeközben a társulat vezetőjével (Ed Harris) is gondok vannak. George A. Romero, a zombifilmek koronázatlan királya egy kis műfaji kitérőt tett ezzel az alig ismert munkájával, amely elsősorban Ed Harris jutalomjátéka, de a motoros lovagi tornák is meglepően jól működnek, akármilyen idétlenül is hangzik a dolog.

Forrás: MGM

 

Kék villám (1983)

A vietnámi veterán Frank Murphyt (Roy Scheider), a Los Angeles-i rendőrség pilótáját azzal a feladattal bízzák meg, hogy tesztelje a legújabb harci helikoptert, a Kék Villámot. A veterán repülőst lenyűgözi a gép technikai felszereltsége és tudása. A Kék Villám lopakodó helikopter, szinte zajtalanul képes megközelíteni célpontját, beépített speciális kameráinak köszönhetően átlát a falakon, különleges iránymikrofonjaival még a suttogást is képes rögzíteni, fegyverarzenáljával pedig egy fél város romba dönthető.

Murphy a tesztelés során szörnyű államtitkokra derít fényt:

vannak, akik a hatalom megszerzésére használnák a helikoptert, és előkerül régi ellenfele (Malcolm McDowell) is a háború idejéből. A Los Angeles feletti légiharcok mai szemmel is látványosak, de a filmet a krimi szál viszi el – amit Roy Scheider szokás szerint fapofával csinál végig, de ez áll neki jól. A film alapján egy egy évadot megélt tévésorozat is készült.

A film megnézhető az AppleTV-n

Forrás: Columbia Pictures

 

Bestseller: Egy bérgyilkos vallomása (1987)

Dennis Meechum (Brian Dennehy) Los Angeles szerte ismert rendőrtiszt, aki megtörtént eseteket feldolgozó krimik írásával szerzett magának nevet. Meechum felett azonban eljártak az évek, s már régóta nem publikált semmit. Érdekes esete nincs, adósságot adósságra halmoz, és egy napon eljön a pillanat, amikor kénytelen újra sikerkönyvet kiadni: ha nem, minden vagyonát elveszítheti. Épp kapóra jön neki Cleve (James Woods), aki regényhősnek jelentkezik nála.

Cleve profi bérgyilkos, akit azonban cserben hagyott a "munkaadója".

Bosszút akar állni, Meechum pedig regényt akar írni. Az eredmény egy különös, kissé ingatag barátság és rengeteg akció jó nagy adag fekete humorral tálalva. A film annak idején nem hozott sok pénzt, de az ínyencek előszeretettel emlegetik még ma is, elsősorban Woods alakítása miatt.

A film megnézhető az AppleTV-n

Forrás: Orion Pictures

 

Zsarulesen (1987)

A két nyomozó, a magának való, faragatlan, de talpraesett Chris Lecce (Richard Dreyfuss) és az udvarias és óvatos Bill Reimers (Emilio Estevez), ütőképes párost alkot. Nem ijednek meg a saját árnyékuktól, és eredeti ötleteket vetnek be akcióik során. Amikor azonban arra kárhoztatják őket, hogy megfigyelés alatt tartsák a szökésben lévő rendőrgyilkos (Aidan Quinn) exbarátnőjét (Madeleine Stowe), riadtan tiltakoznak: ez szörnyen unalmas meló! Csakhogy a magánéleti gondokkal küzdő Leccének megtetszik a megfigyelt lány, és lassan személyessé válik számára a küldetés,

miközben senki sem tudja, mit is akar pontosan a szökésben lévő gyilkos.

Dreyfuss jelenléte garantálja, hogy a történet vígjátékba hajló legyen, de azért kapunk akciót is bőven.

Forrás: Film+

 

Különös kegyetlenséggel (1987)

Ha a nyolcvanas évek kissé kommersz, de nagyon sikeres hollywoodi filmjeiről beszélünk, akkor kihagyhatatlan Walter Hill (48 óra, Vörös zsaru) neve, aki ezen a kevésbé ismert filmjén John Milius írásából dolgozott.  A Texas és Mexikó határán fekvő kisvárosban fortyognak az indulatok. A helyi igazságszolgáltatás erős emberének (Nick Nolte) feltett szándéka, hogy rendet teremt, még akkor is, ha drogbáróvá avanzsált gyerekkori jóbarátja (Powers Boothe) a legfőbb ellenfél.

A két volt cimborát a közös emlékeken kívül más is összeköti:

mindketten ugyanannak a mexikói lánynak a kegyeire pályáznak. A két ellenlábas küzdelmét egy vietnámi veteránokból álló rejtélyes különítmény megjelenése zavarja meg. A végső leszámolásnál mindenki ott van, aki él - de a nagy többségük hamarosan már meg se moccan.

Forrás: Tri-Star Pictures

 

Kivizsgálás (1988)

A hivatalból kirendelt ügyvédnek (Peter Weller) egy rendőrgyilkossággal vádlott drogkereskedőt kell képviselnie, aki azt állítja, önvédelemből ölt, mert a rendőr ki akarta rabolni. Mivel meg van győződve ügyfele ártatlanságáról, nyomozni kezd, és rájön, hogy ebben a rendőrség akadályozza, a korrupt zsaru pedig nem egyedül dolgozott. Egyedül egy magányos, kissé alkoholista nyomozó (Sam Elliott) van a segítségére, aki minden mindegy alapon bármire hajlandó, hogy elérje azt, amit akar. A rendszerint csak az eredeti címén, Shakedown-ként emlegetett film

klasszikus „koszos” New York-i krimi, ahol hőseink Manhattan utcáin kergetik a rosszakat vagy azok őket,

és hát igen, Sam Elliott nem egy Mel Gibson – aki hasonló fazon a Halálos fegyver filmekben -, de ehhez a filmhez pont illik.

Forrás: Universal Pictures