Minden idők legsikeresebb életrajzi filmjei

Hatalmasat ment az idén az Oppenheimer, amit hihetetlen, de még mindig játszanak a mozik. Ennek kapcsán összeszedtük azt a 10 életrajzi filmet, ami a filmtörténelem során a legtöbb bevételt hozta.

10. Egy csodálatos elme (2001)

1947-et írunk: John Forbes Nash Jr. (Russell Crowe Oscar-jelölt alakítása) megérkezik a Princeton egyetemre, hogy matematikát tanuljon. A különc fiút egyetlen dolog érdekli: egy egészen eredeti ötlet megtalálása. A matematika szakon könyörtelen verseny folyik, és sokan szívesen látnák Nash bukását. Mikor azonban hősünk megírja dolgozatát a játékelméletről,

az élete örökre megváltozik.

Megnyer egy rangos ösztöndíjat és tanári állást kap, majd a hidegháborús konfliktusban is fontos feladata lesz: ellenséges kódokat kell megfejtenie. Nash teljes szívvel és aggyal veti magát a munkába. Viszont miután megismerkedik egy gyönyörű nővel, majd feleségül veszi, úgy dönt, nem avatja be kettős életébe – és ennek a titkolózásnak súlyos ára lesz...

Világszerte elért bevétel: 316 millió 791 ezer 257 dollár


9. Zöld könyv – Útmutató az élethez (2018)

Tony Lip egyszerű, ugyanakkor jólelkű fickó: az a típus, akinek a problémamegoldó készsége kimerül az „előbb ütök és csak aztán kérdezek” módszerben. Egy kis mellékes reményében elvállalja, hogy egy afroamerikai zongorista, Don Shirley sofőrje lesz, aki Amerika déli államaiba indul turnézni – oda, ahol a helyiek nem látják szívesen azokat, akiknek más a bőrszíne (a hatvanas években járunk). Don kifinomult stílusa szöges ellentéte az egykori kidobóember nyers modorának, ám az út során rájönnek, hogy nem is annyira különbözőek. A taplóvígjátékairól ismert Peter Farrelly ezúttal egy szívhez szóló igaz történetet vitt vászonra,

amelyben a két főszerepet alakító Viggo Mortensen és az alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Mahershala Ali között egyszerűen csodálatos az összjáték.

Világszerte elért bevétel: 321 millió 752 ezer 656 dollár


8. Schindler listája (1993)

A film főhőse, Oskar Schindler született üzletember. A II. világháború legelején elkerül a megszállt Lengyelországba, és azonnal megérzi, milyen hatalmas üzleti lehetőségek nyílhatnak meg előtte. Baráti kapcsolatok és némi ügyeskedés révén megszerez magának egy gyárat, és nem győz eleget tenni a beözönlő megrendeléseknek. Könyvelője, Itzhak Stern rábeszéli, hogy minél nagyobb számban foglalkoztasson zsidókat, így nemcsak olcsó munkaerőt talál magának, hanem segíthet a koncentrációs táborokban szenvedő embereken is. A gyár hamarosan a zsidók egyetlen menedéke lesz. 1944-ben a nácik az Endlösung, azaz a zsidókérdés végső megoldása jegyében bezáratják a helybéli táborokat, és a rabokat Auschwitzba és Treblinkába, vagyis a biztos halálba akarják küldeni.

Schindlernek gyorsan lépnie kell, ha meg akarja menteni a munkásait...

Világszerte elért bevétel: 322 millió 161 ezer 245 dollár


7. Kapj el, ha tudsz! (2002)

Közel egy évtizeddel a Schindler listája megrendezése után Steven Spielberg könnyedebb vizekre evezett ennek a szimpatikus szélhámosnak az élettörténetével. Frank W. Abagnale dolgozott orvosként, ügyvédként és egy nagy légitársaság másodpilótájaként

– s mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt.

Az átverés nagymestere emellett briliáns csekkhamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty FBI-ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket, és a törvény színe elé vigye, de a férfi mindig egy lépéssel előtte járt, és a hajsza folytatására kényszerítette.

Világszerte elért bevétel: 352 millió 114 ezer 312 dollár


6. A Wall Street farkasa (2013)

A Kapj el, ha tudsz!-hoz hasonlóan Martin Scorsese szatírájában is Leonardo DiCaprio játssza a főszerepet: azt a Jordan Belfortot, aki becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is utolérte. A nyolcvanas évek végére az egyik legnagyobb brókercég tulajdonosa lett, 26 évesen heti egymillió dollárt keresett. Az idáig vezető út azonban korrupcióval és tisztességtelen üzletekkel kikövezett csábító hullámvasútnak bizonyult.

Mert minél nagyobb volt a kísértés, ő annál többet akart, mit sem törődve az illegális üzelmekkel és a nyomában loholó FBI-ügynökökkel.

Még több pénz, még több hatalom, még több nő – és megint csak még több pénz: ez Jordan életfilozófiája. És hogy a szerénység egy túlértékelt erény. Jordan és falkája azt sem tudták, mit kezdjenek az illegálisan megszerzett milliárdokkal. De vajon a jéghegy csúcsáról merre vezet az út?

Világszerte elért bevétel: 406 millió 878 ezer 233 dollár


5. A legnagyobb showman (2017)

A cirkusz maga a csoda. És élt valaha egy ember, aki csodatevőnek született. P.T. Barnum (Hugh Jackman) a legendás Barnum cirkusz alapítója lángész volt: próféta, akinek hihetetlen dolgok születtek a fejében, és valósággá tudta tenni őket. Az ő utánozhatatlan képzelőerejéből születő műsorszámokat azóta sem tudja leutánozni senki. Michael Gracey musicaljében egyetlen látványos kavalkádban kel életre a világ legkülönösebb cirkuszigazgatójának és társulatának igaz meséje,

egy hangulatos, felnőtteket és gyerekeket egyaránt megszólító moziban.

Világszerte elért bevétel: 438 millió 550 ezer 306 dollár

 

Igaz mese?

Életrajzi filmek, amelyeknek nincs sok közük a valósághoz

Van olyan, hogy egy életrajzi film bizonyos elemeibe bele lehet kötni, akadnak pontatlanságok, és van olyan, hogy a filmnek a benne ábrázolt személy életéhez csak nagyon kevés köze van, vagy abból kulcsfontosságú részeket hagy ki.

Tovább

 

4. A király beszéde (2010)

A király beszéde egy férfi története, aki VI. György brit királyként, II. Erzsébet királynő apjaként vonult be a világtörténelembe. Miután bátyja lemondott, George, azaz Bertie foglalta el a trónt – igen kelletlenül. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére, mert borzalmas dadogása miatt képtelen volt nyilvánosan beszédet tartani. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott a liberális szellemiségű Lionel Logue-gal, aki csöppet sem hagyományos ülésein nemcsak királya hangját, hanem bátorságát is segített visszaszerezni.

A Zöld könyvhöz hasonlóan ebben a filmben is csodálatos a kémia a két főszerepet játszó színész, a játékáért Oscart nyert Colin Firth (VI. György) és Geoffrey Rush (Logue) között.

Világszerte elért bevétel: 484 millió 68 ezer 861 dollár


3. Amerikai mesterlövész (2014)

Clint Eastwood filmjének középpontjában egy texasi férfi, Chris Kyle (Bradley Cooper) áll, aki az amerikai hadsereg mesterlövészeként felállította a legtöbb találat rekordját. Mikor Irakba küldik azzal a feladattal, hogy megvédje katonatársait, pontos lövései számtalan életet mentenek meg a csatatéren, amivel kiérdemli a Legenda becenevet. Irakban Chris négy veszélyes küldetésben vesz részt, miközben felesége, Taya (Sienna Miller) és két kisgyermekük otthon várja.

Miután azonban a hős végleg hazatér, rájön, hogy a háborút nem tudja maga mögött hagyni…

Világszerte elért bevétel: 547 millió 659 ezer 20 dollár


2. Bohém rapszódia (2018)

Ez a Rami Malek Oscar-díjas alakításával fémjelzett film a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története.

Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze.

A Bryan Singer által elkezdett és Dexter Fletcher által befejezett alkotásban tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, végül dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténelem egyik legnagyszerűbb koncertjét adják.

Világszerte elért bevétel: 903 millió 655 ezer 259 dollár


1. Oppenheimer (2023)

Christopher Nolan legutóbbi nagyszabású víziója J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan-terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A találmány a II. világháborúban megváltoztatta a történelem menetét, és a bombának köszönhető valószínűleg az is, hogy a XX. század második felében a két nagy szuperhatalom szembenállása, a hidegháború nem fajult valódi fegyveres konfliktussá. Idén nyári premierje után az Oppenheimer a vele egyszerre bemutatott Barbie-val együtt olyan elképesztő kulturális jelenséggé nőtte ki magát, amilyenhez hasonlót már rég nem láthattunk a mozikban

– és ez jegybevételi eredményén is meglátszik.

Világszerte elért bevétel (eddig!): 950 millió 548 ezer 665 dollár


(via Collider)

 

Ez is érdekelhet

5 ok, amiért tényleg érdemes az Oppenheimert megnézni

Egész biztosan az év egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb filmje. Christopher Nolan, egy már sokszor feldolgozott témához nyúlt, de tette ezt elképesztő módon - és egy nagy csavarral!

Tovább