Barbie

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott emirátusokbeli-amerikai akció-vígjáték, dráma, 2023

Értékelés:

290 szavazatból
Szerinted?

Van ám olyan világ, ahol minden csodálatos! Mindig süt a nap, lenn a parton mindig lágyan hullámzik a tenger, és szörfdeszkákon, a nyugágyakban meg a bulizósabb helyeken sokféle, de mindig gyönyörű strandoló gyűlik össze: Barbie (Margot Robbie) és Ken (Ryan Gosling) meg a többi Barbie és Ken.
De még legtökéletesebb, legrózsaszínebb, legszerelmesebb helyen is történhetnek bajok. Szerencsére Barbie nemcsak szép, hanem talpraesett is. Ha kell, még a valóságos világba is elmegy, hogy megvédje a maga különleges országát. És persze sosincs egyedül. Lehet, hogy Ken nem olyan éles eszű, vagy nem akkora vagány, mint ő, de van egy nagyon fontos tulajdonsága: mindig kiáll az ő Barbie-jáért, és sosem hagyja cserben.
Bemutató dátuma: 2023. július 20. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
cinemad ápr. 12. 00:55:02 5/10
Hát nem gondoltam volna, hogy valaha eljön ez a pillanat, megnéztem. Véleményem szerint a film körüli elképesztő hype közel sem annak zsenialitása miatt alakult ki, hanem a brutálisan erős marketing kampány eredményeként. Ami magába foglalja a jó PR munkával megágyazott ömlengő kritikusi tevékenységet, a bevont influencereknek és celebeknek az extrán nagy aktivitását, ami sikeresen manipulálta az emberek kíváncsiságát, értékítéletét. Amikor először hallottam a filmről nem tudtam elképzelni, hogy kit tud érdekelni egy Barbie témájú film. Aztán részben arra jutottam, ha nő lennék és kislányként ezzel játszottam volna, akkor lehet átérezném a menőségét azoknak a kellékeknek, ruháknak, kiegészítőknek, amivel játszottak vagy csak álmodoztak róla gyerekkorukban (de soha nem jutottak hozzá) és itt életre kelnek a film kosztümjeiként, kellékeiként, szereplőiként. Azt viszont azért (legalábbis a saját ismeretségi körömből származó mintavételem alapján) nehezen tudom elképzelni, hogy ilyen teljes mentális, már már traumatizált állapotot váltott volna ki anno a baba azokban akik ezzel játszottak, mint ahogy ebben a filmben beállítják mekkora hatása volt a nők teljes szellemi fejlődésére. Én is játszottam GI Joe-val és szerettem, de egy játék volt, amivel elbohóckodtam néhány percet, mint a matchbox-szal vagy a legóval. Nem formálta a tudatomat. Nyilván nők és férfiak különbőzek vagyunk, de ilyen hatást nem hiszem hogy bárkiből is kiváltott volna, ahogy ezt itt sugallják. A film kapcsán díjazom annak kreativitását, értem és pozitívnak találom, hogy van benne mondanivaló (bár nem teljesen azonosulok vele), ugyanakkor az egész köntös, amibe ezt bugyolálták olyannyira bugyuta és nevetséges, hogy nehéz komolyan venni. Legalábbis nekem a Barbie és Ken babákba csomagolva történő átadása ezeknek a gondolatoknak a legkevésbé sem bír értékkel. Robbie egyébként jól játszik, lubickol a szerepben, remek választás volt. Viszont Gosling valami olyan szinten csinált idiótát magából ezzel a szereppel, hogy egyáltalán nem tudom hova tenni, miért volt szüksége erre (mármint, ha a pénzen kívül más tényezőkről is lehet beszélni ebben a szakmában). A film témája, világa tehát iszonyatosan messze áll tőlem, nagyobb részt teljesen bugyuta, de értékelem a kreatív koncepciót és megoldásokat benne, illetve azt, hogy sikerült értelmes tartalmat is belecsempészni néhány mondatba. Így egyszeri nézésre oké volt, de nem tudom elképzelni mi vagy ki (maximum ez utóbbi jöhet szóba), tudna rávenni arra, hogy újranézzem.
8/10
offtopic
Ahoj poplacsek márc. 06. 21:44:52 8/10 Előzmény jonny1980
ultrakompakt módon illusztráltad a film témájának fontosságát
1/10
Erospista márc. 06. 21:15:45 1/10
Hulladek film, minden szempontbol, mindegy mi a mondanivaloja. Azt se mondanam, hogy valami bedrogozott barom irta, de ha hasznalt volna drogot, akkor nem lenne ekkora fos. Nezhetetlen. Baltat a Tv-be erzes...
6/10
Filmkocka febr. 28. 20:25:34 6/10
Nem akartam megnézni ezt a filmet, mégis megtettem. De nem volt hiba! Annak ellenére sem, hogy megértem azokat akik tücsköt-bogarat mondanak erre a filmre. Én is nehezen bírtam elviselni a film képi világát és gagyiságát (persze, mi mást vártam Barbie-tól?), mégsem mondanám azt, hogy agyatlan szarság az egész. Van a filmnek mondanivalója, amit sokszor igen didaktikus módon ad elő. Korunk egyik kedvenc témáját, a gender-kérdést feszegeti és nem mondanám, hogy kizárólagosan feminista film lenne. Üt ez minden irányba, mégha egyértelműen női szempontból teszi is mindezt (mondjuk meglepő lenne az ellenkezője egy női rendezőtől). Nem rossz film, de nem az én ízlésem.
1/10
jonny1980 febr. 24. 13:40:55 1/10
Katasztrófa ez a film. Nem sikerült megnézni. Nőknek való.
10/10
Dr. McFly febr. 24. 13:26:58 10/10 Előzmény anette0118
Valóban ez a mondanivalója, elég jól szájba is rágták, csak sajnos az utolsó jelenet kilóg ebből. Azt gondolták, hogy a nőgyógyász látogatása egy közös nevező minden nő számára, akkor is, ha elnök, ha anya, ha elnök is és anya is, és akkor is, ha nem elnök és nem is anya. Azt akarták kifejezni, hogy a Barbie babából/kislányból élő nő/nagylány lett, de ehhez egy intimbetét vásárlásos jelenet jobb lett volna. Amikor nővé serdül egy lány, nem feltétlenül az az első dolga, hogy nőgyógyászhoz megy. Épp előtte hagyta ott Kent azzal, hogy nem szerelmes belé...
10/10
anette0118 febr. 16. 01:33:53 10/10
Szerintem ez a film zseniális. Hihetetlen, hogy mennyi embernek nem jön át a mondanivalója. A film éppúgy görbe tükröt tart a feminizmus elé, mint a patriarchális társadalomnak. Ken (igen, ő a férfi) ugyanúgy nem találja a helyét Barbie mellett, ahogy Barbie az emberek közt.
A mondanivalója az lenne, hogy az EGYÉNNEK magának kell megtalálnia a helyét a világban, függetlenül a nemi sztereotípiáktól, hogy ki is ő valójában.
Nem értem, hogy ezt sokan miért nem képesek felfogni (gondolom valami sértett kivetítés vagy egoizmus) pedig ennél szájbarágósabban nem is lehetne ezt előadni, mint ahogy a film végén is teszik.
A képi világ meg telitalálat lett!
Roberto DiCapribogyó febr. 01. 14:30:17
"Ez az egész már szinte túlnőtt rajtunk, ami fantasztikus érzés. Nagyon rég volt már, amikor egyetlen film ekkora hatással volt a KULTÚRÁra” – Margot Robbie, 2024. január, Föld bolygó

Édes Istenem, remélem az ufókok nem ezt a filmet fogják referenciaként használni, amikor az emberi kultúrát akarják majd megítélni...
1/10
Attila Mgr. Gyürky jan. 30. 19:57:23 1/10
Ugye nem kaphat ilyen film dijaaat?!? Kb ugy tudnam jellemezni, hogy egy 12 eves bedrogozott kislany agyszulemenye keveredik nehany emberi, tanulsagos gondolattal, de a komolytalan es kinosan bugyuta babavilag teljesen elvezhetetlenne teszi a filmet. Ha valaki jo, netan igenyes filmet szeretne, messzirol el kell kerulni ezt az alkotast!
8/10
Hatpöttyös jan. 28. 23:31:03 8/10
Nekem nagyon tetszett. Érdekes az egész vízió, ahogy ezt az egészet megálmodták. Mindíg csodálom az alkotókat ahogy képesek filmre vinni elképzeléseiket.
offtopic
Sz. Péter jan. 25. 17:05:36 Előzmény Nick Jackolhson
Szerintem a feminizmus lényege a nők jogai és nem az, hogy minden férfi disznó, vagy, hogy a feministáknak ezt kell hangoztatni.
Az általad említett példa sem a feminizmusról szól, hanem csak egy ostoba nőről.
comedia jan. 24. 22:37:34 Előzmény Ahoj poplacsek
Csatlakozom. Minden jó költőnek vannak általában eget rengető hülyeségei is.
8/10
offtopic
Ahoj poplacsek jan. 24. 15:08:12 8/10 Előzmény Wolfram1
Sanyi remek költő volt, de hogy melyik abszintos elmebugyrából és miért pattantak neki ilyenek elő, mint "A nő nem ismeri a világosságot, a férfi nem ismeri a meleget. A nőből hiányzik az igazi teremtő erő, a férfiból az igazi éltető-erő.", ki tudja.
1/10
offtopic
authne jan. 24. 14:22:58 1/10
Kín ezt megnézni!
4/10
offtopic
AdiRicka jan. 22. 11:24:41 4/10 Előzmény Wolfram1
Köszönöm, ez nagyon szép, Weöres Sándor zsenialitásását nem tudom szavakban kifelyezni.
6/10
Wolfram1 jan. 22. 04:24:59 6/10 Előzmény AdiRicka
"Én viszont azt gondolom, hogy az emberi történelemben kialakult férfi és női szerepek a nemek közötti biológiai és mentális különbségeken alapulnak."
Senki nem bontotta ezt ki teljesebben Weöres Sándornál:

Nő és férfi

A teljesség megbomlásának fő-formája, hogy nő és hím lesz belőle. A
nőség vagy hímség felé még csak közeledő kisgyermek éppúgy teljes,
mint az egyéni különlét fölé emelkedő lény, aki a nőséget és hímséget
egyesíti, a változatlanba oldja.
Ahogy a nő-test és férfi-test kiegészítésre szorul, éppígy csonka a
nő-lélek és férfi-lélek. A nő nem ismeri a világosságot, a férfi ne
ismeri a meleget. A nőből hiányzik az igazi teremtő erő, a férfiból az
igazi éltető-erő. A nő, ha az emberiség maradandó kincse felé
törekszik, csak azt fogja fel belőle igazán, ami benne mozgalmas,
eleven-pezsgésű, esemény-szerű; a teremtés templomát úgy tekinti, mint
egy uzsonnázó-helyet, pletyka sarkot. A férfi, ha az emberi tenyészés
édes játékaiba és meleg meghittségébe helyezkedik, elhomályosul,
elgépiesedik; az élet templomát úgy tekinti, mint alkalmat a
kényelemre. A nő oldottan lebeg az élet mozgó, forró áramában és csak
arra figyel, ami szerves összefüggés, tenyészet, enyészet; a férfi
zártan, határoltan evez a mindenségben és érdeklődése tárgyait
szigetekként szemléli.
Ha a férfi olykor átlát egy nő lelkébe, vagy a saját férfilénye
alatt rejtetten létező nőt figyeli: látja, hogy vöröses félhomályban
az egymásbamosódó, alaktalan dolgok csiraként, forró lüktetésben
élnek; ha a nő előtt feltárul egy férfi-lélek, vagy önmagába rejtett
férfilénye: látja, hogy kékes-szürke fényben dideregnek a dolgok,
egymástól elkülönülve, szobor-szerüen.
A nő, ha dolgozik, munkájába örömeit-bánatait, egész világát
belesugározza; a férfi, ha dolgozik, munkája minden mást elfüggönyöz
előle. A nő, ha kártyázik, feloldódik a játszó-csoportban és nyerni a
játszóktól akar; a férfi, ha kártyázik, ráhurkolódik a játék
váltakozására és nyerni a játékban akar. A nő, ha felbont egy
narancsot s abból pár gerezdet jó-szívvel feléd nyujt, szinte önmagát
bontotta fel, saját érzésvilágából nyujtja feléd azt, ami belőle téged
illet; a férfi, ha jó-szívvel étellel kinál, örül, hogy neked is adhat
abból, ami az övé. A nő a szeretett férfi életét egybe akarja
olvasztani a saját életével; a férfi a szeretett nőt a saját lényéhez
akarja fűzni mennél szorosabban. A nő a szerelemben életének mámorrá-
teljesülését keresi; a férfi a szerelemben a mámor zárt, folyton-
fokozódó egészét keresi.
[...]
A férfi lénye kemény mag, a nő lénye csupa vonatkozás. A családi,
vagyoni és egyéb körülmény a férfinál: életének formálója; a nőnél:
maga az élet. Egy férfit akkor ismerhetünk meg igazán, ha
körülményeitől mentesen, magában-véve vizsgáljuk, egy nőt akkor, ha az
emberekhez és körülményekhez való vonatkozásait sorra-vesszük.
Ha egy nő regényében az „ideális férfi" szerepel: nagy nőhódító,
tökéletes családfő, bátor és határozott cselekvő, bármihez kiváló
tehetsége van, de nem tudjuk, a sok kiválóság hol fér el benne, mert
lénye nem több, mint egy felöltöztetett férfi-arcú fabáb a ruhaüzlet
kirakatában. S a férfi regényében szereplő „ideális nő" csupa
rózsaszín finomság és arany okosság, de egyetlen igazi vonatkozása,
hogy tűzön-vizen át szerelmes a férfi-hősbe, akivel önkénytelenül
azonosítja magát az író is, az olvasó is; oly talajtalanul libeg a
világban, mint a karácsonyi képeslapok édeskés angyalkái.
Melyik ér többet: a nő, vagy a férfi? Mindegy. Bármelyik elérheti a
legvégsőt: a teljességet. De mindegyik más módon: a férfi saját zárt
lényét fejleszti egyre nyitottabbá, teljesebbé: a nő, mint egy puha
melegség, száll a végső, puha, meleg fészekbe.
6/10
Wolfram1 jan. 22. 04:00:56 6/10
Muhaha... a HVG még ezen a filmen is tudott Orbánozni egyet... :DDD
A hangzatos feminista propagandán, közepesen erős Mattel reklámon (a Barbie baba újrapozícionálása az új generációk számára) és érintőleges LMBTQ-n túl nekem tetszettek a filmes hommage-ok:
• 2001 Űrodüsszeia (az eleje),
• Mátrix (sok),
• Gyaloggalopp (nyilván a lovaglás),
• Forrest Gump (pad),
• Monty Python - Élet Értelme (az igazgatósági ülés)
• Top Gun (strandröplada)
• Félelem és reszketés Las Vegasban is beugrott (ahogy mentek át a sivatagon az 56-os Corvettel)
• a Grease-ből már-már A Fal-ba hajló táncos vonulós tömegjelenetek.
Kinek mi még?
5/10
Felhőjáték jan. 18. 19:20:04 5/10 Előzmény Nick Jackolhson
Erősen traumatikus élményeid lehetnek.
1/10
b_ati jan. 12. 22:43:57 1/10
Borzalom. Sosem gondoltam, hogy valakit ennyire traumatizálhat egy Barbie - és aztán még filmet is csinál belőle.
2/10
ef jan. 12. 19:19:21 2/10
Homo Americanusoknak
Összes hozzászólás