Színészek, akik a lehető legrosszabban futottak neki egy szerepnek

Volt olyan színész, aki úgy készült neki egy, már levajazott szerepnek, hogy az végül elvették tőle, volt, aki hülyét csinált magából, volt, aki csak túlgondolta a dolgot, és olyan is akadt, aki majdnem belehalt a folyamatba.

Henry Fonda nem akart Henry Fondának kinézni - Volt egyszer egy Vadnyugat (1968)

Henry Fonda korábban csak jófiúkat játszott, így eleve nehezen mondott igent Sergio Leone megkeresésére, de a rendező kitartó volt, Fonda pedig beadta a derekát – de tudat alatt még mindig ellenkezett. Alaposan felkészült Frank, a gátlástalan gazember eljátszására, ami nagyrészt abból állt, hogy mindent megtett, hogy ne úgy nézzen ki, ahogy. Az olaszországi forgatásra barna színű kontaktlencsével és teljesen megnövesztett bajusszal érkezett. Amikor Sergio Leone ezt meglátta, azonnal ráparancsolt, hogy szabaduljon meg a „kellékektől”. Leone már álmaiban is a színészről készült nagytotált tervezgette, ahol szúrós kék szemei kapnák a főszerepet, és azt is fontosnak tartotta, hogy Fonda azonnal felismerhető legyen, hiszen ezért szerződtette le. Később Fonda azt nyilatkozta, hogy Leone volt a legnagyobb rendező, akivel valaha is dolgozott.

Marlon Brando szart bele az egészbe - Apokalipszis most (1979)

A Kurtz ezredes szerepét elnyerő színészóriásnak valójában fogalma sem volt róla, milyen filmre is szerződött le, mert (állítólag) csak a 2–3 millió dollárra rúgó sztárgázsi miatt mondott igent Francis Ford Coppolának. A forgatásra súlyosan elhízva állított be, 40 kilóval volt kövérebben, mint amilyennek Coppola utoljára látta, akinek ezért a színész szinte minden jelenetét át kellett írnia, hogy rendszerint sötétben mutathassa, hogy ne látszódjon, mekkora valójában Brando. Aki ráadásul a szobájából sem volt nagyon  hajlandó kimozdulni, a forgatókönyvbe pedig még csak bele sem nézett.

Coppola kénytelen volt neki hangosan felolvasni az alapanyagként szolgáló A sötétség mélyén fejezeteit, hogy Brandónak azért legyen némi fogalma arról, mire szerződött;

de a színész még így is ragaszkodott hozzá, hogy végig improvizálhasson a forgatáson. Hiába, ő volt Marlon Brando.

Ryan Gosling jól befagyizott- Komfortos mennyország (2009)

Peter Jackson először Ryan Goslingra bízta Jack Salmon, a meggyilkolt, de az ég és a föld között lebegő tinilány, Susie (Saoirse Ronan) apjának szerepét, de elég gyakran van olyan, hogy valaki megkap egy szerepet, a forgatás viszont csak hónapokkal később kezdődik. Ezt történt most is, Gosling pedig szépen rákészült a szerepre, szövegtanulással és azzal, hogy rengeteg pluszsúlyt szedett magára – konkrétan majdnem 30 kilót, nagyrészt olvasztott Haagen Daz fagyi fogyasztásával. Úgy gondolta ugyanis, hogy egy depressziós középkorú apuka csakis túlsúlyos lehet, de ezt valamiért nem beszélte meg Jacksonnal.

Amikor aztán megjelent a forgatáson meghízva, előnytelen külsővel, a felháborodott rendező egyszerűen kirúgta, és a helyére leszerződtették Mark Wahlberget.

Gosling így emlékszik vissza:

Ott álltam tök kövéren és munka nélkül.

Ami talán viccesen hangzik, de 2007 és 2010 között valóban nem játszott semmiben. 

Martin Lawrence majdnem kinyírta magát –  Gagyi mami (2000)

Ki mondta, hogy egy rossz filmben nem lehet rengeteg meló? Mert ezt az érdemet ne vegyük el Martin Lawrence–től, akinek jelmeze, az ún. köverruha a kellékektől és a jelenettől függően akár 40 kilót is nyomott. Ebben csinálta szinte elejétől végéig a filmet, majd a folytatást is, és mivel tudta, mire vállalkozott, megpróbált jó előre felkészülni. Neki is állt edzeni, rendesen ki akarta magát pattintani, és túltolta a dolgot. 40 fok feletti hőmérsékleten a tűző napon edzett, ráadásul úgy, hogy egy nagy fekete műanyag zsákot húzott magára. El is dőlt, mint annak a rendje, sőt, annyira kiütötte a hőguta, a túlzott megerőltetés és a dehidratáció, hogy néhány napra kómába került, és volt pár óra, amíg nem lehetett tudni, életben marad-e.

Christian Bale meg az előző filmje – Batman: Kezdődik (2005)

Christian Bale a filmszakma egyik leglátványosabb fogyását produkálta A gépészben (2004) játszott szerepe miatt, így erősen alultáplált volt (kevesebb, mint 60 kiló a maga 190 centijével), amikor meghallgatták Batman szerepére. Amikor már biztos volt, hogy ő játssza a Denevérembert, Christopher Nolan azt mondta neki, hogy legyen olyan nagy, amennyire csak lehet. Bale hat hónapos táplálkozási és testedzés programon ment keresztül, és végül körülbelül 110 kilót nyomott (20 kilóval az átlagsúlya felett). Csakhogy a filmesek szerint Bale túl nagy lett (páran a stábból "Fatman"-nek nevezték), és gyorsan le kellett adni úgy 10 kilót, hogy karcsúbb, izmosabb teste legyen. Bale később elviselhetetlen fizikai megpróbáltatásnak minősítette az egész élményt, de frusztrációjának köszönhető erőteljes, karcos alakítása.

James McAvoy korán ment fodrászhoz - X-Men - Az elsők (2011)

Amikor James McAvoy elnyerte Charles Xavier professzor szerepét az X-Men - Az elsőkben (2011), akkor úgy viselkedett, mint egy eminens diák, ahelyett, hogy türelmes lett volna – vagy elgondolkodott volna. Mivel látta az X-Men - A kívülállókat (2000) és folytatásait, benne a tök kopasz  Sir Patrick Stewarttal, azt gondolta, hogy Xavier professzor az előzményfilmben is tar lesz, így közvetlen a forgatás elő levágatta a haját és simára borotválta a fejét – majd szembejött vele Matthew Vaughn rendező, aki majd felrobbant. Merthogy ő a 60-as években játszódó filmben a még épkézláb Xaviert hosszú lobonccal képzelte el, eleve érzékeltetve, mennyi változáson megy keresztül, mire az lesz, aki a mutánsok bölcs vezére lesz. Így parókát kellett viselnie, de lehetett volna rosszabb is, eltörethette volna a lábát, azt gondolva, hogy a professzor mindig is kerekesszékben ült – és lehetett volna jobb is, ha felhívja a rendezőt a forgatás előtt. A színész vágyálma végül teljesült, az X-Men - Apokalipszisben (2016) már tarhonya lehetett.

Jim Carrey meg a kilók - A dilis trió (2012)

Várjunk csak, az az idióta fejű ember nem is Jim Carrey! És tényleg nem, Carrey elsőre igent mondott a szerepre, részben azért, hogy megint Peter és Bobby Farrelly-vel dolgozhasson, aztán adódtak bizonyos nehézségek. Ő ugyanis a legendás komikus trióból, a három Stooges-ből Curly Howard szerepét vállalta el, aki a képen nem a hülye frizurás fazon, hanem a nagydarab, korán kopaszodó. Ehhez viszont rengeteg kilót kellett volna a színésznek felszednie, merthogy az ún. kövérruhát a testvérekkel közösen eleve kizárták. Carrey neki is kezdett a hízásnak, de nem ment neki. Egyszerűen nem az az alkat, aki csak úgy felszed pár kilót, pedig már annyit evett, hogy folyamatosan rosszul volt. Egy adott pont azt mondta, neki ez nem megy, és a helyére gyorsan felvették az eleve nagydarab, tök ismeretlen Will Sasso-t, Jim Carrey pedig áldhatja a sorsát, mert a film kínosan rossz lett.

Robert Pattinson az alkoholhoz nyúlt - A világítótorony (2019)

Robert Pattinson úgy készült A világítótorony forgatására, mint senki más – legalábbis ezen a filmen, mert veterán színészeknél gyakori az ilyesmi. Pattinson az első forgatási napokra berúgva érkezett, úgy érezte, hogy így tudja igazán megfogni a távoli világítótorony őre segédjének alakját, aki lassan, de biztosan becsavarodik az monotóniától és az világtól való elzártságtól. Vagy az is lehet, hogy baromira fázott a Kanadában található Forchu-foki forgatáson, ahol igazi viharban, dermesztő hidegben is forgattak, és elkelt bizony a „védőital”. Pattinson azonban túltolta a dolgot, és volt, hogy annyira berúgott, hogy mindent összehányt és összevizelte magát. Miután Robert Eggers rendező letiltotta a piáról, más módszereket használt, azzal spannolta fel magát egy-egy fontosabb jelenetnél, hogy a saját arcát püfölte vagy letudta két ujját a torkán. A sokat látott Willem Dafoe, akivel Pattinson végig csak pár szót váltott, hogy karakterben maradjon, végig azon izgult, hogy partnere le ne rókázza: megúszta az egész forgatást, a végeredmény pedig valóban emlékezetes lett.