Filmszakmai programok az Essentia Artis keretében

Március 24-én egész napos ingyenes filmszakmai programokkal – színházi maszk készítésével, szinkronizációs játékkal és számos filmvetítéssel várják az érdeklődőket a Pesti Vigadóban.

Március 2. és május 7. között látogatható az Essentia Artis, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2023-ban végzett művészeti ösztöndíjasainak kiállítása és programsorozata. Az esemény keretében az építészet, a film- és fotóművészet, az irodalom, az ipar- és tervezőművészet, a képzőművészet, a népművészet, a színház, a zene és a művészetelmélet területén tevékenykedő alkotók mutatkoznak be.

Március 24-én a kiállításhoz kapcsolódó programsorozat SzínpadOn – Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet című tematikus napján a gyermekek cirkuszművészeti workshop keretein belül leshetnek be a szórakoztatás kulisszatitkaiba.

Egyed Brigitta - Fotó: Bolla Bernadett

Egyed Brigitta színész bohócjelenettel készül: a résztvevők próbára tehetik ügyességüket a buzogánnyal, a tányérral és a virágbottal, vagy az akrobatákhoz hasonlóan fejleszthetik egyensúlyérzéküket a rolla bollán. Az érdeklődők profi szinkronszínész segítségével szinkronszínészként is kipróbálhatják magukat és az olimpikonok bőrébe bújhatnak B. Nagy Ervin animációs filmjeinek segítségével.

B. Nagy Ervin - Fotó: Sándor Emese

Az animációs tervezőművész 2014 óta dolgozik a „CSEREBOGARAK” – Animációs történetek magyar bajnokokról című sorozattervén. Mindegyik epizód más sportolót és másik sportágat mutat be, és a bajnokok ifjúkorára helyezi a hangsúlyt.  Milyen út vezet az olimpiai sikerekhez? Hogyan lesz egy ötletből animációs film? Hogyan kapcsolódhat művészet és sport? Délután erről és még sok minden másról beszélget B. Nagy Ervin animációs alkotó Kiss Gergely olimpiai aranyérmes vízilabdázóval. A művészeti nevelés legfontosabb feladata, hogy a gyerekek megtapasztalják a művészetek szépségét, az alkotások létrehozásának és befogadásának örömét.

Marosi Eszter - Aida díszletdoboz

Marosi Eszter inspiráló workshopja során az érdeklődők időutazást tehetnek, bepillantást nyernek az ókori Egyiptom, az ókori Görögország, valamint a középkor művészetébe és kultúrájába. A foglalkozás vetítéssel, klasszikus és kortárs művészeti példák ismertetésével kezdődik, ezt követően pedig Aida-díszletdoboz, színházi maszk, illetve leporellóplakát készítésére nyílik lehetőség. A nap folyamán dokumentumfilm mutatja be a magyar származású William Fox és Adolph Zukor személyes történetét. Emléküket Hollywood két jelentős filmstúdiója, a Paramount Pictures és a Twentieth Century Fox viszi tovább. A rövidfilm egyedülálló időutazást kínálva repíti vissza a nézőt a századfordulós Európába és az Egyesült Államokba, megidézve a két mogul nézőpontján keresztül Hollywood hős- és aranykorát. A vetítést követően az alkotó, Takó Sándor beszél a produkció születésének hátteréről.

Csuja László filmrendező lírai found footage dokumentumfilmeket készített a Magyar Filmhíradók anyagaiból. Egyik ilyen az Allegro, amely egyszerre ünnepli a hajköltemények és a fodrászmesterség érzékiségét, egyúttal le is leplezi azt, ahogy a divatipar tárgyiasítja a nőket. Az ötperces filmvetítést követően az alkotó az elmúlt 150 év szépségideáljairól, illetve a mesterség és a művészet viszonyáról beszélget vendégével. A színházi szakralitásról Horváth Márk színművész, bábszínművész, díszlet- és bábkészítő beszélget vendégeivel.

Fotó: Nemzeti Filmarchívum

A diskurzust megelőzi az Egyszemélyes passió, avagy a mi Urunk, Jézus Krisztus kínszenvedése mindanégyevangélista és Horváth Márk szerint című szakrális bábjáték ide vonatkozó részletének bemutatása. A filmszakmai programok zárásaként egy különleges technikával készült dokumentumfilm ismerteti meg a közönséggel a II. világháború alatt embereket mentő katolikus papnövendék, Baranski Tibor életét. A film ezzel párhuzamosan Kun páter, a nyilas szerzetes rémtetteit is megjeleníti. Az alkotás Branskit a magyar történelmi emlékezet méltó részévé emeli, felmutatva az emberség végső győzelmét a terror felett. A film rendezőjével, Mózes Gergellyel Buglya Sándor filmrendező és Haris László fotóművész beszélgetnek.

Mózes Gergely - képkocka a Mindhalálig című filmből

A 2024. március 1. és május 7. között zajló Essentia Artis programjai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek. A tematikus programokra jelentkezők a tárlatot az esemény napján ingyenesen tekinthetik meg. Részletes információ és regisztráció: https://essentiaartis.com/programok