A görög kulturális minisztert is kiakasztotta a Netflix új Nagy Sándor-sorozata

„Tele van történelmi pontatlansággal” – mondta a dokumentumszériáról.

Lina Mendoni görög kulturális miniszter a parlamentben szólalt fel a Netflix új történelmi sorozata, a Nagy Sándor: Egy isten születése kapcsán. A 6 részes dramatizált dokusorozat a nézőknél is kiverte a biztosítékot, erről itt írtunk korábban:

Kiverte a biztosítékot a Netflix Nagy Sándorról szóló sorozata

De csak annál, aki nincs otthon a történelemben.

Tovább

 

Most a görög parlamentben is téma lett a sorozat, ami a macedón hadvezér felemelkedését mutatja be apja meggyilkolásától saját birodalma meghódításáig. Lina Mendoni kiemelte, hogy a sorozatban vannak történelmi pontatlanságok, de a kulturális minisztérium nem cenzúrázza a művészetet, és nem kívánnak jogi lépéseket tenni az ügyben. „Nagy Sándor személyiségének nem minden elemét mutatja be a Netflix sorozata, és ez a történelmi hitelesség kárára megy. Tele van történelmi pontatlansággal, valamint hanyag rendezésről és forgatókönyvírói szegénységről tanúskodik” – mondta, majd hozzátette: 

Egyszerű szenzációhajhászásra törekszik azáltal, hogy rosszindulatú véleményeket tényként kezel. A platform úgy jellemzi a szériát, hogy ez egy dokumentum-sorozat dramatizált jelenetekkel. Lényegében egy rendkívül alacsony színvonalú fikcióról van szó, amely távol áll az ókori írásos források és a régészeti kutatások által dokumentált történelmi eseményektől.”

A nyitóepizódban az látható, hogy Nagy Sándor egy másik férfival, közeli barátjával, bizalmasával és testőrével, Héphaisztiónnal csókolózik. A jelenet történelmi hűsége kapcsán Mendoni azt mondta:

„Ami a Héphaisztiónnal való kapcsolatát illeti, a források nem említik, hogy az túlmutatott volna az Arisztotelész által meghatározott barátság fogalmán. Nem szabad a több mint 2000 évvel ezelőtt élt személyek cselekedeteit a saját, modern szabványaink és normáink alapján értelmeznünk.”

A Netflix nem először akasztja ki az embereket a dokumentum-sorozataival, legutóbb a Kleopátra, Egyiptom királynője című széria kapcsán is felhördülés volt:

Miben lódít a Netflix fekete Kleopátrája?

Nem sokat kell beleásni magunkat a történelemkönyvekbe, hogy tudjuk, Kleopátra nem lehetett fekete, de a Netflix minisorozatának készítői mégis ragaszkodtak ehhez - és még pár dologhoz, ami nem igazán stimmel.

Tovább

 

(via NME)