A legjobb új háborús filmek a Netflixen

Az elmúlt években remek háborús filmek kerültek fel a streaming szolgáltatóra, gyakran olyan ütközeteket mutatva be, amikről a nagyközönség jó eséllyel nem is hallott.

V. Henrik (2019)

Ahhoz, hogy igazi uralkodóvá válhasson, az önfejű Hal hercegnek (Timothée Chalamet) fel kell hagynia a tivornyázással, és az Angliáért vívott csatában harcos királyként meg kell fékeznie a vár falain belüli és kívüli ellenségeket. Amikor pedig az angol udvarban a franciák által pénzelt bérgyilkosok tűnnek fel, kegyetlenül lép fel minden bizonytalan nagyúrral szemben, majd hadat üzen Franciaországnak – a kérdés az, hogy jóval kisebb seregével győzhet-e a francia lovagok és legfőbb ellensége, a francia trón várományosa, az őt rendre kigúnyoló Dauphin (Robert Pattinson) ellen. A nagyrészt Magyarországon forgatott film történetének végét tudjuk, itt a jellemfejlődés a fontos.

Forrás: Netflix

 

Az elfelejtett háború (2020)

Kevésbé ismert, de a II. világháború során a nyugat-európai hadszíntér legelkeseredettebb harcai a holland kikötőkért folytak, amik közül volt olyan, ami egészen a háború végéig német kézen maradt. Ezektől a nagy kikötőktől függött ugyanis a szövetséges csapatok utánpótlása, és utánpótlás nélkül nincs előrenyomulás és győzelem. Mivel a vízzel elárasztott és elaknásított területen még mozogni is nehéz volt, az állig felfegyverzett németek pedig bevehetetlennek tűnő állásokban vártak minden támadást, minden összecsapás hatalmas veszteséggel zárult. A Schelde folyó torkolatvidékéért vívott sorsdöntő csatát meséli el ez holland film, amelyben tragikus módon keresztezi egymást egy brit pilóta, egy náci katona és egy újonc ellenálló sorsa. Bár látszik, hogy egy hollywoodi produkcióhoz képest a készítők kevés pénzzel dolgoztak, az eredményt nem kell szégyellniük.

Forrás: Netflix

 

Az árnyék a szememben (2021)

1945 legelejére a dániai Gestapo egy Angliából ejtőernyőn ledobott brit ügynök elfogása után közel járt ahhoz, hogy felszámolja a teljes dán ellenállást, így annak helyi vezetői kérték az angoloktól, hogy bombázzák le a Gestapo főhadiszállását, a Koppenhága közepén álló Shell-házat. Csakhogy egy iszonyatos véletlen történt,

az angol repülőgépek második hulláma tévedésből egy iskolára dobták le bombáikat.

A bravúr az is, hogy mindvégig egyetlen német katonát vagy rendőrt nem látunk. Itt dán kollaboránsok kínoznak dán hazafiakat, dán a dánnak a farkasa, ha úgy tetszik, a németekről elég, ha tudjuk, hogy ott vannak valahol – például a repülőgépekre tüzelve.

Forrás: Netflix

 

Narvik (2022)

1940. április. A világ szeme Narvikra, egy észak-norvégiai kisvárosra szegeződik, amely a nácik hadigépezetéhez szükséges vasérc forrása. A két hónapig tartó ádáz téli háborúban, ahol angol, francia és norvég csapatok küzdenek vállvetve a kőkemény hegyi terepen az időjárással is dacolva,

a németek elszenvedik első vereségüket,

csakhogy a francia hadjárat megindulásával ezek az eredmények lényegtelenné válnak. A Hitler első vereségeként ismert II. világháborús csatából egy egyszerű norvég közkatona hazatér, és megdöbbentő dolgot tud meg a feleségéről. Ha kényszerből is, de az asszonyból kollaboráns lett...

Forrás: Netflix

 

A legjobb háborús filmek a Netflixen

Rengeteg háborús film és sorozat található a streaming szolgáltató kínálatában, mi pedig kiválogattuk a legjobbakat, köztük a műfaj számos alap- és kötelező darabjával.

Tovább

 

Halálos harcmező (2021)

A közeli jövőben egy félresikerült küldetés során, amely két bajtársa életébe került, de amely során 38 másikat sikerült megmentenie, egy drónpilótát (Damson Idris) háborús övezetbe küldenek, ahol együtt kell dolgoznia egy titokzatos robotkatonával (Anthony Mackie), hogy megállítsanak egy atomtámadást. Érdekes, hogy, bár a filmet még a háború kirobbanása előtt forgatták, a cselekmény a polgárháború dúlta Ukrajnában játszódik – bár Magyarországon forgatták -, ahol az amerikaiak békefenntartóként vannak jelen, és ahol egy oroszbarát terrorista (Pilou Asbæk) akarja rátenni vérmocskos mancsát a hidegháborúból visszamaradt atomfegyverekre.

Forrás: Netflix

 

Nyugaton a helyzet változatlan (2022)

Erich Maria Remarque saját háborús élményeit írta meg az 1928-ban kiadott regényében, amelyben hihetetlenül érzékletesen ábrázolja az I. világháború borzalmait. Hamar meg is filmesítették, Lewis Milestone 1930-as feldolgozása rögtön Oscart is kapott, majd a regényből 1979-ben is csináltak egy olcsóbb, de közkedvelt verziót, most pedig a Netflix vette elő a nagy klasszikust, ráadásul immár eredeti, német nyelven. Edward Berger rendező azonban

a regényt csak egyfajta keretnek tekintette,

ő egy másik háborút, egy másik sorsot akart megmutatni a nézőknek – az ő története nem a háború kitörésekor, hanem 1917-ben kezdődik, a kiképzést pedig teljesen kihagyja. Ez a film csakis a kegyetlen harcokra összpontosít, és ezért olyan elképesztően brutális és reménytelen, hiszen a vérontás mindenkiből kiöl minden emberséget.

Forrás: Netflix

 

Klondike (2022)

Maryna Er Gorbach filmje 2014. július 17-én kezdődik, a dátum azért nevezetes, mert ekkor lőtték le a kelet-ukrajnai szeparatisták Oroszországból „kölcsönzött” rakétákkal tévedésből a Maláj Légitársaság 17-es járatát, a fedélzetén lévő 298 ember halálát okozva. A roncs darabjai és a holttestek az orosz Tolik (Sergey Shadrin) és terhes ukrán felesége, Irka (Oksana Cherkashyna) házának közelében érnek földet, és bár a családot eddig is napi szinten fosztották ki a szakadárok, az igazi veszélyt a bizonyítékok eltüntetésére érkező orosz zsoldosok jelentik.

Pedig hőseinket nem érdekli a politika.

Ukrán focit néznek a tévében, és orosz zenét hallgatnak a rádióban, már rég el kellett volna menekülniük, de ott tartja őket valami furcsa nehézségi erő, egyfajta dac és hit, hogy ennek egyszer vége lesz.

Forrás: Netflix

 

A katonaszökevény (2023)

A II. világháború végnapjaiban egy német dezertőr és egy fiatal nő véres küzdelembe keverednek egy csapat nácival, akik az elrejtett zsidó aranyra vadásznak egy békésnek tűnő kisvárosban. Peter Thorwarth (Vérvörös égbolt) a kisváros kollektív bűnösségét is képes érzékeltetni – mert itt nem csak az SS játszik ördögi szerepet.

A vértől iszamos bosszúfilmben előkerül a páncélököl is,

de az akcióorgián túl ez is egyfajta szembenézés a múlttal. Nyilván van egy kis Tarantino-beütése a filmnek, de így is nagyot szól, különösen a „félarcú” SS tiszttel és elpusztíthatatlan őrmesterével, de az is kiderül, mire használható egy aranyrúd!

Forrás: Netflix