A renitens - Picit idegesítő, de vicces a nyomozó takarítónő

Kell egy kis idő, mire megszokjuk az RTL új krimivígjáték sorozatának csodabogár hősnőjét (Gáspár Kata), aki takarítónőből avanzsál 160-as IQ-jának köszönhetően a rendőrség tanácsadójává, de onnantól már nagyon szórakoztató.

Nem is emlékszem, mikor készült utoljára magyar krimisorozat, és nem véletlen, hogy kevesen vágnak ebbe bele. Olyan sorozatunk persze akadt, ami magáról a bűnről szólt, mint az Aranyélet (2015) vagy legutóbb az Alvilág (2019), de a krimi más műfaj, mert ott a rendőrség szemszögéből kell visszafejteni az eseményeket, és ehhez nagyon pontosan kell eltalálni a hangnemet, a karaktereket és persze magukat az eseteket, hiszen

kis hazánkban nem agyafúrt mesterbűnözők tevékenykednek.

Ezen túl  fontos, hogy a dolog hihető és hiteles legyen, ráadásul a rendőröket sem szereti mindenki, ki tudja, miért. Az RTL ezért is igyekezett biztosra menni: új sorozata, A renitens egyrészt egy bejáratott formulát alkalmaz, egy sikeres francia széria, az HPI: Haut Potentiel Intellectuel -  alapján készült, másrészt hőse ugyan a rendőrségnek dolgozik, de ő maga nem rendőr.  

Forrás: RTL Sajtóklub

 

A harsány és impulzív Somos Renáta (Gáspár Kata) takarítónőként dolgozik éjszakai műszakban a rendőrségen, de ez ne tévesszen meg senkit, mert 160-as IQ-ja van, csak hát kicsit összeférhetetlen, mert nem tudja betartani a szabályokat, ezért is van ilyen pocsék munkája, de el kell tartania három gyerekét, akiket egyedül nevel. Renátának olyan agya van, ami

azonnal kiszűri és felismeri a hibát,

és van olyan kényszeres, hogy egy este belepiszkáljon egy elakadt gyilkossági ügybe. Persze kiderül a dolog, de mivel ezzel előremozdította a nyomozást, az őrs parancsnoka (Balsai Móni) tanácsadói munkát ajánl neki, amit csak úgy fogad el, ha cserébe segítenek megfejteni élete legnagyobb rejtélyét.

Forrás: RTL

 

Renátának a szintén kényszeres, mindenáron szabálykövető Dobler századossal (Makranczi Zalán) kell együtt dolgoznia, innen jön a vicces szál és a visszatérő poénok, mert bár gyilkosságokról van szó – minden epizódban új ügy kerül terítékre -, ez egy nagyon könnyed hangvételű sorozat. Amiben nyilván központi szerepe van főhősnőnknek,

akit láthatóan nem volt könnyű „belőni”,

eldönteni azt, mennyire legyen szerethető, harsány, bogaras, kiállhatatlan vagy úgy általában furcsa. Bevallom, engem elsőre idegesített, de még az is lehet, hogy ez volt a cél, mert ahogy haladunk előre, valóban szimpatikusabb lesz a figura, amiben nyilván Gáspár Katának is nagy munkája volt.

Forrás: RTL

 

Gáspár Sándor és Bánsági Ildikó lányát az Apám beájulna (2003) című, mérsékelten népszerű Sas Tamás vígjátékból ismerhettünk meg, tévés szempontból pedig a 200 első randit róhattuk fel neki, de ezt leszámítva a sorozatok világában viszonylag friss arcnak számít, ami mindig jó. Gyanítom, hogy

alapjáraton is van benne egy kicsit a főhősnő szeleburdiságából, különcségéből,

és ennek is köszönhető, hogy el tudja adni a valljuk be, kissé túlrajzolt, nem feltétlen hihető karakter – aminek kell is némi kifutás. Az első epizódban még picit kényelmetlenül néztem, ahogy a túlpörgött szupernyomozót adja, miközben Makranczi Zalán öt percenként kötelező jelleggel berzenkedésbe kezdett, de az első rész mindig nehéz. Hiszen fel kell vázolni az alapszorit, a környezetet, a karaktereket és a köztük lévő viszonyrendszert, ami időbe telik, és emellett kell elmesélni az első történetet is – amit jelen esetben rögtön le is kell zárni, hiszen mindig egy új bűnügyről van szó.

Forrás: RTL

 

Ami itt bűnügy, az persze kellőképpen nyakatekert, különben az olyan átlagzsaruk is megoldanák, mint Czirják nyomozó (Lengyel Benjámin) és Mikes Boglárka nyomozónő (Jeney Luca) – az előbbi jópofa, az utóbbinak eddig nem sok lapot osztottak -, a menetrend pedig a következő.

Adott a gyilkosság és adott a logikus gyanúsított,

de Renáta egy triviális részlet alapján rögtön rámutat, hogy ő nem tehette, majd előrukkol egy, de inkább két másik szállal, amiről már azt hiszik a többiek, hogy na ez lesz az, de a lakótelepi Miss Marple levezeti, hogy mégsem, majd a végén kiderül, az az elkövető, aki az elején egyszer csúnyán nézett rá. Mindez kiszámítható? Igen. Mindez szórakoztató? Jelen esetben igen. Ehhez jön még Renáta magánélete a három gyerekkel, a volt férjjel (Mészáros Béla) a kedves szomszéddal (Mikó István) és a nagy rejtéllyel, amiből még akármi kisülhet. Én vevő vagyok rá.

Értékelés: 7/10

A szóetimológia mindig vicces, a renitens szavunk a latin re- (‘vissza’) és niti (‘lábát megveti’) elemekből jött létre, jelentése a más akaratával makacsul szembeszegülő személy.

A renitens első két epizódja február 23-tól lesz elérhető az RTL+ előfizetői számára, majd folytatás minden pénteken. Az RTL-en március 3-tól minden vasárnap este új epizóddal mutatkozik be a sorozat.