A Szörnyecskék helyett sajnos csak a Rémecskék tértek vissza

Megnéztük a Netflixen a Rémecskék támadását, és visszautaztunk az időben a béna VHS-filmek aranykorába. Olyan rossz volt, hogy az szinte már jó!

A csapatban támadó undok szörnyetegek már az '50-es években is nagy népszerűségnek örvendtek a filmkészítők és a nézőközönség körében (lásd: Attack of the Crab Monsters, Attack of the Giant Leeches meg a többi, jellemzően Roger Corman-film). Az igazi reneszánszukat azonban Joe Dante hozta el, amikor 1978-ban megrendezte a Piranhát, majd 1984-ben a Szörnyecskéket, 1990-ben pedig annak folytatását, Szörnyecskék 2. - Az új falkát. Az első Szörnyecskék 212 millió dolláros mozibevételt termelt, ami igen szép summát jelentett a gyártó Warner és Spielberg produkciós cége, az Amblin Entertainment számára, így aztán nem csoda, hogy a konkurens New Line Cinema (még a Warner és a New Line fúziója előtt járunk) szintén elkezdte futószalagon ontani a saját horrorvígjátékait, a Gremlinsre igencsak rímelő Critters címmel. Ebben a franchise-ban a cuki Gizmóhoz és a csúf testvéreihez hasonlóan szintén pici, szőrös vakarcsok marcangolták szét az amerikai kis- és nagyvárosok lakóit.

A  Critters-filmek kultikus VHS-borítói (forrás: New Line Cinema Home Video)

 

Bár az 1984-es Szörnyecskék időben beelőzte az 1986-os Rémecskéket, utóbbi film rendezője, Stephen Herek több interjúban is tagadta, hogy Gizmóékat másolták volna. Szerinte ugyanis Domonic Muir évekkel a Szörnyecskék forgatása előtt megírta a forgatókönyvet. Sőt, a Rémecskék sztoriját utólag át is írták, hogy a lehető legkevésbé hasonlítson Joe Dante kultfilmjére. Ettől függetlenül persze a Rémecskék úgy vonult be a filmtörténelembe, mint a szegény ember Szörnyecskékje. A Rémecskék 2-t 1988-ban mutatták be a mozik, az 1991-es harmadik részt (ebben szerepelt a kis Leonardo DiCaprio is!) és az 1992-es negyedik rész viszont már egyből VHS-kazettákon jelent meg, a videótulajdonosok nagy örömére (érdekesség, hogy Magyarországon a franchise egy szőrös díszdobozos dvd-kiadást is kapott).

Forrás: Netflix

 

A Szörnyecskék 3-mal kapcsolatban régóta rendszeresen felröppennek a pletykák a mozis szaksajtóban arról, hogy betonbiztos produkcióközeli források szerint hamarosan tényleg leforgatják a 2007-ben egyszer már leállított filmet. Ám miközben a fél geek világ Gizmó és a csúf gremlincsapat feltámadását várja, egyelőre csak a bárgyú mostohatestvérei, vagyis a harapós gömböcök tértek vissza. Ezt 2017-ben egyébként mi is megjósoltuk itt a Port.hun, ráadásul kétszeresen is igazunk lett! 2019-ben készült a rémecskék főszereplésével egy websorozat Critters: A New Binge (azaz: Rémecskék: A nagy zabálás) címmel, és a Kanadában megrendezett Nemzetközi Fantasia Filmfesztiválon még ugyanebben az évben bemutatták a Rémecskék támadását is (mindkét produkció a Warner égisze alá tartozó kis stúdió, a Blue Ribbon Content műhelyében készült).

Anno a '90-es évek végén és a 2000-es évek elején, végzős gimnazistaként, majd rögtön utána frissen albérletbe költözött, időmilliomos egyetemistaként rendszeres szórakozásom volt péntek esténként, hogy áthívtam pár cimborát, rendeltünk egy raklapnyi pizzát, vettünk mellé egy zsugorfóliányi kólát, aztán kihoztunk a videotékából (és igen, volt, hogy a torrenttékából is...) féltucatnyi pusztítóan bárgyú horrorfilmet! Minél rosszabb, annál jobb – ez volt a jelszavunk! Ekkoriban pörgettük le az összes olyan B-kategóriás sci-fit és horrort, amiben a mai hollywoodi sztárok még totálisan ismeretlen színészekként szerepeltek (például a 18 éves Angelina Jolie a Cyborg 2 - Üvegárnyékban vagy a huszonéves Brad Pitt a Kivégzősben), no és persze a Rémecskék-tetralógiából is ekkoriban tartottunk egy maratont.

A Rémecskék támadása 2019-ben totálisan elment nálam a radar alatt. Ám amikor kiderült, hogy márciusban a Netflix felvette a kínálatába (sőt, az HBO is vetíti, hiszen a filmcsatorna ugyanúgy a Warner tulajdona, mint a Blue Ribbon Content), rögtön tudtam, hogy mivel fogom feltámasztani a régi, pizzarendelős-horrornézős péntek estéket! Igaz, a koronavírus-járvány miatti korlátozások és a kötelező távolságtartás miatt ezúttal sajnos nem tudtam áthívni a cimborákat (de legalább nem is kellett utánuk annyit mosogatni, és kevesebb volt a pisiszünet is). 

Az új rész nem olyan '80-as éveket visszaidéző, retrospektív alkotás, mint amilyen az Űrdongó, a  Stranger Things vagy a Wonder Woman 1984 voltak. A rémecskék univerzumában is haladt előre 35 évet az idő, így ezúttal már az okostelefonjaikat nyomkodó tinik kerülnek szembe az űrből érkező, csupafog szőrmókokkal. De nemcsak a kis falánk gézengúzok tértek vissza, hanem az egyik régi főszereplő is! Dee Wallace az 1986-os, első Rémecskékben egy sikoltozó, kertvárosi családanya volt, őt és a családját terrorizálta a mohó szörnycsapat, és nem tágítottak még akkor sem, amikor odadörrentett nekik egy sörétes puskával.

Forrás: Netflix

 

Ő az, aki az átélt traumák hatására évtizedekkel később már egy sokkal komolyabb fegyverarzenállal várja a rémecskék újbóli felbukkanását – még csak túlzásokra hajlamos sajtómunkásnak sem kell lenni ahhoz, hogy felismerjük ebben a karakterben „a szegény ember Sarah Connor nagyikáját” a Terminátor: Sötét végzetből! No persze az eredendő Szörnyecskék-Rémecskék párhuzam után az efféle nyúlásokon már meg sem lepődik az egyszeri néző. Sőt, kifejezetten elvárja!

Az új részben tehát a kosárlabdaként pattogó, falánk szőrgombócok ismét lezuhannak az űrjárgányukkal a Földre, hogy szétrágjanak mindent, legyen az fa, fém, szövet, csont vagy hús. Ám ahogy a Szörnyecskékben is volt egy jóságos maogway, Gizmó, aki próbált kedves lenni a csúf testvérei legnagyobb vérfürdője közepette is, itt is feltűnik egy rendes rémecske: Bianca, a torzonborz idegen lények nőnemű egyede, egy száműzött, királyi sarj! Miután megsérül a repülő csészealja landolásakor, és dőlni kezd belőle a zöld vér, tinédzserek találnak rá, és mivel bajba került kóbor állatnak hiszik, hazaviszik.

Forrás: Netflix

 

A főszereplő Drea (Tashiana Washington) aligha gondolta, hogy az unalmas bébiszitteri munkája ekkora horderejű bolygóközi kalamajkába csap majd át, amikor étteremben melózó, dolgos fiatal felnőttként elvállalta, hogy vigyáz a habókos az UFO-hívő, hobbicsillagász öccsére, és egy elfoglalt gyetemi professzorasszony gyerekeire. Csakhogy a rémecskék elkezdik felfalni az összes élőlényt, amivel  és akivel szembe találkoznak... Mókás, és néha meglepően véres jelenetekben hullanak el tehát egymás után a festői vidéken fekvő városka lakói: olyan kajafutárok, kempingezők és vadőrök, akik a korábbi jelenetben még önfeledten viccelődtek, vagy végezték a szokásos napi teendőiket.

A régi Rémecskék-filmek fanatikus rajongói egészen bizonyos, hogy pompásan fognak szórakozni. De más is tehet egy próbát a Rémecskék támadásával,  aki 2020-ban van olyan bátor (vagy botor?), hogy a felfoghatatlanul hatalmas kontentbőség kellős közepén egy olyan filmre áldozza a drága idejét, ami a  vállaltan a '80-as évek véres és vicces, béna B-kategóriás VHS-filmjei előtt tiszteleg.

Ítélet: 6/10

A Rémecskék támadása márciustól elérhető a Netflixen, de az HBO is levetíti.