Benedek Miklós 5 legjobb alakítása

Január 9-én érkezett a szomorú hír, hogy meghalt Benedek Miklós. Legjobb filmjeivel és legemlékezetesebb szinkronmunkáival emlékezünk rá.

Szeleburdi vakáció (1987)

Mikor már úgy tűnik, a Faragó családban idén elmarad a vakáció, találkoznak a 90 éves Dédikével, akiről kiderül, hogy néhai férje hajóskapitány volt. Egykori hajója, a Ramona most a Dunán vesztegel, felújításra várva. A szülők a gyerekekkel, barátaikkal és Dédikével belevágnak hát a nagy nyári kalandba… Az 1981-es A szeleburdi család folytatásában a karakterek ugyanazok, a színészek azonban lecserélődtek – a humor mellett nekik is köszönhető, hogy a Szeleburdi vakáció megüti a klasszikussá vált első rész színvonalát.

A filmben Benedek Miklós az egyik főszerepet, az Ernyey Bélától „megörökölt” Faragó papát játssza.


A turné (1993)

A színházi évad végén, a rekkenő nyári hőségben 40 napos turnéra indul öt népszerű színész és két kísérőjük, a Zongorista és a Szervező. Mindannyian sok pénzt remélnek a vállalkozástól. A terv szerint a több mint egy hónap alatt körbeszáguldják az országot, és 90 előadást tartanak 80 helyen, olykor naponta négy fellépéssel. Összeáll a társulat, s az utolsó pillanatban csatlakozik hozzájuk a Húzónév főiskoláról kirúgott tanítványa is.

Bereményi Géza őrült szatírájában csodálatos színészek csodálatos összjátékát élvezhetjük: Benedek Törőcsik Mari, Eperjes Károly, Bordán Irén és Bezerédi Zoltán oldalán Imrét, a bonvivánt formálta meg.


Presszó (1998)

Budapest, a kilencvenes évek végén. A film helyszíne egy presszó, főbb karakterei pedig az itt megforduló állandó vendégek. Három barátnő: az elvált, értelmiségi Bori, a gyermekét egyedül nevelő hivatalnok, Anna és Dóri, a csapodár kozmetikus. A nők találkozásai és beszélgetései egyre inkább egy Gábor nevű tévés fiatalember köré szerveződnek. Gábort először Bori hozta a presszóba, de a férfi hamarosan mindhárom nővel kikezd. És itt van a többi vendég is:

a Professzor, aki zűrös ügyekben közvetít,

egy középkorú pszichológusnő és egy féltékeny férj. Na és a Tulaj. Sas Tamás díjnyertes filmjében Benedek Miklós az említett Professzort alakította, amely fedőnév gyakorlatilag egy higgadt, kifinomult maffiózót takart – ahogy azt a lenti jelenetben is láthatjuk.


Macskafogó (1986)

Grabowski, a 007-es egérügynök veszélyes küldetésre vállalkozik: Pokyóból kell elhoznia egy szuperfegyver titkos tervét, amelynek segítségével az egerek le tudnának számolni a létüket fenyegető macskaszindikátussal. Ternovszky Béla első egész estés rendezését annak idején több mint 4 és félmillióan nézték meg, a bemutatását követő évben Oscar-delegált is lett,

és azóta is az egyik legnépszerűbb magyar rajzfilm, korosztálytól függetlenül.

Népszerűségét pedig nagyban köszönheti azoknak a csodálatos színészeknek, akik nemcsak hangot, de egyéniséget is adtak a rajzolt figuráknak – köztük Benedek Miklósnak, aki a kegyetlen Fritz Teufelt szólaltatta meg.

A fenti részlet szívszorító momentuma, hogy már egyik színész sincs köztünk a két kiváló szinkronművész közül

(Safraneket Haumann Péter szinkronizálta).


Csengetett, Mylord? (1988–93)

Az 1920-as évek Londonjának előkelő negyedében él a megözvegyült Lord Meldrum öccsével, anyósával, két lányával és persze a személyzettel. A Meldrum házban lakó szakácsnő, inas, komornyik és szobalány napjai szorosan összefonódnak őlordsága és családja életével – sokszor túlságosan is, mármint ami a fiatal, szemrevaló szobalányokat illeti. A régi londoni mindennapoknak pedig a nézők nem akármilyen módon lehetnek a tanúi, hanem a jellegzetes angol humoron keresztül. A Csengetett, Mylordnak amúgy is tökéletes volt a szinkronja,

Benedek Miklós pedig a szobalányokért bolonduló Teddy Meldrum szerepében hanghordozásával gyakran plusz humorforrást is adott az eredeti poénokhoz: lásd például a lenti részletet.


(via filmio.hu)


Nyitókép forrása: Budapest Film, Pannonia Entertainment, Magyar Televízió.

 

:(

Meghalt Benedek Miklós

Méltósággal viselt betegség után 77 éves korában kedd reggel elhunyt Benedek Miklós, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, színházi rendező, érdemes és kiváló művész.

Tovább