Filmek, ahol a csavaron is csavarnak egyet

Vannak filmek, amelyekben semmi sem az, aminek látszik, amelyekben a végén egészen mást kapunk, mint amire számítottunk, és amelyekben a sztori egy teljesen más szintre jut el, mint ahonnan elindult. Ezekből raktunk össze egy listát.

Jákob lajtorjája (1990)

Valami történik Jacob Singerrel (Tim Robbins). Már évek óta állandóan visszatérő rémálmok gyötrik, melyekben megjelennek emlékei a vietnámi háborúról. Most azonban, évekkel később, valami még rettenetesebb esemény veszi kezdetét az életében. Hallucinált démonok jelennek meg előtte.

Jacob, attól rettegve, hogy megőrült, felkeresi pszichiáterét, akiről azonban kiderül, hogy nem sokkal korábban meghalt.

Barátnője azzal a magyarázattal áll elő, hogy Jacob démoni látomásai valamiféle lelki problémával magyarázhatóak. Ezt a férfi egészen addig el is fogadja, amíg nem találkozik régi, háborús bajtársával, aki elmondja neki, hogy őt is hasonló hallucinációk gyötrik. Újra feléledő barátságuk azonban rövid életű. Jacob bajtársa ugyanis nem sokkal találkozásuk után szintén életét veszti. Az azóta eltűnt Adrian Lyne (Flashdance, 9 és 1/2 hét) bibliai utalásokból épít fel hátborzongató történetet egy – utólag nézve – meglepően egyszerű, de nagyon hatásos végkifejlettel.

Forrás: InterCom

 

Ellenség (2013)

Adam (Jake Gyllenhaal) rosszkedvű, magának való férfi. Történelmet tanít a Torontói Egyetemen, és a diákokon kívül egyetlen emberi kapcsolata barátnője, Mary (Mélanie Laurent); bár a vele töltött időtöltés szinte csak a szexre korlátozódik.

Amikor az egyik kollégája ajánlására megnéz egy filmet, megdöbbenve fedezi fel, hogy a főszerepet játszó színész az ő tökéletes hasonmása.

Adam elsöprő vágyat érez, hogy találkozzon Anthonyval (szintén Gyllenhaal). Hamarosan azon veszik észre magukat, hogy az életük bizarr módon összefonódik egymással – vagy valami egész másról van szó, és nem véletlenül lett Ellenség a cím. A kanadai Denis Villeneuve alkotásában fontos szerepet játszik egy korábbi baleset, egy terhes feleség, egy hatalmas tarantula és némi skizofrénia is.

Forrás: HBO

 

Viharsziget (2010)

Martin Scorsese csavaros pszichothrillerét, amiben semmi sem az, aminek látszik, Dennis Lehane (Titokzatos folyó, Hideg nyomon) regénye alapján készítette. Kedvenc színésze, Leonardo DiCaprio egy rendőrbírót alakít benne, akinek egy Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten található elmegyógyintézethez kell utaznia. Itt tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit, egyikük azonban megmagyarázhatatlan módon megszökött. Daniels nyomozónak nemcsak a munkáját hátráltató pszichiáterrel, hanem saját démonaival is meg kell küzdenie.

A szigeten semmi sem stimmel, minden fenyegető aurával bír, és mindenhol ott vannak a remekül elrejtett jelek.

Mármint számunkra, nézők számára, akik aztán a homlokukra csaphatnak, hogy hát innen már tudnunk kellett volna! Mit is? És itt a spoiler: Daniels maga is az elmegyógyintézet egyik ápoltja, az ember pedig, akit a nyomozó a társának hisz, az orvosa. A férfi azért kattant be, mert végzett a feleségével, aki megölte három gyereküket.

Forrás: UIP-Duna Film

A Viharsziget az Apple TV+-on érhető el.

 

Csillagok között (2014)

Christopher Nolan 2014-es alkotásának munkálataiban tanácsadóként és executive producerként részt vett a Nobel-díjas elméleti fizikus, Kip Thorne is, így nem csoda, hogy egy átlagos intelligenciájú néző nem éri fel ésszel a film összes dimenzióját. A rajongóknak főleg a hiperkocka-jelenet jelentett kihívást – amiért nem is igen tudjuk kárhoztatni őket. Nolan asztrofizikával teli űrthrillere zsúfolásig tele van nagy ötletekkel, matematikával, tudományos elméletekkel, láthatatlan fejlett civilizációkkal, időutazással, felesleges karakterekkel, ráadásul nem hétköznapi a történetmesélés módja sem.

Az egész projekt olyan, mint Nolan kísérlete egy emberközpontú 2001: Űrodüsszeia elkészítésére, miközben jobban összezavarja az embereket, mint az Eredet (2010).

Forrás: InterCom

A film a Netflix és az HBO GO kínálatában érhető el.

 

Felhőatlasz (2012)

Azt nem mondjuk, hogy Tom Tykwer és a Wachowski testvérek filmje nem ambiciózus vállalás: hősei hat különböző korban és helyen, köztük a jövőben jönnek rá, hogy az emberi életek és tettek hatással vannak egymásra – amit mi előre, ingyen elmondtunk volna nekik. Itt a lelkek téren és időn keresztül vándorolnak, akár az égbolton a felhők, csakhogy nehéz – lehetetlen? – megmondani, mi is köti össze az egyes síkokat az olyan színészek személyén túl, mint Tom Hanks és Halle Berry. Hiszen azt is nehéz követni, hogy az egyik síkban valaki meghalt, a másikban túléli, aztán mindez újra megtörténik, csak másokkal; az egész ráadásul egyszerre történelmi dráma, szürreális vígjáték, sci-fi, szerelmi történet és még zavarba ejtően sok minden.

A gonosz kannibál Hugh Grant viszont kellemesen bizarr.

A film amúgy Tom Hanks három kedvenc saját munkájának egyike – a másik kettő A számkivetett és a Micsoda csapat!

Forrás: Budapest Film

A film az HBO GO kínálatában érhető el.

 

Időhurok (2014)

A legendás Robert A. Heinlein (többek közt a Csillagközi invázió írója) novellájából készült filmben egy időügynök (Ethan Hawke) barangol múltban és jövőben: minden bevetés más korba vezeti. Egy olyan bűnözőre vadászik, aki valahogy folyton kicsúszik a kezéből, bármilyen időben is készül lecsapni rá. És ha valaki oda és vissza mászkál a múltban és a jövőben, annak ugyebár vannak következményei,

ahogy azt Ethan Hawke is megtudja egy pasastól, aki régen nő volt, és bekerült egy űrprogramba, de aztán gyereke született.

Forrás: InterCom


Lassan kiderül, hogy az ügynök és a nőből lett férfi sorsa valamiképpen összeér, a német rendező testvérpár, Peter Spierig és Michael Spierig (Daybreakers – A vámpírok kora, Fűrész –Újra játékban) pedig szép rendesen összetekeri és megcsavarja ezt a különös történetet, ami egyszerre hozza egy sci-fi és egy klasszikus film noir markáns elemeit. És az ilyen furcsa sztorikat az örökké viharvert Ethan Hawke-ra szabták, de a film igazi sztárja a kettős szerepet játszó Sarah Snook, akit nagyjából ekkor fedeztek fel, és ezt követően kapta meg a rendkívül sikeres, máig futó Utódlás (2017) című sorozat egyik főszerepét.

A film az AppleTV+-on érhető el.

 

Mr. Nobody (2009)

Ha van olyan színész, aki egész biztosan igényli a bizarr történeteket és a még bizarrabb játékot, az Jared Leto , aki nyilván első szóra igent mondott a Mr. Nobody címszerepére. Történetünk a XX. és a XXI. század között, különböző időzónákban, de egyazon karakter életében játszódik. Nemo Nobody hétköznapi életet él feleségével, Elisével és három gyermekükkel, mindaddig, amíg egy napon a valóságra ébred idős öregemberként, 2092-ben. Mr Nobody a maga 120 évével a legidősebb ember és egyben az utolsó halandó is a Földet benépesítő új és halhatatlan emberi faj tagjai között.

Ám ez úgy tűnik, nem igazán izgatja, mivel csak az érdekli, valóban azt az életet élte-e, amely a legmegfelelőbb volt a számára, valóban azt a nőt szerette-e, akit neki szántak, és azokat a gyerekeket nevelte-e, akiket kellett.

Mert hogy Senki úr számtalan életet élt számtalan másik ember sorsával összefonódva, és ezt bogozná ki a film – visszafelé haladva, szinte egy időben a Benjamin Button különös életével (2008).

 

A John Malkovich menet (1999)

Spike Jonze bizarr, de rendkívül szórakoztató filmjében egy pár (John Cusack és a felismerhetetlenül átlagos Cameron Diaz) különös rejtekajtóra bukkan egy irodai szekrény mögött.

A sötét alagúton keresztül a hollywoodi sztár, John Malkovich agyába jutnak.

A dologból hamar üzletet csinálnak: kétszáz dollárért árulnak egy John Malkovich-menetet, ami kicsit olyan, mint a kábítószer. Nem csoda, hogy a feleség túlságosan is rákattan a dologra, ahogy az sem, hogy a férj élete is teljesen a feje tetejére áll. Itt Malkovich alapvetően nem színészként van jelen (bár szerepel a filmben saját magát megformálva), hanem jelenségként, megfoghatatlan fogalomként, a vágy titokzatos vágyaként – teljesen érthető módon. A korábban többek között a Beastie Boys, az R.E.M. és Björk dalaihoz videóklipeket rendező Spike Jonze első filmje váratlan arculcsapásként érkezett, hiszen ilyen összetett sztorit ritkán látni, bár ebben a forgatókönyvíró Charlie Kaufmannak is nagy szerepe volt.

Forrás: Flamex

A film az AppleTV+-on és a Google Playen nézhető meg.

 

A forrás (2006)

Darren Aronofsky  munkája nem csupán sci-fi, hanem egy lázálomba oltott szerelmes film. Egy fiatal nő (Rachel Weisz) agyát halálos kór támadta meg, orvos férje (Hugh Jackman) pedig mindent megtesz, hogy megtalálja a lehetséges ellenszert, de hiába. Ami ezután következik, az ezer évet ível át, és három különböző korban játszódik. Az első idősíkban a férfi egy XVI. századi konkvisztádor, aki az élet fáját akarja megtalálni, és vad indiánok közé keveredik; bár rálel a fára, az a vesztét is okozza. A másik szálon, a jelenben ugyanő kutatóorvos; a harmadik, a többivel párhuzamosan haladó vonalon pedig a jövőben, 2500-ban járunk, és a férfi egy asztronauta, aki a Xibalba nevű bolygó után kutat, és valamiféle megvilágosulásra talál – de lehet, hogy csak hallucinál, mert egy fa kérgét eszi.

Aronofsky A forrásban maga mögött hagyja a hagyományos történetmesélést, miközben tökéletes harmóniát hoz létre a három cselekményszál, a látvány és az elképesztő filmzene között, minek köszönhetően az értelmezés másodrendűvé válik az átéléshez képest.
Forrás: Fórum Home Entertainment

 

(via Taste of Cinema)