George Clooney legjobb filmjei

Május 6-án lett 60 éves George Clooney, aki nemcsak színészként, hanem producerként és rendezőként is tevékenykedik. A napokban tízet is láthatunk legjobb filmjei közül a tévécsatornáknak és a streamingszolgáltatóknak köszönhetően.

Az éjféli égbolt (2020)

A Lily Brooks-Dalton azonos című regénye alapján George Clooney rendezésében készült sci-fi elején egy tudóst ismerhetünk meg, Augustine-t, aki az emberiség számára lakható bolygókat kutatja. Hamarosan beleszeret egy nőbe, amikor azonban kiderül, hogy az teherbe esett, a férfi elhagyja – később pedig a lányával sem akar találkozni. Harminc évvel később, 2049-ben azt látjuk, hogy Augustine terve nem jött össze, és mielőtt sikerült volna találni egy lakható bolygót, egy globális katasztrófa elpusztította a Földet, amely a végnapjait éli. Egy sarkvidéki támaszponton élő halálos beteg kutató (Clooney) úgy dönt, nem menekül el a még életben maradt emberekkel, inkább felveszi a kapcsolatot egy űrmisszióval, amelynek tagjai mit sem tudnak arról, hogy miközben ők épp egy élhető bolygót kerestek a világűrben, a Földnek befellegzett.

A film elérhető a Netflixen.


Egek ura (2009)

A negyvenes éveiben járó Ryan (Clooney) munkaerő-leépítési szakértő: abból él, hogy mások helyett elvégzi a piszkos munkát. Munkájából kifolyólag szinte egész életét repülőtereken, gépeken és szállodákban tölti. Nem csoda, hogy agglegény, és nem akar megállapodni; de semmilyen más valódi emberi kapcsolatot nem tud felmutatni. Minden, amire szüksége van, elfér a bőröndjében. Tulajdonképpen egyetlen igazi célja van: a 10 millió törzsutasmérföld elérése. Ryan jól bejáratott életét azonban veszély fenyegeti, amikor a cégét is eléri a leépítés veszélye, illetve amikor útja során megismerkedik a szintén törzsutas Alexszel (Vera Farmiga).

A tévés sugárzás mellett a film elérhető a Netflixen is.


Ó, testvér, merre visz az utad? (2000)

A gazdasági világválság sújtotta Délen három rab megszökik a börtönből: Everett Ulysses McGill (Clooney), az egyszerű Delmar (Tim Blake Nelson) és az örökké zsémbes Pete (John Turturro). Egész életükre kiható kaland vár rájuk, mikor nekiindulnak, hogy visszaszerezzék aszabadságukat és hazatérhessenek otthonukba. Nincs vesztenivalójuk: bilincsbe verve futnak az életükért. Útjuk hihetetlen kalandok sorában és emlékezetes találkozásokban bővelkedik. Nyomukban jár Cooley, a ravasz seriff, aki minden igyekezetével azon van, hogy a három fegyencet visszavigye a börtönbe. Modern Odüsszeusz-történet ez, melyben izgalmak, humor és szívfacsaró érzelmek keverednek.

A film elérhető a Netflixen.


Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001)

Három alapszabály van: senki ne sérüljön meg, senki olyat ne érjen kár, aki nem szolgált rá, és játssz úgy, mintha nem lenne vesztenivalód. Danny Ocean (George Clooney) 24 órával feltételes szabadlábra helyezése után már új, eddigi legmerészebb tervén dolgozik: egy nagy bokszmeccs éjszakáján Las Vegas három legnagyobb kaszinóját akarja kirabolni. Bandája csupa különleges emberből áll, akik mindannyian profik, és tudják: a tét 150 millió dollár. Azt azonban, hogy a három kaszinónak ugyanaz a tulajdonosa (Andy Garcia), és mostanában Ocean egykori feleségével (Julia Roberts) jár, egyikük sem sejti.

A film elérhető a Netflixen.


Gravitáció (2013)

Dr. Ryan Stone-nak, a kiváló orvosmérnöknek (Sandra Bullock) ez az első küldetése a világűrbe, a veterán Matt Kowalskynak (Clooney) pedig az utolsó, mielőtt nyugdíjba menne. Éppen rutinjellegű szerelési munkát végeznek, amikor egy meteorzápor elpusztítja az űrbázist és űrhajóstársaikat, a két asztronautát pedig elszakítja az űrsiklótól. Megszakad a Földdel az összeköttetésük, egymáshoz kötve sodródnak a végtelen világűrben. Hamarosan fogytán az oxigén. Félelmük fokozatosan pánikba fordul, semmi esélyük a megmenekülésre.

A film elérhető a Netflixen és az HBO GO-n is.


Utódok (2011)

Neje elvesztése után Matt, a középkorú hawaii családapa (Clooney) magára marad két lányával, a tízéves, koraérett Scottie-val és a tizenhét éves, lázadó Alexandrával (Shailene Woodley). Miközben próbálja rendbe hozni kapcsolatukat, a családi birtok jövőjéről is döntenie kell. Övék ugyanis a sziget legértékesebb tengerparti erdősége. Mattnek egy hete van, hogy határozzon, eladják-e egy vállalkozónak. Közben megtudja, hogy nejének viszonya volt valakivel, ami új megvilágításba helyezi házasságát. Matt és lányai felkerekednek, hogy felkutassák a titokzatos szeretőt.


Az amerikai (2010)

Jack (Clooney) a bérgyilkosság művésze, jó referenciákkal, aki folyamatosan mozgásban és mindig résen van. Egy balul elsült akció után megfogadja, hogy a következő munka lesz az utolsó. Ez az utolsó küldetés Itália vadregényes dombjai közé, egy olasz kisvárosba szólítja. De Jack számára minden helyszín csapda, és minden ember potenciális fenyegetés. Maga is meglepődik, amikor mégis bensőséges beszélgetésbe bonyolódik egy pappal, és szerelmi viszonyba keveredik egy helyi szépséggel. Ugyanakkor egy veszélyes árnyfigura is a nyomában van, és talán titokzatos megbízója sem teljesen az, akinek látszik.


A 22-es csapdája (2019)

A Joseph Heller klasszikus, szatirikus II. világháborús regényén alapuló minisorozat – amelyben George Clooney Scheisskopf hadnagy szerepében látható – a bombázótiszt, Yossarian kapitány (Christopher Abbott) pokoljárásán keresztül mutatja be a háborús gépezet abszurditását. Hősünk számára nem az ellenség jelenti a fő problémát, hanem saját hadserege, mindenekelőtt az őrült Cathchart ezredes (Kyle Chandler), aki folyamatosan növeli a bevetések számát. Ha Yossarian szabadulni szeretne, ki kell játszania a megkerülhetetlen 22-es szabályt.

„Csak egy csapda volt, és ez a 22-es csapdája volt, amely leszögezte, hogy bárki, aki közvetlen és valós helyzetben saját biztonságára gondol, az döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelését, de ha kéri a leszerelését, akkor nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető. Orr lehet őrült, ha további bevetésekre megy, és lehet egészséges, ha nem megy. Ha egészséges, akkor viszont mennie kell. Ha megy, akkor őrült, és nem kell mennie; de ha nem akar menni, akkor egészséges, és mennie kell” – olvasható a szabály magyarázata a regényben.

A sorozat elérhető az HBO GO-n.


Az Argo-akció (2012)

Clooney producerként jegyzi ezt az izgalmas filmet (és ebben a minőségében Oscar-díjat is kapott érte), amely 1978-ban játszódik, amikor az iráni forradalom elűzte a nyugatbarát uralkodót, és kikiáltották az iszlám köztársaságot. Egy évre rá a korábbi sah Amerikába utazott gyógykezelésre, a hírre pedig november 4-én a tömeg megrohanta a teheráni amerikai nagykövetséget, túszul ejtette az ott dolgozó 52 diplomatát, kirobbantva a 444 napos túszdrámát. Az akció idején azonban hat embernek sikerült megszöknie és elrejtőznie. Mindenki tudta: csak idő kérdése, hogy rájuk akadjanak. A CIA „beszivárgási” szakértője, Tony Mendez (Ben Affleck) előáll egy mentőakció tervével.

A tévés sugárzás mellett a film elérhető a Netflixen is.


Szép kis nap! (1996)

Még a legfelkészültebb szakember is szétszórt, fűhöz-fához kapkodó szerencsétlenné válhat, ha gyermeke váratlanul felrúgja a napi programját. Az élete egyik legfontosabb riportján dolgozó Jack (Clooney) volt felesége hirtelen úgy dönt, hogy férjére hagyja a kislányukat. Eközben a szintén rendkívüli tárgyalás előtt álló Melanie (Michelle Pfeiffer) gyerekgyűlölő főnökétől igyekszik távol tartani a kisfiát. Az egynapos iskolai kirándulás mindkettejük számára remek megoldásnak ígérkezik. A gyerekek azonban lemaradnak a buszról, így a két szülő megállapodik abban, hogy felváltva vigyáznak rájuk.