Halál 2020-ra: Hugh Grant és Samuel L. Jackson kommentálják az évet

A Fekete tükör alkotója a Netflixen számol le az elátkozott 2020-as évvel.

Beszámoltunk róla mi is, hogy a Fekete tükör (Black Mirror) kreátora, Charlie Brooker mockumentaryt, azaz dramatizált áldokumentumfilmet forgat a 2020-as évről. Ezt az egyik szereplő, Hugh Grant árulta el még december elején, de a Netflix akkor nem kommentálta a hírt. Most viszont már az előzetest is bemutatták, vasárnap pedig meg is nézhetjük a filmet.

A hivatalos szinopszis így szól: „2020: az év, amely olyan [tetszőleges jelző beillesztendő] volt, hogy még a Black Mirror alkotói se tudták volna kitalálni… de ez nem jelenti azt, hogy ne tudnának valamit hozzátenni. A „Death to 2020” [Halál 2020-ra] egy komédiaesemény, amely ennek a borzalmas évnek a történetét meséli el dokumentarista stílusban, a világ legelismertebb (fiktív) szakértőinek megszólalásait összefésülve a valódi dokumentumfelvételekkel.”

Ezeket a fiktív szakértőket Hugh Grant mellett olyan színészek alakítják, mint Samuel L. Jackson, Lisa Kudrow, Kumail Nanjiani, Leslie Jones, Diane Morgan vagy Cristin Milioti.  

A leírás és az előzetes alapján a Halál 2020-ra! nem a Black Mirrorhoz hasonlít, hanem Brooker Screenwipe című televíziós show-jára, amely 2006-tól tíz éven át futott a BBC-n. Ebben közéleti eseményeket és televíziós műsorokat kommentált szatirikus stílusban, a decemberi különkiadásokban pedig összefoglalta az évet. A netflixes verzió annyibban különbözhet ettől a koncepciótól, hogy ezúttal nem ő maga, hanem a színészek által alakított fiktív szakértők mondanak ítéletet a világ állapotáról.

Szimbolikus formában egyébként már egy másik tévés személyiség is leszámolt 2020-szal. John Oliver, a John Oliver-show az elmúlt hét híreiről műsorvezetője az év utolsó adásában Michael Bay-filmeket megszégyenítő stílusban felrobbantott egy gigantikus 2020-as feliratot. (De ugyanezt már megtette a Brexit megszavazásának és Trump megválasztásának évében, 2016-ban is.)