Idris Elba szerint nem kéne törölni a rasszista filmeket és sorozatokat

A Luther fekete sztárja nem ért egyet azzal a lóhalálában történő cenzúrával, ami mostanában zajlik. Ráadásul a megoldást is tudni véli, hogy mit lehetne ehelyett kitalálni.

A színésznek meggyőződése, hogy a rasszizmust ugyanúgy kellene kezelni, mint a szexualitás megjelenítését: azaz a korhatár-besorolást kellene alkalmazni a rasszista tartalmakra ugyanúgy, mint a meztelenségre. „Erre van kitalálva a korhatár-besorolás. Megmondjuk, melyik tartalom nézhető bárki által, melyiket ajánljuk szülői felügyelettel, mi 15 éven felülieknek vagy 18 éven felülieknek szóló” – mondta Elba a Radio Times magazinnak.

„Ahhoz ugyanis, hogy kinevessük az igazságot, először is ismernünk kell az igazságot. De ha a sorozatokon belül megjelenő rasszista témát cenzúrázzák, vagy törölnek egyes epizódokat, az nem oké.

Hékás, hát az embereknek tudniuk kell, hogy valamikor ilyen műsorokat gyártottak!”

– tette hozzá a sztár.

Forrás: Samir Hussein / WireImage / Getty Images

 

Mindezt Idris Elba arra való reakcióként nyilvánította ki, hogy a Black Lives Matter mozgalom hatására mostanában a streaming szolgáltatók ész nélkül cenzúrába kezdtek, és

teljes sorozatokat vagy népszerű szériák egyes epizódjait távolították el a kínálatukból, mert azokban megjelenik a blackface jelensége (amikor egy fehér színész feketére maszkírozza magát, hogy fekete karaktert játsszon).

De míg az Angolkák című sitcom valóban problémás ebből a szempontból, addig olyan tartalmak is fennakadtak a rostán, mint például a Felhőtlen Philadelphia, amiben az alkotók egyáltalán nem azonosultak a blackface-t elkövető figurákkal, hanem pont, hogy negatívnak állították be őket.

„Persze most más idők járnak, és a mozgalomra tekintettel kell lenni. De azt is vegyük észre, hogy szólásszabadság van, és a közönségnek joga van tudni az igazságot. Én nem hiszek a cenzúrában. Szerintem mindenkinek meg kell engedni, hogy azt mondja, amit akar, hiszen végső soron mindannyian történeteket mesélünk” – zárta a gondolatmenetét Elba. A cenzúrában érintett egyik sorozatot, a Balfékeket gyártó Sony Pictures Entertainment szóvivője ezzel szemben azt nyilatkozta: jogosnak tartják a streaming szolgáltatók döntését, és egyetértenek azzal, hogy a problémás epizódokat el kell távolítani.


(via Variety)