Matthew Perry legjobb filmjei és sorozatai a Jóbarátokon túl

Nem túl hosszú a lista, nem véletlenül azonosítja mindenki Chandler karakterével, de voltak még emlékezetes alakításai a színésznek.

Október 29-én jött a hír, hogy meghalt a Jóbarátok sztárja, Matthew Perry. A nem is olyan régen megjelent életrajzi könyvéből kiderült, hogy egy évad volt, amit teljesen józanul tudott leforgatni, de ez a képernyőn nem látszott, hisz a nézők Chandlert látták, akiben azt szerették, hogy szarkasztikus a humora, és minden helyzetre van egy szellemes egysorosa.

Így vagy úgy, akár magánéleti vagy egyéb más okokból, de tény, hogy a Jóbarátok után nem ívelt fel a karrierje. Nincs egy végtelennek tűnő filmográfiája, és a magyar tévécsatornák és az itthon elérhető streamingszolgáltatók sem viszik túlzásba, hogy a Jóbarátokon kívül mást is ismételjenek tőle, de azért érdemes megemlékezni azokról az alakításairól, amik ugyanúgy megérdemlik, hogy megmaradjanak a köztudatban. 

Forrás: Comedy Central

 

A Furcsa pár most is megtekinthető a Comedy Centralon. A sorozat két fickóról szól, akik elköltöztek a feleségeiktől, és úgy döntöttek, hogy lakótársak lesznek. Természetesen a két férfi életvitele, stílusa nagyon különböző. Külön érdekesség, hogy ez amúgy egy remake. Ráadásul nem is akármilyen, hisz 1965-ben ez filmként ment, amiben a két főszereplő furcsa párt nem más alakította, mint az elválaszthatatlan, zsörtölődő, zsémbes öreg urak duója: Jack Lemmon és Walter Matthau. Matthew Perry sorozata 2015-től 2017-ig futott és összesen 38 rész ment le belőle. Az IMDb-n jelenleg 6,3 ponton áll a 10-ből, a port.hu-n meg 4,5-ön, ami nyilván nem a legjobb eredmény,  de vannak ennél sokkal rosszabb műsorok is. Ha nem a Jóbarátok színvonalát várja el az ember, hanem egy kellemes, üdítő, de azért szórakoztató sorozatot, akkor nem fog csalódni.

A Csoportban marad (eredeti címen: Go on) 2012-2013-ban ment összesen 22 rész erejéig. Matthew Perry most egy olyan karaktert hoz, aki olyan, mint Chandler, csak sokkal sötétebb humorral, még több introvertsággal, merthogy nem tudja feldolgozni a felesége (legyen mondjuk Monica) halálát. Terápiára kell járnia, egész pontosan egy támogató csoportba, különben főnöke kirúgja. Ez már 10-ből 7,5-öt is megérdemelt a rajongók szerint, és tényleg van benne ennyi. A történet nem annyira elcsépelt, a karakterek jók, Matthew Perry is jó, de sajnos ezt a magyar nézők most nem nézhetik vissza, mivel sehol sem adják már. Még streamingen sem.

Talán az egyik legnagyobb veszteség a következő Matthew Perry-film, hogy nagyon kevesen ismerik. A Fapofa (eredetileg: Numb) a leírás szerint egy romantikus vígjáték, de a sztori ismertetése után kiderül, hogy ez sokkal inkább agydráma, amiben vannak azért vicces szituációk. 

Hudson Milbank forgatókönyvíró személyiségzavarban szenved. Mivel emiatt idegenként éli meg saját életét, krónikus depressziója is van. Hudson magányosan él, utálja az anyját, és a gondolatai gyakran forognak az apja halála körül. Egész nap a golfcsatornát nézi, a külvilággal és az emberekkel való kapcsolata szinte a nullával egyenlő, hacsak nem számítjuk a bolti lopásokat, amivel az adrenalinszintjét próbálja növelni. Az írótársa is sikertelenül próbálja visszazökkenteni a régi kerékvágásba. Hudson élete üres és eseménytelen, egészen addig, amíg meg nem pillantja a csinos Sarah-t.

Az előzetesről is süt, hogy milyen tökéletes ez a karakter Matthew Perry-nek. Kár, hogy nem kapott több ilyen lehetőséget, kár, hogy ez a film nem lett annyira népszerű, és nem is lesz, mivel hiába keresi az ember nagyítóval a műsorújságban vagy a streamingplatformokon.

A teljes film (még) megtalálható a YouTube-on. Akit érdekel, az ingyen és bérmentve megnézheti.

De itt van az a két film, amit mindig fel lehet emlegetni a Jóbarátok mellett: a Bérgyilkos a szomszédom és a Már megint bérgyilkos a szomszédom. Ezekben sem éppen Matthew Perry A NAGY SZTÁR, de nélküle nem lenne olyan jó ez a film. Passzol hozzá a karakter, ami szerencsére csak nyomokban tartalmaz némi Chandler Binget. És ne felejtsük el, hogy ennek a filmnek köszönhető, hogy Bruce Willis egy elbukott fogadásnak és egy baráti szívességnek köszönhetően beugró szerepet vállalt a Jóbarátokban, mint Ross barátnőjének apja, aki összejött Rachellel.