10 dolog, amit nem tudtál a Cape Fear – A rettegés fokáról

Nem minden remake az ördögtől való – főleg, ha a rendezőjét Martin Scorsesének hívják. A filmtörténelem egyik legjobban sikerült remake-je, A rettegés foka szombaton lesz a tévében, mi meg utánajártunk, mi mindent lehet tudni róla.

1. A színjátszókörös foglalkozás után az iskolai auditóriumban Max Cady (Robert De Niro) és Danielle Bowden (Juliette Lewis) között lezajló jelenet az eredeti tervek szerint egy üldözés lett volna, de Martin Scorsese rendező úgy döntött, legyen inkább egy csábítás. Az egész csábítást a két színész improvizálta a helyszínen, és mindössze háromszor vették fel – de már az első felvétel olyan jól sikerült, hogy végül az került be a filmbe.

2. Robert De Niro vaskos akcentusa, amit Cady karakteréhez fejlesztett ki, olyan szinten a frászt hozta Scorsesére, hogy a színész többször előadta azt a viccet, hogy odatelefonált a rendező házába, és Cadyként hagyott neki hangüzenetet. Az akcentust egyébként De Niro egy korábbi szerepéből hozta magával, amikor egy déli fickót játszott. Akkor úgy kísérletezte ki a megfelelő kiejtést, hogy lement több déli városba, és ott megkérte a helyieket, hogy mondjanak magnóra egy-egy részletet a forgatókönyvből.

3. De Niro tetoválásai növényi alapú festékkel készültek, és néhány hónap kellett hozzá, hogy maguktól lekopjanak.

4. A filmet eredetileg Steven Spielberg rendezte volna, de ő inkább Martin Scorsesét javasolta saját maga helyett (Spielberg végül executive producerként vett részt a munkálatokban, Amblin Entertainment nevű cégén keresztül, de a stáblistán nem szerepel a neve). Scorsese meggyőzése ugyanakkor nem volt könnyű menet, mivel nem tetszett neki a forgatókönyv (háromszor olvasta el a Nagymenők forgatása közben, és mindháromszor utálta). A stúdió egy teljes évig győzködte az alkotót, mire az igent mondott – a forgatókönyvet pedig 24 alkalommal íratta át, csak akkor lett elégedett vele.

5. Scorsese egyébként a Universal Picturesszel két filmre kötött megállapodás keretében rendezte meg A rettegés fokát, azért cserébe, amiért támogatták a Krisztus utolsó megkísértése bemutatását. A második film, amit a direktor a stúdiónak rendezett, az 1995-ös Casino volt.

6. A pozitív főhős, Sam Bowden szerepére Scorsese eredetileg Harrison Fordot szemelte ki, és Robert De Niróval hívatta fel a színészt, hátha ő meg tudja győzni, de Ford végül némi gondolkodás után elutasította az ajánlatot. A szerepre egy ideig Robert Redford, Dennis Quaid, James Caan, Jeff Bridges, Richard Gere, Christopher Reeve, Mel Gibson, Kevin Costner és Warren Beatty is esélyes volt – végül Nick Nolte lett a kiválasztott.

Amikor még úgy volt, hogy A rettegés fokát Spielberg rendezi, olyan tervei voltak, hogy a Bill Murray legyen a gonosz figura, Max Cady. Később rajta kívül szóba került Jack Nicholson, Tommy Lee Jones, Willem Dafoe és Nicolas Cage is.

Danielle Bowden szerepéért pedig nem kisebb név lobbizott, mint Nicole Kidman – de Martin Scorsese fiatalabb színésznőt akart, így lett a 17 éves Juliette Lewis-ból Danielle (Kidman 23 éves volt akkortájt). Kidmanhez hasonlóan nem kapta meg a szerepet Drew Barrymore, Reese Witherspoon és Sarah Jessica Parker sem, Alyssa Milano, Jennifer Connelly, Winona Ryder és Christina Applegate pedig visszautasították, amikor felajánlották nekik (utóbbi színésznő az Egy rém rendes család munkálatai miatt).

Végül az anya, Leigh Boden szerepére Diane Keaton is felmerült (még találkozott is Scorsesével és De Niróval, hogy megvitassák a részleteket), de végül Jessica Lange játszotta a karaktert.

7. Korának Christian Bale-je, Robert De Niro, az akkori nagy átalakulóművész olyan sokat edzett szerepe kedvéért, hogy állítólag mindössze 3 százalék volt a végére a testzsíraránya. Mivel az ellenfelét játszó Nolte 5-6 centivel magasabb és mackósabb is volt nála, neki is le kellett fogynia jó pár kilót, hogy törékenyebbnek tűnjön a szuper izmos De Niro mellett.

De Niro egyébként olyan komolyan vette Cady szerepét, hogy ötezer dollárt fizetett egy fogorvosnak, hogy „tönkre tegye” a fogait, hogy minél hitelesebb exfegyenc legyen. A legenda szerint később 20 ezer dollárt fizetett ugyanennek a fogorvosnak, hogy a forgatás után hozza rendbe őket. A színész ezenkívül saját maga választotta ki a karakter ruhatárát is.

8. A sztár nemcsak a fizikai felkészülésre fektetett ekkora hangsúlyt: azt is sokáig kutatta, hogyan viselkednek a szexuális ragadozók, és azt a részt, amikor beleharap az áldozatába, ő maga javasolta.

9. Azt a jelenetet, amikor Cady alulról kapaszkodik Bowdenék autójába, magával De Niróval vették fel – de előtte egy kaszkadőr is kipróbálta, hogy megvalósítható-e a mutatvány.

10. A Cape Fear – A rettegés foka volt a 2003-ban 87 éves korában elhunyt Gregory Peck utolsó mozifilmes munkája. Érdekesség, hogy itt csak egy mellékszerepben tűnt fel, de a film eredetijében, az 1962-es Rettegés fokában ő játszotta Sam Bowdent. Az eredeti alkotás és művészei előtt való tisztelgésként a filmesek az új A rettegés fokába az 1962-es másik főszereplőt, a Max Cadyt hozó Robert Mitchumöt is betették, szintén egy apróbb szerepben. Mitchum egyébként nagyon félt, hogy Robert De Niro alakítása elhomályosítja az övét – nem is merte végül megnézni a filmet.


(via IMDb)