10 dolog, amit nem tudtál a Good Will Huntingról

Matt Damon és Ben Affleck közös projektje nagy kedvence a PORT.hu olvasóinak, hiszen 10 pontból 9,3-ra értékelték. Így biztos sokan örülnek neki, hogy ismét leadja a tévé, és reméljük, annak is, hogy összegyűjtöttünk hozzá tíz forgatási érdekességet.

1. A filmben szereplő Robin Williams 2014-es halálát követően a Boston Public Gardenben található pad, ahol a Good Will Hunting egyik nevezetes jelenetét forgatták Matt Damonnal, afféle nem hivatalos emlékhellyé vált: az emberek Williamsre emlékezve virágokat, idézeteket, apró tárgyakat hagynak ott. A felvételen egyébként úgy tűnik, mintha a szóban forgó jelenetben a színész és Damon figurája csak ketten lennének az egész parkban, de valójában vagy 3 ezren tolongtak a háttérben, hogy nézhessék a filmezést, hiszen Robin Williams akkoriban hatalmas sztárnak számított.

2. A forgatás első napján, a legelső, Robin Williams és Stellan Skarsgård részvételével rögzített jelenet felvételekor a két forgatókönyvíró és főszereplő, Matt Damon és Ben Affleck elsírták magukat a boldogságtól: alig merték elhinni, hogy ötévnyi előkészület után végre valódi színészek közreműködésével valósul meg a könyvük.

3. A városi legenda szerint Damon és Affleck úgy próbálták kiszűrni, melyik stúdiónál olvasták el valóban a forgatókönyvüket, hogy a hatvanadik oldalon beleírtak egy szexjelenetet a két jó barát, Will és Chuckie részvételével. A srácok az összes nagy stúdióhoz beadták a könyvet, és sehol sem szúrt szemet a dolog. Egyedül a Miramax vezetője, Harvey Weinstein (aki azóta az általa elkövetett szexuális zaklatásokról híresült el) értetlenkedett a dolgon, így Damonék hozzá vitték a filmjüket. Mindez pedig sajnos csak azért városi legenda, mivel az elején még úgy volt, hogy a Good Will Hunting a Castle Rocknál valósul meg, ahol javasoltak is néhány változtatást a könyvön, és csak ezután került a projekt a Miramaxhoz. Szóval minden bizonnyal már a Castle Rock fejeseinek feltűnt volna a meghökkentő szexjelenet.

4. Abban a jelenetben (lásd a fenti videót), amelyben a pszichiáter, Sean Maguire és a főhős, a Matt Damon által alakított Will a szerelemről beszélgetnek, a doktort játszó Robin Williams javarészt improvizálta a fingó feleségéről szóló részt. Tehát Damon azért szakad annyira a röhögéstől, mert hiába írta ő a forgatókönyvet, ilyesmit nem írt bele, szóval teljesen váratlanul érték a poénok. És ha figyelmesen nézzük a képsort, egy kicsit még a kamera is remeg közben, mert az operatőr is elröhögte magát az improvizáción. Minderről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk.

5. A Sean irodája falán lógó kis akvarellt (amit Will egy alkalommal ki is gúnyol) a film rendezője, Gus Van Sant festette.

6. Matt Damon és Ben Affleck a Good Will Huntinggal 1998-ban elnyerték a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat, amivel az akkor 25 éves Affleck lett a díj történelme során a legfiatalabb ember, aki forgatókönyvírói trófeát nyert. Mivel Damon már 27 éves volt, neki csak a második legfiatalabb forgatókönyvírói Oscar-díjas dicsősége jutott.

7. A Good Will Huntingot eredetileg nem a már említett Gus Van Sant rendezte volna, hanem Mel Gibson, de végül nem jött össze az együttműködés. Ekkor Michael Mann neve merült fel, aki azonban azt akarta, hogy az akkor még viszonylag ismeretlen Matt Damon helyett valaki más játssza a címszerepet. Mivel azonban a film Damon és Affleck projektje volt, Mann-nak kellett mennie, nem a színésznek. A produkció bizonyos pontjain képbe került Michael Winterbottom, sőt még a cseh Jan Sverák is, de ők végül nemet mondtak, így Van Sant rendezhette meg Damonék forgatókönyvét.

8. Ahogy az fentebb már szerepelt, a Good Will Huntingot először a Castle Rocknál kezdték el fejleszteni (ahol egyébként felmerült, hogy Damon és Affleck helyett Leonardo DiCaprio és Brad Pitt játsszák el a két jó barátot – amennyiben ez megvalósul, a sztárok már évtizedekkel a Volt egyszer egy… Hollywood előtt együtt dolgoztak volna), ám amikor itt megrekedtek a munkálatok, Kevin Smith segített a srácoknak azzal, hogy beajánlotta őket a Miramaxhoz. Smith bemutatkozó filmjét, a Shop-stopot ugyanis a Miramax forgalmazta, így a rendező ismerte Harvey Weinsteint, Damonnal és Affleckkel pedig azért volt jóban, mert mindketten szerepeltek az akkortájt készülő Comic Strip – Képtelen képregény című filmjében (Affleck előtte a Shop Show-ban is).

9. Weinstein egyébként csak azután csapott le a forgatókönyvre, miután kiderült, hogy Matt Damon fogja a főszerepet játszani Francis Ford Coppola Az esőcsináló című filmjében (tehát már kvázi egy sztárral forgathat). Miután pedig Coppola eljuttatta a scriptet Robin Williamshez, akinek nagyon tetszett a pszichiáter szerepe, a fifikás producer végképp úgy gondolta, hogy érdemes foglalkozni a Good Will Huntinggal.

10. Több mint húsz évvel első közös szerelemprojektjük után Ben Affleck és Matt Damon jelenleg ismét egy olyan filmen dolgoznak együtt, amelynek ők írták a forgatókönyvét, és a két főszerepet is ők játsszák majd benne. Ez a Ridley Scott rendezésében készülő The Last Duel című lovagkori történet lesz, amelyről itt írtunk korábban részletesen.


(via IMDb)