10 dolog, amit nem tudtál a Hatodik érzékről

Kedvenc misztikus thrillerünk az akkor még csúcsformájában lévő M. Night Shyamalantól. Összeszedtünk nektek tíz érdekességet a film forgatásáról.

1. A legenda szerint Haley Joel Osment három okból kapta meg Cole Sear szerepét. 1.) Ő volt a legjobb. 2.) Ő volt az egyetlen fiú a meghallgatáson, aki nyakkendőt viselt. 3.) Amikor M. Night Shyamalan megkérdezte tőle, hogy olvasta-e a szerepét, Osment azt válaszolta, hogy a múlt éjjel háromszor is elolvasta. A rendező lenyűgözve visszakérdezett: „Váó, háromszor is elolvastad a szereped?” Mire a kisfiú:

„Nem, a forgatókönyvet olvastam el háromszor.”

2. Donnie Wahlberg közel húsz kilót fogyott a szerepe, Vincent Grey megformálása kedvéért.

3. A film világában szokatlan módon a Hatodik érzék jeleneteit sorrendben vették fel.

Forrás: InterCom

 

4. M. Night Shyamalan kifejezetten Bruce Willisre gondolva írta meg Malcolm Crowe szerepét, aki az eredeti tervek szerint nem gyerekpszichológus volt, hanem bűnügyi helyszínek fotósaként tevékenykedett volna. Cole szerepe azonban nem volt ennyire biztos. Michael Cera (Superbad, Juno, Scott Pilgrim a világ ellen) például azt mesélte, hogy ez volt az első meghallgatás, amin valaha részt vett – de Haley Joel Osment ellen esélye sem volt (lásd fent).

5. A video- és DVD-megjelenést követően 2000-ben ez a cím volt a legtöbbet kölcsönzött film a tékákban: mintegy 80 millióan kölcsönözték ki.

6. Ez volt kettőből az első olyan film, amivel Bruce Willis „tartozott” a Disney-nek (bár valószínűleg eleve azt is elég kevesen tudják, hogy a Hatodik érzék egyik gyártója az egeres cég). Egy másik produkció, a The Broadway Brawler forgatását ugyanis le kellett fújni Willis miatt, mivel a színész kirúgatta a rendezőt. A sztár további büntetése az volt, hogy szokásos gázsijának csak a felét, 10 millió dollárt kapott fizetségként.

7. A forgatókönyv (amit a rendező, M. Night Shyamalan írt) már az első napon elkelt, miután Barry Mendel producer a piacra dobta.

8. Az orvos, Doktor Hill, aki megvizsgálja Cole-t a szülinapi bulin történt „baleset” után, a forgatókönyvíró-rendező, M. Night Shyamalan. Az alkotó azért formált meg pont egy doktort a filmben, mert a családjának nagyon sok tagja orvos, és ezzel akart előttük tisztelegni.

9. Amikor elhangzik a film híres mondata Cole szájából, a „halott embereket látok”, akkor a kamera ráközelít Bruce Willis arcára. Frank Marshall producer annak idején sokat aggódott amiatt, hogy ezzel esetleg leleplezik a Hatodik érzék csattanóját, de miután a tesztvetítésen senkinek sem jött le ennyiből a film nagy fordulata (és az emberek később sem panaszkodtak), megnyugodott.

10. SPOILER! Az ominózus zoomon kívül a cselekmény folyamán több más dologgal is utaltak arra, hogy Malcolm már nem él. A férfi például végig azokat a ruhákat (vagy azoknak valamely variációját) viseli, amik a halála estéjén voltak rajta. Ezenkívül nagyon kevés esetet leszámítva (egyszer egy latin szótárat mozdít meg, máskor egy hangfelvételt indít el) sosem nyúl hozzá semmilyen tárgyhoz, és nem kerül kapcsolatba egyetlen emberrel sem, Cole kivételével. Malcolm sosem nyitja ki az ajtót, az éttermi jelenetben pedig már ki van húzva a szék, amire leül, és amikor a vacsora végén a számláért nyúl, a felesége megelőzi.


(via IMDb)