10 dolog, amit nem tudtál a Hókusz pókuszról

A Roald Dahl-féle Boszorkányok mellett ez volt gyerekkorunk kedvenc boszis filmje, így tíz kulisszák mögötti érdekesség összegyűjtésével ünnepeljük meg, hogy ismét leadják a tévében.

1. A filmben látható animatronic macskát később újrahasznosították: ő „szerepelt a Sabrina, a tiniboszorkány című sorozatban is.

2. Habár a Hókusz pókusz volt az első olyan Disney-film, amelyben digitális vizuális effekteket használtak, a Billy Butchersont alakító Doug Jones egy huszadik évfordulós ünnepi vetítésen elárulta, hogy abban a jelenetben, amelyben molylepkék röppentek ki a szájából, nem CGI-t, hanem igazi molylepkéket használtak. Talán csak rá akart licitálni Jones-ra, de a huszonötödik évfordulós eseményen pedig Sarah Jessica Parker (Sarah) állította azt, hogy az ominózus pókevős képsorban tényleg megevett egy pókot. Ezt azért már nehezen hisszük el!

3. Max, a kisfiú szerepét először Leonardo DiCapriónak ajánlották fel, de ő inkább a Gilbert Grape-et választotta. Max így végül Omri Katz lett, a Gilbert Grape pedig szintén csodálatos film, szóval mindenki jól járt – a nézőket is beleértve! Ehhez hasonlóan a boszorkányok eredeti szereposztása is máshogy festett:

Sarah-t majdnem Jennifer Lopez játszotta (Sarah Jessica Parker helyett), Mary lehetett volna Rosie O’Donnell (Kathy Najimy helyett), Winifred megformálására pedig eredetileg Cloris Leachmant nézték ki (Bette Midler helyett).

De a rendező, Kenny Ortega személye sem volt mindig biztos: a stúdió először Ron Underwoodra (Tremors – Ahová lépek, szörny terem) gondolt.

4. A filmben az egyik boszorkányt alakító Sarah Jessica Parker volt a Mit gondolsz, ki vagy? című reality műsor egyik vendége. A széria lényege, hogy felkutatják különböző hírességek családfáját és őseit, majd szembesítik vele az illetőt – és Parkerrel kapcsolatban az derült ki, hogy az egyik ősét, Esther Elwellt az 1600-as években letartóztatták a salemi boszorkánypereket megelőző nyomozások során, mert boszorkányság gyanújába keveredett. Szerencsére a színésznő sokadik szépanyjának az ügye végül nem került a bíróság elé.

5. Bette Midler egyszer egy interjúban elárulta, hogy a Hókusz pókusz a kedvence saját filmjei közül.

6. A rendezőként is ismert testvárpár tagjai, Garry és Penny Marshall a filmben férjet és feleséget játszanak (a Sátánnak öltözött férfit és párját).


7. Az ördög kutyájának szerepét a Maryt alakító Kathy Najimy kutyája játszotta.

8. A színésznő egy interjúban elárulta, hogy először nem akarta elvállalni a boszorkányszerepet, mert félt, hogy a filmben megjelenő, tündérmesékből vett sztereotípiákkal megbántja az igazi boszorkányokat. El nem tudjuk képzelni, kikre gondolhatott!

9. 2020 halloweenja környékén a Hókusz pókusz főszereplői ismét összegyűltek: Bette Midler trombitálta össze őket egy virtuális jótékonysági projekt keretében, olyan, a filmben nem szereplő sztárvendégekkel együtt, mint Jamie Lee Curtis, Meryl Streep, John Stamos, Glenn Close, Billy Crystal vagy Adam Lambert. Az egyetlen estés show-t csak azok számára tették elérhetővé, akik hozzájárultak az adakozáshoz, így a műsorból csupán néhány kocka szivárgott ki (lásd alant).


10. De nem kell elkeserednie azoknak sem, akik lemaradtak a különkiadásról (azaz a világ 99 százalékának), mivel a Hókusz pókusz hamarosan hivatalos folytatást kap: valamikor 2022-ben érkezik a Disney+-ra a Hókusz pókusz 2., az eredeti főszereplőkkel, azaz Sarah Jessica Parkerrel, Bette Midlerrel és Kathy Najimyval.


(via IMDb)