10 dolog, amit nem tudtál a Holidayről

Jöhet egy jó kis karácsonyi mozi ebben a nagy kánikulában? Mielőtt újranéznéd Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law és Jack Black téli vakációs romkomját, mindenképpen olvasd el hozzá ezeket az érdekességeket!

1. Nancy Meyers forgatókönyvíró-rendező kifejezetten Cameron Diazra, Kate Winsletre, Jude Law-ra és Jack Blackre írta a négy főszerepet.

2. Kate Winslet és filmeleji szeretője, Rufus Sewell korábban a valóságban is egy párt alkottak.

3. A Jack Black által alakított filmzeneszerző, Miles hangstúdiójának berendezését a szintetizátortól kezdve a monitorokon át a hanggenerátorokig

egy az egyben a Holiday komponistájának, Hans Zimmernek a stúdiójáról mintázták.

 

 

4. A honlap, a homeexchange.com, amelyen keresztül a filmbeli Amanda és Iris egymásra találtak és otthont cseréltek a karácsonyi szünetre, a valóságban is létezik, és a mai napig üzemel. Sőt, a Holiday bemutatását követően annyira népszerűvé vált, hogy az angol rendőrség közzétett a lakosság körében egy figyelmeztetést,

hogy azért óvatosan cserélgessék az otthonaikat vadidegenekkel, mivel számos csaló, személyiségtolvaj vagy akár gyilkos is visszaélhet a helyzettel.

5. A Cameron Diaz által megformált Amanda pöpec kis Los Angeles-i pecóját a filmesek egy hangstúdióban építették fel, nagyjából egymillió dollárból – és még csak külső falai, teteje, vízvezetékrendszere, fűtése és villanyvezetékei sem voltak.

6. A Holiday egyik jelenetében Arthur (Eli Wallach) azt találja mondani Irisnak (Kate Winslet), hogy Cary Grant is Surrey-ből származik (ott található ugyanis a nő kis házikója, amit kölcsönad Amandának), Winslet karaktere pedig lelkesen egyetért az állítással. Mindketten – ahogy a film alkotói is – tévednek, hiszen a legendás színész Bristolban született.

 


7.
A Holiday több képsorában is feltűnő, hogy miközben az Angliában játszódó külső jelenetekben Jude Law arcszíne a szokásos világos, a belsőkben jól láthatóan van egy kis színe. Az apró kis baki (ahogy arról ebben a cikkünkben részletesen is beszámoltunk) annak köszönhető, hogy a film összes, belső térben forgó jelenetét egy Los Angeles-i stúdióban vették fel, és Nancy Meyers híres arról, hogy nem kapkodja el a dolgokat – Law pedig arról, hogy nagyon gyorsan lebarnul. Így amíg a színész heteken keresztül várt a vele forgó jelenetek munkálataira, alaposan lebarnult a napfényes városban.

8. Totálisan véletlen és teljesen lényegtelen, ugyanakkor mókás egybeesés, hogy pályája során valamikor

a négy főszereplő mindegyike dolgozott együtt Jim Carrey-vel:

Cameron Diaz A maszkban, Kate Winslet az Egy makulátlan elme örök ragyogásában, Jude Law a Lemony Snicket – A balszerencse áradásában, Jack Black pedig A kábelbarátban.

9. A brit indierockegyüttesnek, a The Wombatsnak van egy Kill the Director című száma (amelyben elhangzik a „ha ez egy romkom, öljük meg a rendezőt”, illetve az „ez nem is a Bridget Jones!” sor). A dal keletkezéstörténete pedig, hogy a tagok elmentek moziba megnézni a Holidayt, amitől azt várták, hogy olyasmi romantikus vígjáték lesz, mint a Bridget Jones naplója, és mivel nem ezt kapták, úgy felcs*eszték magukat a dolgon, hogy dalt írtak a keserű csalódásról.

 


10. A Holidayben Dustin Hoffmannak is van egy apró cameója, ami saját bevallása szerint egyáltalán nem volt előre eltervezve – csak az történt, hogy éppen azon a környéken járt, ahol a stáb a videótékában játszódó jelenetet forgatta, és amikor meglátta a sok kamerát meg egyéb felszerelést, megnézte, mi történik. És mivel jóban van Nancy Meyers író-rendezővel, rögtönöztek a helyszínen egy kis cameót neki, ami végül bekerült a kész filmbe is.


(via IMDb)