10 dolog, amit nem tudtál a legjobb Ted Bundy-filmről!

Zac Efront gyakorlatilag a rajongói szavazták be a sorozatgyilkos szerepére, bár ő ehhez túl jóképűnek tartotta magát, a rendező viszont élt némi művészi szabadsággal az Átkozottul veszett sokkolóan gonosz és hitvány kulcsjelenetében.

1. Ted Bundy 30 ember meggyilkolását vállalta magára – elsősorban fiatal nőket erőszakolt és ölt meg -, de a valós szám 100 felett is lehet. A képet tovább nehezíti a tény, hogy Bundy sok áldozatának a nevét sem tudta vagy azt, hol ásta el a holttestet, így, ha akarta volna, sem tudta volna a tettét teljes mértékben beismerni. Később úgy akarta elhalasztani a halálos ítéletét, hogy azt ígérte, további áldozatok kilétét fedi fel, de ez minden valószínűség szerint csak időhúzás volt.

Forrás: Big Bang Média

 

2. Azért lett ilyen hosszú a film címe - Átkozottul veszett sokkolóan gonosz és hitvány -, mert a tárgyaláson Bundy tetteit Edward D. Cowart bíró (akit a filmben John Malkovich játszik, aki cseppet sem hasonlít a nagydarab, vaskos déli akcentussal beszélő igazi bíróra) az alábbi szavakkal illette

A bűnök átkozottul veszettek, sokkolóan gonoszak és hitványak voltak...

3. A rajongók 2016-ban petíciót indítottak, hogy Zac Efron alakítsa a film főszerepét. Ted Bundy egykori ügyvédje is úgy ítélte, hogy

valóban van hasonlóság a sorozatgyilkos és a színész vonásaiban.

Az alkotók nem sokkal később, a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon jelentették be, hogy Efron főszereplésével filmet forgatnak a hírhedt sorozatgyilkos, Ted Bundy életéről.

Forrás: Big Bang Média

 

8 dolog, amit nem tudtál a sorozatgyilkos Ted Bundyról

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány címmel és Zac Efron főszereplésével már nálunk is vetítik a hírhedt sorozatgyilkosról szóló filmet, akinek nevéhez rengeteg érdekesség fűződik, bár nem mind szívderítő.

Tovább

 

4. Pedig Efron először nemet mondott a felkérésre, de nem azért, mert nem érezte elég jónak magát vagy erkölcsi fenntartásai voltak – azért hezitált, mert

nem tartotta jó ötletnek, hogy Bundy-t egy olyan jóképű színész alakítsa, mint ő,

mert akkor esetleg szimpatikusnak találhatják a nézők. Ez mellesleg nem beképzeltség a részéről, hanem a viszonyok helyes felmérése.

5. A Bundy szerelmét, a filmben Lily Collins által alakított Liz Kendallt valójában Elizabeth Kloepfernek hívják, a Kendall nevet csak a zaklatások elkerülése miatt használja. A film szerint Bundy őt sosem bántotta, de ez nem igaz, egy veszekedés során például bedobta egy tóba és rengetegszer félemlítette meg.

Forrás: Big Bang Média

 

6. A filmben szerepel a Metallica frontembere, James Hetfield is. Ő az a Bob Hayward rendőrtiszt, aki végül elkapja a bestiális sorozatgyilkost. Nyilván Hetfield szerepeltetéséhez kapcsolódóan szólal meg a Metallicától a "The Four Horsemen" című szám abban a jelenetben, ahol Bundy fogait fényképezik le a cellájában – a fogminta volt a sorozatgyilkos ellen a perdöntő bizonyíték. Nem mellesleg Joe Berlinger rendező csinálta a Metallica: Some Kind of Monster (2004) című zenés dokumentumfilmet is.

 

7. A filmet nyitó és záró jelenet, amikor Liz meglátogatja Tedet a börtönben közvetlenül a kivégzése előtt, mindössze egy telefonhívás volt a való életben. A rendező elismerte, hogy élt a „művészi szabadsággal”, hogy valódi elszámoltatást mutasson. Valójában Ted válasza Liznek arról, hogy gyilkos-e, sokkal kevésbé volt egyértelműbb volt, mint a filmben bemutatott „FŰRÉSZ” rész – ezt a szót írja Bundy az üvegfalra -, de Liz így is megkönnyebbült a beismerés miatt.

Forrás: Big Bang Media

 

8. A filmet 2019. január 26-án mutatták be a Sundance Filmfesztiválon Utah-ban – Bundy a legtöbb gyilkosságát történetesen ebben az államban követte el. Összesen hat különböző szövetségi államban ölt, hogy megnehezítse a nyomozók dolgát, mivel az egyes államok nyomozói nem igen osztottak meg egymással információkat. A Sundance Filmfesztivál abban az évben január 24-én kezdődött, pontosan 30 évvel azután, hogy Bundyt egy floridai börtönben kivégezték.

9. A filmet vegyesen fogadták a kritikusok. Az Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány 107 szemlézett cikk után 57 százalékon áll a RottenTomatoes kritikaaggregátor portálon, bár az újságírók kivétel nélkül kiemelték Zac Efron alakítását.

Forrás: Big Bang Média

 

10.- Efron mellett a következő színészek játszották már el Ted Bundy-t: Mark Harmon, Michael REilly Burke, Billy Campbell, Carey Elwes, Corin Nemec, James Marsters, Chad Michael Murray és legutóbb Luke Kirby a 2021-es No Man of God című filmben, amely a már börtönben ülő Bundy és egy fiatal FBI elemző (Elijah Wood) különös barátságát mutatta be. Ebből is látszik, hogy a hírhedt sorozatgyilkos milyen felkapott téma.