10 dolog, amit nem tudtál az Agymenőkről

Habár eredeti csatornáján már féléve lezárult, nálunk szerencsére még tart az Agymenők, és a Comedy Central vasárnap megint maratont tart belőle. Ennek örömére íme tíz érdekesség a sorozat forgatásáról!

1. A harmadik évad során kiderült, hogy Fehéroroszországban The Theorists címmel elindult egy sitcom, ami kísértetiesen hasonlított az Agymenőkre (máig elérhetőek belőle részletek, ha megnézzük, a figurák, a berendezés és a kosztümök, de még a főcím is szinte ugyanaz). Mivel a koppintást gyártó cég részben a fehérorosz állam tulajdonában állt, egy esetleges szerzői jogi per elég necces lett volna – de szerencsére erre végül nem is volt szükség, mivel a dologból világszerte akkora botrány kerekedett, hogy a színészek inkább kiléptek, és a sorozatot azonnal elkaszálták.

2. Amikor a szériában Sheldon tereminen játszik, akkor valóban az őt megformáló Jim Parsons szólaltatja meg a hangszert – pedig a tereminen köztudottan nagyon nehéz játszani.

3. A negyedik évad felvételei közben Kaley Cuoco lovasbalesetet szenvedett, eltörte a lábát, ezért kimaradt az egyik epizódból, és később is csak úgy tudták filmezni, hogy mindig beállították valami mögé.

4. Brazil biológusok 2012 végén felfedeztek egy új orchideaméh-fajtát, amit az Agymenők, és elsősorban Sheldon előtti tisztelgésként Euglossa bazingának neveztek el, a karakter híres csatakiáltása, a „Bazinga!” után.

5. Sheldon szerepét eredetileg Johnny Galecki akarta eljátszani, de aztán belátta, hogy jobban passzol hozzá Leonard figurája. Tavaly pedig az is kiderült, hogy az egyik, közelebbről meg nem nevezett főszerepet felajánlották a Reszkessetek, betörők! sztárjának, Macaulay Culkinnak, ám ő nemet mondott. Hogy mégis miért, arról ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

6. 2017-ben Az ifjú Sheldon címmel elindult az Agymenők testvér- és előzménysorozata (ami értelemszerűen Sheldon gyerekkoráról szól), és ebben a karakter édesanyját Zoe Perry játssza, akinek az a színésznő, Laurie Metcalf az anyukája, aki az Agymenőkben formálja meg Sheldon anyját. Az ifjú Sheldonban az apát alakító Lance Barber pedig korábban feltűnt az Agymenőkben is: ő volt az egyik 2011-es epizódban az a figura, Jimmy Speckerman, aki egykor a középiskolában szívatta Sheldont (érdekesség, hogy Barber 2018-ban még egy Agymenők részben szerepelt, akkor viszont már itt is Sheldon édesapját formálta meg).

7. A Sheldon barátnőjét, a neurobiológus Amyt alakító Mayim Bialik a való életben is neurológus: 2007-ben PhD-zett a tudományból.

8. A sorozatbeli Sheldon egyebek mellett iszonyodik a madaraktól – a valóságban az őt megformáló Jim Parsons nagyon is szereti őket: gyerekként két törpepapagája is volt. Ehhez hasonló vicces eltérés, hogy habár Sheldon keményvonalas Star Trek rajongó, Parsons sosem nézte ezt a sci-fi sorozatot.

9. A Warner Brothers stúdió 25-ös számú színpadát, ahol az Agymenőket forgatták, a széria zárulta után átnevezték Agymenők színpadnak. Ez nem sok sorozattal történt meg a tévétörténelem során: az Agymenők mindössze az ötödik a sorban.

10. A széria folyamán a Kaley Cuoco által alakított Penny volt az egyetlen karakter, akinek sosem derült ki a vezetékneve. A kilencedik évad nyitó epizódjában (SPOILER!) felveszi férje, Leonard nevét, azaz a Hofstadtert, de lánykori nevét ekkor sem tudtuk meg. Az Agymenők ötletgazdája, Chuck Lorre azonban egy interjúban egyszer elárulta, hogy Penny teljesen neve Penny Barrington.


(via IMDb)