10 dolog, amit nem tudtál Az ifjú Sheldonról

Mi nemcsak az Agymenőket, hanem testvérsorozatát, a Sheldon Cooper korai éveiről mesélő Az ifjú Sheldont is imádjuk. Aki még nem látta, mindenképpen tegyen egy próbát vele – kedvcsinálóként íme tíz érdekesség a kulisszák mögül!

1. A címszerepet alakító Iain Armitage azután határozta el, hogy elvállalja az ifjú Sheldon megformálását, hogy az Agymenők felnőtt Sheldonját alakító Jim Parsons (Az ifjú Sheldon narrátora és egyik executive producere) feltárta neki a figura igazi valóját.

2. Ha a gyerekszínész arca ismerős valahonnan, az nem a véletlen műve: Az ifjú Sheldon előtt Armitage-t a Hatalmas kis hazugságokban láthattuk – ő volt Ziggy, Shailene Woodley karakterének kisfia. És persze az sem csoda, hogy a kisfiúból színész lett: édesapja ugyanis Euan Morton, skót színész, édesanyja pedig Lee Armitage, színházi producer. A kis Iain háromévesen látta az első színdarabot életében, majd nem sokkal ezután netes kritikákat kezdett el közölni a darabokról.

3. De a sorozat gyerekszínészei közül nem Iain Armitage az egyetlen ismerős arc: csak pár epizódban tűnik fel, de annál emlékezetesebb a Sheldonhoz hasonló minizseni kislányt, Paige-et alakító Mckenna Grace, aki már több mint ötven filmben és szériában szerepelt. Játszott egyebek mellett a A függetlenség napja: Feltámadásban, A tehetségben, az Én, Tonyában, a Marvel Kapitányban, és benne lesz a Szellemirtók: Az örökségben is.

4. A Sheldon örökifjú nagymamáját, Mimót alakító Annie Potts azt nyilatkozta, Dolly Parton figuráját és külsejét vette alapul a karakteréhez.

5. A sitcom pilot epizódja pontosan egy nappal a testvérsorozat, az Agymenők tizedik évfordulója után, 2017. szeptember 25-én debütált.

6. Ahogy azt már Tíz dolog, amit nem tudtál az Agymenőkről című cikkünkben megírtuk (ide kattintva azt is érdemes elolvasni!), Az ifjú Sheldonban az apát alakító Lance Barber korábban feltűnt az Agymenőkben is: ő volt az egyik 2011-es epizódban az a figura, Jimmy Speckerman, aki egykor a középiskolában szívatta Sheldont (érdekesség, hogy Barber 2018-ban még egy Agymenők részben szerepelt, akkor viszont már ott is Sheldon édesapját formálta meg).

7. A Sheldon édesanyját játszó Zoe Perry pedig a valóságban annak a Laurie Metcalfnak a lánya, aki az Agymenőkben alakította Sheldon anyját. Perry egyébként ezzel nem először formálta meg anyukája fiatalkori kiadását: még a kilencvenes években több Roseanne epizódban is ő volt a kis Jackie.

8. Az ifjú Sheldon ötlete először az Agymenők Sheldonját alakító Jim Parsonsnak jutott az eszébe, de nem akarta megvitatni az ötletgazda Chuck Lorre-val, mert félt, hogy sokat gondolkodna, megcsinálják-e egyáltalán. Amikor Parsons végül rászánta magát, és előadta a tervet Lorre-nak, ő azonnal igent mondott rá.

9. A sorozat vicces főcíme a cowboy csizmás Sheldonnal és a tehénnel a Walker, a texasi kopó paródiája.

10. Az alkotók Az ifjú Sheldont igyekeztek összefésülni az Agymenőkkel, így megmagyaráznak benne pár dolgot, ami a korábbi sorozatban is felmerült, de nem derült ki az oka (lásd Sheldon texasi akcentusát, illetve annak hiányát), illetve kifejtenek az ott csak említés szinten előkerült témákat (például, hogy hogy került összetűzésbe egyszer Sheldon az FBI-jal). Óhatatlanul becsúszott azonban néhány hiba, így azt például nem sikerült összehangolni, hogy az Agymenőktől eltérően itt Sheldon ikertestvérének, Missynek és anyukájuknak is kék a szeme (ott barna), vagy hogy amikor Sheldon hazalátogat az Agymenőkben, nem ugyanazt a házat láthatjuk, mint ami Az ifjú Sheldonban az otthona volt.


(via IMDb)