10 érdekesség a Hazugságok hálója című filmről

A film, amiből hiányzik egy feleség, és nem látszik a jól kidolgozott jelmez.

1. A könyv

Természetesen ez a film is regényadaptáció: David Ignatius azonos című könyve 2007-ben jelent meg, Magyarországon az Alexandra adta ki 2008-ban. Ignatiusnak ezen kívül csak egy regénye jelent meg magyarul, 1997-ben a Főbenjáró bűn, ám ennek semmi köze a 2000-ben bemutatott, Fűbenjáró bűn című angol vígjátékhoz.

 

2. A változás 1.

Leonardo DiCaprio alakítja Roger Ferrist, a céltudatos CIA-ügynököt, aki legújabb, országokon átívelő ügyében egyre több ellenmondást tapasztal. A szerephez el kellett változtatni kicsit DiCaprio külsejét : a haját feketére festették és barna színű kontaktlencsét viselt.

Forrás: Intercom

 

3. A változás 2.

Russell Crowe is némi változáson ment át a szerep kedvéért: ő Ed Hoffmannt játssza, a CGI veteránját, aki otthonról, egy laptop mögül segíti Roger munkáját. Ő nem megy terepre, és a kinézetén is meglátszik:

Crowe huszonkét és fél kilót hízott a szerep kedvéért.

 

4. A hiányzó feleség

A forgatáson Carice van Houten alakította Roger feleségét, Gretchen Ferrist, ám az utómunkák során minden jelenetét kivágták. A karakterre azonban még így is marad utalás a fimben, ugyanis egy párbeszédben Roger azt mondja, azért válnak el a feleségével, mert:

„én rossz férj voltam, ő pedig még rosszabb feleség”.

 

5. A láthatatlan jelmez

Aki látott már Ridley Scott-filmet, az ismeri a rendező aprólékosságát, ami itt is megmutatkozott. Azok a színészek, akik brit rendőröket alakítottak, teljes díszegyenruhát viseltek, beleértve az övet, a nyakkendőt, a jelvényt és golyóálló mellényt – mindebből viszont semmi sem látszik a filmben, mivel az esőköpeny eltakarja. Ráadásul a rendőrt alakító színészeket általában hátulról vette kamera.

 

6. A statiszták 1.

Egy újabb példa Scott aprólékosságára, bár ezt észre lehet venni, nem úgy, mint az esőköpeny alatti rendőrruhát. Arról a jelenetről van szó, ami a müncheni török kávézóban zajlik: ha alaposan odafigyelsz, láthatod, hogy a statiszták török nyelvű újságot olvasnak, és némelyikük még arra is odafigyelt (illetve valószínűleg emlékezett a rendezői utasításra), hogy jobbról balra követik a szemükkel a szöveget.

 

7. A statiszták 2.

A filmben látható amszterdami jelenet az Eastern Marketben készült, egy történelmi piactéren Washington délkeleti részén, amely hétvégén élelmiszerárusoknak és bolhapiacnak ad otthont. A statisztáknak eléggé melegük lehetett ennél a jelentnél, és nemcsak azért, mert a robbantásokat speciális effektek nélkül vették fel, tűzszerészekkel, hanem azért is mert

egy forró szeptemberi napon készült a felvétel, ám a forgatókönyv szerint hűvös ősz volt a sztoriban, így minden szereplő vastag ruhába öltözött.

 

8. A focimeccs

A labdarúgó-mérkőzés, amit Aisha (Golshifteh Farahani) unokaöccsei néznek a tévében egy valódi meccs: a Yeovil Town és a Torquay United közt zajlott 2003. szeptember 27-én. A végeredmény 0-2 lett.

 

9. A többszörös feleség

Giannina Facio és Russell Crowe a Gladiátor után másodjára játszottak házaspárt Ridley Scott-filmben. Faciót végül Scott vette feleségül a való életben, 2015-ben.

 

10. A vágás

Az utómunkák során végül kivágták azt a képsort, ami a kultúrák közti gyanakvást hivatott illusztrálni: ebben német rendőrök és török bevándorló munkások gyanakodva szemlélték egymást egy müncheni kávézó teraszán. Ebből végül csak egy olyan rész került be a filmbe, ami igazából bárhol játszódhatna: se a német nyelvű utcatáblák, se a müncheni rendőrautók nem látszanak rajta.

 

(via IMDb)