10 érdekesség, amit talán nem is tudtál a Szigorúan bizalmasról

Kim Basinger ezért a filmért kapott Oscart, Russell Crowe viszont eleinte nem akarta elfogadni a felkínált nyomozószerepet, mert nem tartotta magát elég kemény legénynek hozzá.

1. Ez a film is egy könyvadaptáció

Régóta bevett gyakorlat, hogy a hollywoodi stúdiók azonnal lecsapnak a bestseller regényekre, és nagynevű sztárokkal olyan blockbustereket rittyentenek belőle, amelyek így gyakran el is homályosítják az eredeti könyvek szerzőit. No ez persze egészen biztosan nem igaz a Harry Potter-könyvekre vagy Michael Crichton Őslényparkjára, de az talán nem annyira köztudott ma már, hogy egy-egy ilyen bestselleren alapult többek között a Psycho, a MadarakA majmok bolygója, A cápa, a Rambo, a Die Hard, a Farkasokkal táncolóA Profi és a Jumanji is. A '90-es években legalább olyan nagy divatja volt a könyvadaptációknak, mint mostanság, így nem kerülhette el a megfilmesítést James Ellroy 1990-es bestsellere, a Szigorúan bizalmas sem, amit idehaza 1999-ben a Magyar Könyvklub, 2009-ben pedig a Cartaphilus adott ki.

A Szigorúan bizalmas külföldi és magyar borítói (forrás: Amazon.com / Moly.hu)

 

2. A rendező óriási James Ellroy-rajongó volt

Curtis Hanson saját bevallása szerint vagy fél tucat James Ellroy-könyvet olvasott, mielőtt belevágott volna a Szigorúan bizalmas forgatásába. Hogy meggyőzze a Regency és a Warner stúdiók vezetőségét arról, ő a legmegfelelőbb rendező egy Ellroy-krimi megfilmesítésére (és hogy később könnyebben el tudja magyarázni a filmmel kapcsolatos esztétikai elképzeléseit a többi stábtagnak), összeállított egy 18 képből álló prezentációt, ami igencsak jó döntésnek bizonyult. Ebben szerepelt például egy „Üdvözöljük Los Angelesben!” feliratú régi képeslap, pár '30-as évekbeli fotó a Los Angeles melletti szép narancsligetekről és strandokról, valamint a San Fernando-völgyben található elegáns családi házakról, a femme fatale szerepeiről ismert színésznő, Veronica Lake '40-es évekbeli portréja, a Confidental című '50-es évekbeli pletykalap (amit végül a filmben átkeresztelték Hush-Hush-ra), valamint két, kevésbé ismert '50-es évekbeli színész, Aldo Ray és Guy Madison stúdiófotói, iránymutatásul arra nézvést, hogy milyen fizimiskájú színészeknek kellene eljátszania a történet két nyomozóját, Bud White-ot és Ed Exleyt.

3. A forgatókönyvíró még a rendezőnél is nagyobb James Ellroy-rajongó volt

Brian Helgeland szintén régóta rajongott Ellroy regényeiért. Amikor 1990-ben meghallotta, hogy a Warner Bros. stúdió megszerezte az abban az évben megjelent Szigorúan bizalmas megfilmesítésének jogait, azonnal lobbizni kezdett azért, hogy ő írhassa meg a forgatókönyvet. A Warner akkoriban csak ismert forgatókönyvírókkal tárgyalt az adaptációról, Helgeland pedig semmit sem tudott felmutatni az 1988-as Rémálom az Elm utcában 4-en kívül. Végül kapott egy találkozót, de azt két nappal a tervezett időpont előtt lemondta a stúdió. Leszerződtették ugyan egy vikinges film és egy modern kori Artúr király-sztori megírására, de ezekből végül nem lett film. Amikor azonban Helgeland megtudta, hogy Curtis Hanson lett a rendező, még a Veszélyes vizeken forgatására is kizarándokolt, csak hogy beszélhessen vele. Kiderült, hogy nemcsak a James Ellroy-regények iránti rajongásuk volt közös, de a tekintetben is teljesen egy húron pendülnek, hogyan adaptálják filmre a Szigorúan bizalmas című regényt. Ezután két teljes éven át dolgoztak a forgatókönyvön, ezalatt Hanson számos rendezői felkérést visszautasított, Helgeland pedig hét forgatókönyv-vázlatot is megírt, teljesen ingyen. Kitartásuknak végül beérett a gyümölcse: mindketten Oscart kaptak 1998-ban.

Brian Helgeland, Curtis Hanson és a jól megérdemelt Oscar-díj (forrás: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

 

4. Majdnem Mel Gibson lett a film főszereplője

Neki és Michael Madsennek is felajánlották a kemény öklű nyomozó, Bud White szerepét, aki kénytelen a skatulyából kihúzott, karrierista Ed Exley-vel összefogni, amikor kiderül, hogy az „angyalok városában” valaki megpróbálja átvenni az alvilág irányítását, ráadásul néhány rendőr is benne van a leszámolásban. Bud White-ot végül Russel Crowe alakította a filmben, mert a rendezőnek nagyon tetszett a színész alakítása a Romper Stromperben.

 

5. Majdnem Matthew McConaughey lett Ed Exley

De végül nem vállalta, így Guy Pearce kapta meg a szerepet. Ő azonban eleinte nem is kedvelte ezt a karaktert, mert túlságosan rasszistának találta. Ezért inkább úgy döntött, hogy az '50-es évek amerikai rendőrségének oktató- és kiképzőfilmjeiből merít ihletet, mert az ottani rendőrökben pont megvolt az a fajta szabályzattisztelő merevség, amit Pearce mindenképp bele akart vinni a karakterébe

Russell Crowe és Guy Pearce (forrás: InterCom)

 

6. Russell Crowe nem olvasta korábban a Szigorúan bizalmast

Noha nem volt akkora James Ellroy-rajongó, mint a rendező és a forgatókönyvíró, olvasta a Fekete dáliát, (amiből Brian De Palma forgatott filmet 2006-ban Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart és Hilary Swank főszereplésével), ami nagyon tetszett neki. A Szigorúan bizalmas forgatókönyvét is hamar megkedvelte, mert saját bevallása szerint nagyon imponált neki a hirtelen haragú és verekedős Bud White „önigazoló erkölcsi keresztes hadjárata”. Csakhogy eleinte nem akart szerepelni a filmben, mert akkor még nem hitte el magáról, hogy meggyőzően tudna alakítani egy ilyen kemény legényt (azóta meg szinte már csak ilyen szerepeket vállal)...

 

7. Pamela Anderson is majdnem bekerült a filmbe

Ő lett volna a női főszereplő, a Veronica Lake-re feltűnően hasonlító prostituált, Lynn Bracken, akit végül Kim Basinger játszott a filmben. A szereppel kapcsolatban egyébként Izabella Scorupco neve is szóba került.

 

8. Két kategóriában is Oscar-díjat nyert a film

Miközben Brian Helgeland és Curtis Hanson a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában győzedelmeskedtek 1998-ban a 70. Oscar-gálán (kiütve többek között a nyeregből Paul Attanasiót és a Fedőneve: Donnie Brascót), a legjobb női mellékszereplő kategóriában Kim Basinger lett a befutó. A színésznő igen erős mezőnyben nyert: a jelöltek között ugyanis ott volt többek között Julianne Moore (Boogie Nights), Minnie Driver (Good Will Hunting) és Joan Cusack (A boldogító nem) is.

Kim Basinger és Robin Williams a 70. Oscar-gálán (forrás: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

 

9. Mit írt a Szigorúan bizalmasról anno a Filmvilág?

Cannes-ban 1997 májusában, az amerikai mozikban ugyanezen év szeptemberében, nálunk Magyarországon viszont jó szokás szerint csak később, 1998. januárjában vetítették a mozik ezt az izgalmas krimit. A patinás Filmvilág magazin 1998/01-es számának Láttuk még rovatába Csejdy András írt a filmről, aki „egyszer még nevetett is” a megtekintése közben:

A Szigorúan bizalmas csöppet didaktikus, de végig élvezetes tömegmozi, látványos lövöldözésekkel és grafikusan erőszakos csetepatékkal, váratlan fordulatokkal és jelentős alakításokkal. Ha kikopik a cineplexből, jó ideig forog majd még az emberszabású vetítőkben.

 

10. Lesz-e vajon valaha második rész?

2020 októberében Brian Helgeland, a Szigorúan bizalmas forgatókönyvírója és egyik társproducere hivatalosan is megerősítette a hírt, miszerint tervben van, hogy jön a film folytatása. Russell Crowe és Guy Pearce ebben is Bud White és Ed Exley nyomozókat alakítanák, és ugranánk előre jó húsz évet: ez a történet ugyanis már nem 1953-ban, hanem 1974-ben játszódna. A fejlesztés alatt álló forgatókönyvben komoly szerepet kapott volna egy James Muncie nevű, fiatal zsaru is, akit Chadwick Boseman alakított volna – ő azonban 2020 nyarán sajnos elhunyt, így nem tudni, lesz-e nélküle valaha is Szigorúan bizalmas 2...