10 tény, amit tuti nem tudtál A kezdő című De Niro-filmről

Eredetileg Jack Nicholson lett volna a 70 éves gyakornok, később Tina Fey ugráltatta volna Michael Caine-t. Végül még Robert De Niro lánya is szerepet kapott a filmben.

1. A kezdő nem más, mint Az ördög Pradát visel „ikerfilmje”

Mindkettőben az ugyanis a kacagtató poénok fő forrása, hogy egy menő New York-i divatcég házsártos és maximalista főnökének keze alá bekerül egy újonc gyakornok, aki természetesen az elején semennyire sem tud megfelelni az irreálisan magas elvárásoknak. A 2006-os Az ördög Pradát visel kiállhatatlan főnökét Meryl Streep alakította, és Anne Hathaway volt a megszeppent gyakornoka – aki a 2015-ös A kezdőben már munkamániás főnökként vett fel egy 70 éves gyakornokot, akit Robert De Niro játszott. Épp ezért A kezdő több poén erejéig is megidézi Az ördög Pradát viselt: a De Niro által megformált gyakornok például ugyanarra a Northwestern főiskolára járt, ahová Anne Hathaway karaktere is járt Az ördög Pradát viselben.

Anne Hathaway és Robert De Niro A kezdő című filmben (forrás: InterCom)

 

2. Eredetileg Jack Nicholson lett volna a 70 éves gyakornok

A film rendezője és forgatókönyvírója, Nancy Meyers a Kínai negyed és a Batman háromszoros Oscar-díjas sztárjának ajánlotta fel először a 70 éves gyakornok, Ben Whittaker szerepét. Jack Nicholson azonban 2010-ben vállalt utoljára főszerepet hollywoodi mozifilmben, így „természetesen” A kezdőt is passzolta. Végül azért mégiscsak bekerült a filmbe – Anne Hathaway karakterének filozofikus eszmefuttatásaiban említik a bárban.

 

3. Majdnem Tina Fey és Michael Caine lettek a főszereplők

A kezdő ugyanis eredetileg a Paramount Picturesnél készült volna, ahol az volt a terv, hogy a mufurc főnökasszony Tina Fey legyen, a kedves, idős gyakszi pedig Michael Caine. A forgatókönyv megfilmesítési joga viszont átkerült a Warner Bros. stúdióhoz, ahol Tina Fey-t végül Reese Witherspoon váltotta a főszerepben. A színésznő azonban 2014. január 15-én időegyeztetési nehézségek miatt távozott a produkciótól, így a következő hónapban már Anne Hathaway-jel tárgyalt a stúdió arról, hogy vegye át Jules Ostin szerepét.

 

4. A Harry Potter-könyvek nem véletlenül kerültek be a filmbe

Abban a jelenetben, amikor Ben és Jules létrehozzák Ben Facebook-profilját, a kedvenc könyvek rovatban megemlítik többek között a Harry Potter-köteteket. Ez természetesen egy vicces kikacsintás arra, hogy Az ördög Pradát viselben Anne Hathaway, mint Meryl Streep agyonhajszolt beosztottja, a főnök ikergyerekeinek kedvéért kénytelen volt rohamtempóban felkutatni a következő Harry Potter-könyvek eredeti kéziratait, mielőtt még azok megjelentek volna a boltokban.

Fotó: InterCom

 

5. Tényleg létezik a DEX One

Ben filmbéli előző munkahelye, a DEX One egy igazából is létező, texasi nyomda- és médiaipari vállalat. 1886-ban alapították, és ahogy a filmben, a való életben is túlélte a XXI. században megváltozott médiafogyasztási szokásokat, és a digitális média térhódítását (bár 2016-ban egy másik vállalat magába olvasztotta).

 

6. Robert De Niro lánya is szerepelt a filmben

Drena De Niro, az egykori modell és DJ 1996 óta szerepel filmekben, 2001-ben pedig a Girls & Dolls című rövid dokumentumfilmmel rendezőként is bemutatkozott. Nem De Niro a vér szerint apja, a sztár akkor vette őt a nevére, amikor 1976-ban összeházasodott Drena anyjával, Diahnne Abbott-tal. A kezdőben egy szállodatulajdonost alakított.

 

7. Na de mi volt Ben elegáns aktatáskájában?

Egy számológép, két szemüvegtok, egy kis asztali óra (bár ő maga is hordott karórát), egy bőr tolltartó, egy határidőnapló, egy jegyzetfüzet, egy személyes napló és egy kis csomag zsebkendő.

Forrás: InterCom

 

8. Bollywoodi remake is készül A kezdőből

Deepika Padukone, a világszerte ismert bollywoodi színésznő 2020 januárjában jelentette be, hogy ő lesz A gyakornok hindi nyelvű remake-jének a producere, valamint ő alakítja a női főszerepet is, Anne Hathaway főnök karakterét. A remake forgatását azonban elhalasztották a világméretű koronavírus-járvány miatt. Robert De Niro karakterét Rishi Kapoor alakította volna, ám ő 2020 áprilisában leukémiában elhunyt. A helyére 2021 márciusában Amitabh Bachchan került, a forgatás pedig el is kezdődött 2021 novemberében. A kezdő bollywoodi verziója elvileg még idén látható lesz az indiai mozikban.

 

9. Japánban sorozatverzió készült A kezdőből

2022. július 5-én debütált a Riding A Unicorn (kb. Meglovagolni egy egyszarvút) címen futó japán tévés remake első epizódja. Robert De Niro karakterét Hidetoshi Nishijima alakította.

 

10. Ez Tarantino egyik kedvenc filmje

Anno legalábbis a rendező ezt mondta az Esquire magazinnak, amikor a 2015-ös mozitermésből válogatta ki a legjobbakat – A kezdő mellett többek között a Mad Max – A harag útját is megnevezte.