10 zseniális MacGyver-találmány, ami a valóságban is működne

Az ezermester-akcióhős bebizonyította, hogy bármiből lehet páncélökölt, repülőt vagy ívhegesztőt építeni.

Ha Angus MacGyver titkosügynök nem létezett volna, fel kellett volna találni. A sufnituning bundesliga-frizurás nagymestere hét évadon és 139 epizódon keresztül barkácsolt különféle életmentő szerkentyűket, amikkel mindig kivágta magát a szorult helyzetekből. Lássunk most tíz olyan találmányt a repertoárjából, amelyek akár a való életben is működhetnének. (A sorozattal kapcsolatos érdekességekről korábban ebben az összeállításban írtunk.)

Gépfegyver

Hozzávalók: zsinór, bot, gyufa

Már a sorozat legelején megmutatkozik, hogy MacGyver (Richard Dean Anderson) nem olyan, mint a többi hős. A nyitó epizód azzal kezdődik, hogy Közép-Ázsiában, egy magas szikla tetején megment egy lelőtt Air Force pilótát a szovjet fogvatartóitól.

Miután egy gemkapoccsal hatástalanít egy robbanótöltetet, gyufa, zsinór és bot segítségével automata fegyverré változtatja az egyik őr puskáját, amit utána figyelemelterelésként használnak a merész szökéshez.


Papírmasé hőlégballon

Hozzávalók: focilabda, vattapamacs, újságpapír, olívaolaj

Az első évadban MacGyver találmányai még sokkal visszafogottabbak és fantáziadúsabbak. A szökés című epizódban Macet ráveszik, hogy segítsen egy misszionárius orvost megszöktetni a börtönből – akiről aztán kiderül, hogy nem orvos, hanem fegyverkereskedő.

A focilabdát újságformaként használva Mac olajba mártja a vattapamacsot, hogy tüzet gyújtson, a forró levegő pedig a levegőbe repíti a rögtönzött léggömböt. Ez jelzi a kinti kapcsolatának, hogy készüljön fel a szökésre. Ez is egy mutatvány, amiben még nincs semmi hihetetlen, viszont jól demonstrálja Mac zsenialitását.


Sárkányrepülő

Hozzávalók: lezuhant műhold

Forrás: Paramount Television

 

Az első évad "Egy igazi férfi" című epizódjában Mac Afganisztánba utazik, hogy titkos információkat nyerjen ki egy lezuhant katonai műholdról. Pechjére orosz katonákba botlik, és gyorsan menekülnie kell.

A műhold lezuhant darabjaiból egy sárkányrepülőt készít, amivel el tud menekülni az ellenség elől. Ugyanebben az epizódban később meghiúsít egy támadást úgy, hogy egy butántartályt használ torpedóként, hogy megvédje magát és az őt segítő családot. A sárkányrepülő nem tartozik a leglenyűgözőbb szerkentyűi közé, de vészhelyzetben kiválóan működik.


Könnygáz

Hozzávalók: forró vizes palack, cayenne-i bors, ecet

Forrás: Paramount Television

 

A legtöbb ember számára egy élelmiszerbolt csak egy bolt, MacGyver számára viszont fegyverarzenál. Amikor rablók bukkannak fel, miközben ő vásárol, Mac nem vesztegeti az idejét, és összedob egy kézműves könnygázt.

Ez is egy jó példa arra, hogy Mac mennyire másképp látja a világot. Míg mások fegyvereket keresnének, addig MacGyver a fűszerosztály, egy bevásárlókocsi és egy sárgadinnye segítségével leszámol egy csapat tolvajjal.


Jetpack

Hozzávalók: biztonsági övek, ipari mosók

A 7. évad utolsó részében, ami egyben a sorozat fináléja MacGyver találkozik rég nem látott fiával, Sammel, aki fotóriporterként dolgozik, és segít neki a kínai lázadók történetét elmesélni. Bár ez az utolsó kalandja, utoljára még előhúzza az egyik leglátványosabb trükköt a tarsolyából.

Amikor Sammel egy hajó gyomrában rekednek, Mac biztonsági öveket használ béklyónak, egy ipari mosó tömlőire erősíti őket, és a víznyomás segítségével jetpacket készít. És miközben összedobja ezt a szerkezetet, Sam kezébe adja a svájci bicskáját, átadva ezzel szimbolikusan a stafétát.


Ívhegesztő

Hozzávalók: autóakkumulátor, indítókábel, rádióantenna

Forrás: Paramount Television

 

Miután elveszíti a barátját egy hegymászóbalesetben, MacGyver a hegyekbe megy gyászolni. Kollégája, Nikki is megjelenik, hogy segítsen, de követi őt Mac nemezise, Murdoc. Bár lelkileg maga alatt van, hősünk mégis mindent megtesz, hogy megvédje Nikkit a bekattant bérgyilkostól.

Hogy lelassítsa Murdoc-ot, Mac egy autóakkumulátor, egy indítókábel és egy rádióantenna segítségével ívhegesztőt készít, amivel elpusztítja a férfi lángszóróját.


Spektroszkóp

Hozzávalók: körömlakklemosó, napszemüveg, lámpa

Forrás: Paramount Television

 

A börtönszökések és a Murdoc-kal folytatott harcok közben néha társadalmi kérdésekre is rávilágít a sorozat. A "Keserű szüret" című epizódban MacGyver az autójával elakad egy tüntetés kellős közepében, ahol a bortermelők és a vendégmunkások csapnak össze. A szálak a vegyi üzemig nyúlnak, ahol piszkos üzelmekre jönnek rá a munkások. MacGyvernek ott kell maradnia, hogy felgöngyölítse, kik okozták az egyik munkásvezető halálát.

Az egyik helyi farmról származó szőlőt úgy teszteli Macgyver, hogy körömlakklemosót ad a mintához, majd napszemüvegen és lámpán keresztül vizsgálja meg. Ez bizonyítékul szolgál arra, hogy a farmerek olyan vegyszereket használnak, amelyek megbetegítik a munkásokat.


Páncélököl

Hozzávalók: kipufogó, kormánygomb, üléspárna-töltelék

MacGyver a sorozat folyamán torpedók, rakétavetők és RPG-k számos változatát készítette el. A második évad "Hárman az úton" című részében egy autós üldözésbe keveredik, ahol saját készítésű aknavetőjével állítja meg a rosszfiúkat.

A sztori szerint MacGyvert felhívja Tony Sullivan, de a férfi rejtélyes módon csak annyit mond, hogy segítségre van szüksége. Mielőtt azonban találkoznának, Tonyt lelövik. MacGyver akaratlanul is részesévé válik az ügynek, amikor a hazavezető úton lerobban az autója. Egy házaspár felveszi őt, Tony gyilkosai azonban a nyomukba erednek. Mac menekülés közben az autó alkatrészeiből egy páncélökölt alakít ki, amivel kilövi az üldözőit.


Teleszkóp

Hozzávalók: újságpapír, nagyító lencse, óra kristálya

MacGyver azt a feladatot kapja, hogy egy fejlett számítógépes rendszerrel ellátott katonai létesítmény biztonságát tesztelje. Be kell jutnia az épületbe, és szándékosan „régimódi” technológiát alkalmaz, hogy megszerezze a biztonsági kódot. Az újságot csőformába tekeri, majd a lencsét és a kristályt használja, hogy megnézze az őrök bejáratát. Ez is egy olyan MacGyver találmány, ami a való életben is működhetne.


Ultrakönnyű repülőgép

Hozzávalók: bambusz rudak, sátor, talicska, gumiabroncs, fűnyírómotor, ragasztószalag

A későbbi évadokban MacGyver ötletei egyre grandiózusabbak lettek. Jó példa erre az ötödik évad eleje, ahol Macnek egy amerikai ügynököt kell kiszabadítania egy külföldi fogolytáborból. Amikor az első terve nem válik be az ügynök sérülése miatt, Mac áttér a B tervre, egy kis kétüléses repülőgép építésére.

Közli az ügynökkel, hogy négy-öt óra magányra van szüksége, és nekiáll a tábor környezetéből összegyűjteni a kellékeket. Ez MacGyver egyik leghihetetlenebb és leglenyűgözőbb improvizációja.

Május 2-án az Indexen debütál a Marsra magyar! című, hazai gyártású, kifejezetten az online
térbe készülő, előfizetés nélkül elérhető sorozat. A Stefanovics Angéla, Badár Sándor és
Csőre Gábor főszereplésével készülő dokukomédia epizódjai a Hajnal-Vasad Kft.
mindennapjai körül szerveződnek, akiket váratlanul felkér a NASA, hogy beszállítóként
vegyenek részt a Mars Expedícióban. Majd meglátjuk, hogy a magyar cégnek kell-e olyan leleményesnek lennie mint MacGyvernek.

Támogatott tartalom.


Via: Screenrant / CBS