12 dolog, amit nem tudtál a Boratról

Annyira imádjuk ezt a vígjátékot, hogy biztosan újra fogjuk nézni a tévében. Ha ti is, tartsatok velünk, és olvassátok el mellé ezt a tucatnyi érdekességet a kulisszák mögül – némelyik majdnem olyan vicces, mint maga a film!

1. A forgatás során összesen 92 alkalommal hívtak rendőrt a címszerepet alakító Sacha Baron Cohenre.

2. Azokban a jelenetekben, amelyekben Borat kazahul beszél, Sacha Baron Cohen valójában héberül szólal meg, mert zsidó származású lévén ez az egyetlen idegen nyelv, amit ismer. Az Azamatot alakító Ken Davitian pedig örményül válaszol neki, hiszen ő pedig örmény származású. Ehhez hasonlóan jártak el egyébként a folytatásban, a Borat utólagos mozifilmben is: Baron Cohen héberül beszélt, a lányát alakító bolgár színésznő, Maria Bakalova pedig bolgárul válaszolt. A sztár amúgy egy csomó plusz poént elhelyezett a héber szövegekben, a film emiatt óriási siker volt Izraelben.

3. Korábbi munkássága miatt (lásd egy másik alteregóját, Ali G-t és a Da Ali G Show-t, amelyben egyébként Borat is debütált) olyan nagy sztárok is hatalmas rajongói lettek Sacha Baron Cohennek, mint Johnny Depp, George Clooney vagy Steve Martin, akik amikor megtudták, hogy az Ali G Indahouse után újabb saját nagyjátékfilmet forgat, mindenképpen akartak egy-egy camót benne – de az áldokumentumfilmes jelleg miatt Baron Cohen mindhármuknak nemet mondott (mivel ha be vannak avatva, már nem olyan vicces az egész).


4. Ha a film DVD-kiadásában a nyelvválasztás menüben a hébert állítjuk be, egy hang többször egymás után elmondja, hogy „zsidó az épületben”, miközben a képernyőn a

„körül vagy véve, zsidó, tartsd a karmaid jól látható helyen, és ne próbálj meg alakot váltani”

felirat olvasható. Akinek megvan DVD-n a Borat, mindenképpen jelezze, hogy a magyar kiadásban is megvan-e ez a poén!

UPDATE: Egy kedves olvasónk, Peregi Balázs csekkolta, így kiderült, hogy a magyar verzió is tartalmazza az easter egget, amiről ide kattintva meg is nézhetünk egy általa készített szemléltető videót. Balázs ezenkívül egy vicces sztorit is megosztott velünk. „Vásárlás után 5 percig ültem a lemezzel a kezemben, mert azt hittem, átvertek: a lemez nyomtatott teteje pont úgy néz ki, mint egy írható DVD, amire filctollal ráírták, hogy Borat” – árulta el.

5. Amikor a filmet bemutatták, a kazah állam mindent elkövetett, hogy elhatárolódjanak tőle: felbéreltek több PR-ügynökséget is, hogy kommunikálják: az ország valójában nem olyan, mint amilyennek a Borat ábrázolja – még egy négyoldalas hirdetést is vettek a The New York Timesban. A tavaly bemutatott folytatás idejére azonban Kazahsztán stratégiát váltott, és forgattak egy turisztikai reklámfilmet (lásd fent), amelyben országuk szépségeit mutatják be, és a helyszínre látogató turistákat megformáló színészek ezeket az izgalmas és/vagy csodálatos helyeket Borat szavajárásával, azaz a ’very nice’-szal („jóféle!”) kommentálják.

6. Habár a Borat szellemi atyja egyértelműen Sacha Baron Cohen, magát a rendezést nem vállalta magára: az eredeti rendező Todd Phillips, a később a Másnaposokkal híressé vált direktor volt, aki azonban kreatív különbségek miatt otthagyta a produkciót (ő azt akarta volna, hogy ne csak Azamat legyen Borat társa Amerikában, hanem több más karakter). Philllipstől végül Larry Charles vette át a rendezést: ő olyan sitcomok forgatókönyvíró-producereként ismert, mint a Seinfeld vagy a Megőrülök érted, később pedig ő rendezte Baron Cohen Brüno és A diktátor című filmjeit is.


7. Todd Phillips azonban forgatókönyvíróként fel lett tüntetve a stáblistán – nem úgy, mint Seth Rogen és Patton Oswalt komikusok, akik pedig többek közt olyan jeleneteket írtak a filmbe, mint a himnuszos rész vagy a vezetésoktatóval zajló kalandok.

8. Borat, Azamat, Luenell és Pamela Anderson karakterén kívül senkit sem profi színészek formáltak meg a filmben. A résztvevőknek általában csak annyit árultak el, hogy dokumentumfilm-forgatás zajlik, de arról fogalmuk sem volt, mi fog történni, ezért az összes, filmre vett reakció hiteles.

9. Sok szereplőnek nem is igazán volt ínyére később, hogy bekerült a filmbe, így Sacha Baron Cohenék ellen számos pert indítottak (többek közt a két bulizós egyetemista srác és az egyik New York-i járókelő, akit Borat kéretlenül meg akar ölelni az utcán), de a legtöbbet elutasította a bíróság. Baron Cohen egyszer elmesélte, hogy ez idő tájt igazán érdekes ügyvédi leveleket kapott: a levél első felében informálták arról, hogy pert indítottak ellene, majd a végén megírták, hogy amúgy imádták a filmet, és szeretnének kérni egy autogramot.

10. Bemutatásakor a Borat, teljes címén a Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika volt a második leghosszabb című film, amit valaha Oscarra jelöltek (a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriában kapott nominációt, de sajnos A tégla elhappolta előle a díjat – tök igazságtalanul). A leghosszabb, 14 szóval, az 1971-es Who Is Harry Kellerman and Why Is He Saying Those Terrible Things About Me?, ami mögött a Borat csak két szóval maradt le (eredeti címe ugyanis Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan).

A film folytatása azonban megdöntötte az 1971-es alkotás rekordját, hiszen a Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan (Borat utólagos mozifilm: Produkciós kenőpénz szállítása az amerikai rezsimnek a Kazahsztán egyszeri dicsőséges nemzetének hasznára) 18 szóból áll. Április 25-én éjjel kiderül, hogy két Oscar-jelöléséből (legjobb mellékszereplőnő, legjobb adaptált forgatókönyv) mennyit sikerül díjra váltania.

11. Charlize Theron egy talkshow-ban elmesélte, hogy annyira röhögött, amikor megnézte a moziban a Boratot, hogy kiújult a porckorongsérv a nyakában (ami eredetileg egy régebbi sérülés eredménye volt), ott kellett hagynia a vetítést, és mentő vitte kórházba, ahol öt napot kellett töltenie. A nyilatkozat idején a sztár azt állította, azóta sem nézte végig a filmet – az ő érdekében nagyon reméljük, hogy azóta bepótolta, és nyakmerevítőt viselt közben.


12. Ahogy arról egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk, a filmben kulcsszerepet játszó Pamela Anderson házasságának állítólag a Borat vetett véget. A sztori szerint a kazah riporter hatalmas szerelemre lobban Anderson iránt, miután látta a Baywatch-ban, ezért el akarja rabolni, amire egy dedikáláson kerít sort (a jelenetbe egyébként egyedül a színésznő volt beavatva). Mikor a bemutató után Baron Cohen SMS-ben megkérdezte Andersont, mit szólt a filmhez a férje, Kid Rock, ő azt válaszolta, hogy beadta a válókeresetet. Amikor Cohen az okát firtatta, a színésznő azt írta, hogy „a mozi miatt” (a zenész és Pamela Anderson 2007 februárjában valóban elváltak). Na ez a durva, nem a makkos cipő!


(via IMDb)