12 érdekesség minden idők legjobb sci-fi paródiájáról, az Űrgolyhókról

Mel Brooks zseniális Star Wars-paródiája majdnem el sem készült, mert az angolok beelőzték, aztán nem más nyújtott neki segítő kezet, mint George Lucas - igaz, megkérte az árát!

1. A filmet író, zenéjét szerző és rendező Mel Brooks számára logikus lépés volt az Űrgolyhók elkészítése, hiszen egy remek paródiaszériában volt: Az ifjú Frankensteinnel (1974) a horrorfilmeket, a Fényes nyergekkel (1974) a westernt, a Bombasikerrel (1976) a némafilmek világát, a Magasfrász-szal (1977) Alfred Hitchcock munkásságát figurázta ki. Adta magát, hogy az akkor berobbanó Star Wars: Egy új remény (1977) és folytatásai kapcsán egy sci-fi műfajparódiát is letegyen az asztalra. Itt persze nem állt meg – gondoljunk csak a Robin Hood, a fuszeklik fejedelmére (1993).

2. A film készítését majdnem hagyták a fenébe, amikor kiderült, hogy az angolok megcsinálták a maguk Star Wars-paródiáját Morons from Outer Space címmel – ráadásul Brooks eredetileg Planet Moronnak akarta hívni saját verzióját. Ezek után nyilván sok mindent át kellett írniuk, így csak két évvel az 1985-ös brit paródia után jöhetett ki az Űrgolyhók – az előbbit azóta teljesen elfelejtették, az utóbbi kultikussá vált.

Forrás: MGM

 

3. Brooks nem volt tiszteletlen, és George Lucas áldását akarta kérni a filmre. George Lucas ezért még a forgatás megkezdése előtt elolvashatta az Űrgolyhók forgatókönyvét, és úgy megtetszett neki, hogy Brooksék rendelkezésére bocsátott néhány fel nem használt felvételt az Egy új reményből, illetve speciális effektes cége, az Industrial Light & Magic segített megcsinálni a Brooks-film vizuális trükkjeit. Lucasnak egy kikötése volt:

ne árusítsanak semmiféle kapcsolódó merchandise terméket az Űrgolyhókhoz.

Brooks belement az alkuba, hiszen paródiákhoz eleve nem is szoktak ajándéktárgyakat gyártani. Bár viccből egy csomó merchandise megjelenik a filmben, egyik sem került gyártásra vagy kereskedelmi forgalomba.

4. A Luke Skywalker-/Han Solo-paródia Lone Starr kapitány szerepét eredetileg James Caannak szánták, aki azonban akkortájt súlyos szenvedélybetegséggel küzdött, így nem tudta vállalni a forgatást. Szóba került Tom Cruise és Tom Hanks is,

nekik azonban ez jócskán rangon aluli feladat volt,

így nem vállalták a felkérést. Tom Berenger is az esélyesek között volt, ám végül az akkor még ismeretlennek számító Bill Pullman játszhatta el Starrt.

Forrás: MGM

 

5. Mel Brooks nemcsak írta és rendezte a filmet, de a Yoda-paródia Yoghurt karakterét is ő játszotta el, ami egy cseppet sem volt könnyű feladat: az aranyszínű sminktől kiütéses lett az arca és a nyaka, a térde pedig nagyon megfájdult attól, hogy folyamatosan térden állva mászkált (mivel így formálta meg az alacsony figurát), hiába volt rajta térdvédő. A nehézségek ellenére azonban annyira élvezte a dolgot, hogy azt nyilatkozta: még így is megérte – pedig a szerepet eredetileg Gene Wildernek szánta.

Forrás: MGM

 

6. Brooks persze nem csak a Star Wars-filmeket parodizálta ki, és ha kellett, cselhez folyamodott. John Hurtöt például rávette, hogy segítsen a poén kedvéért egy rövid cameo erejéig felidézni A nyolcadik utas: a Halál (1979) híres mellkasrepesztő jelentét.

Hurt azt hitte, egy pár perces jelenése lesz, eszébe sem jutott, hogy ezért pénzt kérjen,

ám amikor megérkezett a forgatás helyszínére, döbbenten látta, hogy a híres jelenethez egy masszív díszletet építettek fel, amiből arra is rájött, hogy ez bizony hosszabb munka lesz – ekkor már nagyon bánta, hogy nem kért fizetést.

7. Barf (Chewbacca megfelelője) jelmezét három ember „üzemeltette”.  John Candy a mancsába rejtett vezérlővel működtette Barf farkát, míg két asszisztens egy-egy fület irányított. Candy jelmezét egy harminckilós akkumulátor táplálta, amit a hátán viselt.

Forrás: UIP-Duna Film

 

8. Zseniális jelenetében a Rendőrakadémia filmekből is ismert „hangutánzó”, Michael Winslow itt is saját maga adta ki az összes vicces hangot. Mel Brooks azzal viccelődött, hogy a színész ezzel vagy ezer dollárt megspórolt neki.

9. Ki tudja miért, de elterjedt az a téves információ, hogy a filmben felbukkant Michael York, csak felismerhetetlenül, mert majomjelmezben van.

York számtalanszor tagadta a dolgot,

és egy interjúban azt is elmondta, hogy éveken át sikertelenül próbálta levetetnie a szerepet számos online filmográfiáról, de azóta feladta és lemondott erről a lehetőségről.

Forrás: MGM

 

10. A Druidia bolygón található kastély II. Ludwig király neuschwansteini kastélya Bajorországban. A film kedvéért néhány fal matt festést kapott és további rámpákat, de az arrafelé megszokott dolog: a Neuschwanstein-kastély számos filmben szerepelt, de nem csak erről híres: róla mintázták a Disney logójában szereplő vidámparkkastélyt.

11. Valahányszor a Darth Vader megfelelőjeként működő Dark Helmet arcát eltakarja a túlméretezett sisakja, a hangja mélyebb és baljósabb lesz, hasonlóan James Earl Joneshoz, amikor a sötét nagyurat alakította. A nagy különbség, hogy Dark Helmet ilyenkor afrikai akcentussal beszél.

Forrás: MGM

 

12. A „Schwartz" nemcsak egy vicces szó, amit az Erő helyet használtak a filmben, hanem Mel Brooks jogi képviselőjének a neve, aki ebben a filmben segítette. Ennél fogva a „A Schwartz legyen a veled" kifejezés sokkal több jelentőséggel bírt az egész produkció számára, mint azt gondolhatnánk – pláne úgy, hogy paródiaként a film folyton ingoványos talajon járt.

Forrás: MGM