13 érdekesség és kínos furcsaság az Amerikai mesterlövészről

Minden idők legeredményesebb amerikai mesterlövésze igazi nemzeti hős volt, végzete pedig tragikus volt, így adta magát, hogy életéről film készüljön, amit Clint Eastwood rendezett, és ami kavart bizonyos hullámokat!

1. Chris Kyle, az amerikai hadsereg mesterlövészére iraki bevetésein 160 ellenséges harcossal végzett igazoltan – saját állítása szerint a teljes szám 255 volt. Bár Carlos Norman Hathcock őrmesternek mintegy 400 találata volt a vietnámi háború alatt, de ebből csak 109 volt igazolt, ami persze gyerekjáték a finn Simo Häyhähoz képest, aki 505 ellenséges katonával végzett a téli háború során.

Chris Kyle-t már életében Legendának hívtak a bajtársai,

és ő maga is sokat dolgozott a saját imidzsén - sok történetére nincs semmiféle bizonyíték - , de az biztos, hogy ő volt az amúgy nem feltétlenül népszerű iraki háború egyik legnépszerűbb alakja az USA-ban, ráadásul tragikus halált halt - egy pszichés gondokkal küzdő veterán lőtte le egy lőtéren -, így nem is volt kérdés, hogy film készül róla.

Forrás: InterCom

 

2. A film alapjául szolgáló, azonos címmel megjelent könyvet Scott McEwen és Jim DeFelice írták. A könyv eredeti nyelvű kiadásakor Chris Kyle még élt, halálhíre a kötet magyarra fordítása közben érte a kiadókat. Kyle állítólag azt mondta, ha bárki is filmre szeretné vinni az ő történetét, akkor az csak és kizárólag Clint Eastwood lehet. Az óhaja teljesült- de némi kitérővel.

3. Kyle életének megfilmesítési jogaira Bradley Cooper csapott le, aki eleinte – állítólag - még csak a produceri munkákat akarta elvállalni és Chris Pratt alakította volna a főszerepet, később azonban meggondolta magát.

Forrás: InterCom

 

4. 2013. május 2-án bejelentették, hogy Steven Spielberg rendezi a Kyle életéről szóló filmet. Spielberg olvasta Kyle könyvét, és az ő ötlete volt, hogy egy „ellenséges mesterlövész” karakter szolgáljon Kyle ellenpólusaként, aki megpróbálja felkutatni és megölni őt. Spielberg ötletei alapján elkészült egy elég hosszú, 160 oldalas forgatókönyv, ám a Warner Brothers költségvetési korlátai miatt a rendező úgy érezte, nem tudja vászonra vinni a történetről alkotott elképzelését. Ezért 2013. augusztus 5-én bejelentették, hogy Spielberg kiszállt a rendezésből, majd két hétre rá derült ki, hogy Clint Eastwood rendezi az Amerikai mesterlövészt, a főszerepet pedig Bradley Cooper kapta.

Forrás: InterCom

 

5. Coopert Chris Kyle egyik valódi bajtársa, Kevin Lacz edzette és képezte ki az alapfogásokra, így a színész 600 méteres távon belül „halálosnak” bizonyult. Lacz emellett tanácsadóként végig ott volt a forgatáson.

6. Chris Kyle szerepéért Cooper igazi izomkolosszusra gyúrta ki magát: napi két edzése volt, 2-2 órás időintervallumban, miközben ugyanazokat a zenéket hallgatta az edzésein, amiket Kyle annak idején. Napi 5000 kalóriát evett, és hatalmas súlyokat emelt, úgy 20 kiló extra izomzatot pakolt magára, és az egész forgatás alatt karakterben maradt mint egy igazi tengerészgyalogos.

Forrás: InterCom

 

7. A filmet az elhíresült műbébi miatt szokás ostorozni. Eastwoodék ugyanis az egyik jelenetben (lásd lent) Kyle és felesége (Sienna Miller) újszülött gyermekét egy műanyag játékbabával „játszatták el.”  A kis incidens kizökkentette a nézőket, és azóta is gyakran emlegetik fel. A kisbabákkal való forgatás valóban nagyon problémás, drága és külön szabályozás vonatkozik rá, és Eastwood mentségére mondva az igazi baba állítólag hirtelen belázasodott, és ez volt a kényszermegoldás.

8. A film, amely Chris Kyle tengerészgyalogos mesterlövész azonos című memoárja alapján készült, azzal nyit, hogy Kyle felfegyverezve őrködik egy iraki utcán, ahol egy tengerészgyalogos konvoj készül áthaladni. Észreveszi, hogy egy nő egy hatalmas páncéltörő gránátot ad át egy kisfiúnak, aki a konvoj felé rohan. Kyle-nak nincs más választása, mint hogy kiiktassa a gyereket és a nőt is. Emlékirataiban azonban Kyle nem tesz említést a gyerekről, csak egy nőről, aki egy valószínűleg sokkal kisebb, kevésbé pusztító gránátot tartott a kezében.

Forrás: InterCom

 

9. Konkrét elemzések szerint a film történelmi pontossága 56,9 százalékos. A film „főgonosza”: egy Mustafa nevű iraki mesterlövész, aki többször is keresztezi hősünk útját, többek között a „csak egy maradhat”-típusú végső csatában. Kyle csak a könyvének egyetlen bekezdésében említi őt, mondván, hogy soha nem látta személyesen Mustafát, és azt, hogy "más mesterlövészek később megöltek egy iraki mesterlövészt, akiről úgy gondoljuk, hogy ő volt". Kyle majdnem két kilométeres lövése azonban megtörtént – csak nem úgy, ahogy itt látjuk.

Forrás: InterCom

 

10. 2007-ben három, iraki civilek meggyilkolásával vádolt amerikai katona, egy Ranger mesterlövész osztag tagjai, védekeztek azzal, hogy felső utasításra tettek ki jól látható helyre fegyvereket vagy robbanóanyagokat, hogy aztán azokat, akik ezeket felveszik, lelőjék, hiszen

innentől fegyveres lázadóknak minősültek.

Nem lehet tudni, hogy Chris Kyle folyamodott-e ilyen módszerhez, de az eset megrendítette a mesterlövészek tudásába és tisztességébe vetett hitet a hadseregen belül.

Forrás: InterCom

 

11. Clint Eastwood 58 millióból készült filmje több mint 500 millió dollár bevételt termelt – egész pontosan 547 426 372 dollárt- , és ezzel a veterán rendező első filmje lett, ami átlépte a 300 milliós bevételi határt az Egyesült Államokban, sőt, az első hétvégi 105 millió dolláros bevételével januári rekordot döntött az alkotás.

12. Az Amerikai mesterlövész hat Oscar-jelölést kapott a legjobb film, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb férfi főszereplő, a legjobb vágás és hangvágás és a legjobb hangkeverés kategóriában - de csak egyetlenegyet, a legkevésbé fontosat (legjobb hangvágást) váltott díjra.

Forrás: InterCom

 

13. Ezzel a szerepével Bradley Cooper a tizedik férfi színész lett, aki legalább három Oscar-jelöléssel rendelkezik a Legjobb Férfi Alakítás kategóriában.