15 dolog, amit nem tudtál a Rendőrakadémia-filmekről

Bármennyire is cikivé vált a franchise az évek során, az elején még igenis jók voltak a Rendőrakadémia-filmek. Összeszedtünk tizenöt érdekességet az első néhány részről.

1. Paul Maslansky producernek akkor jutott eszébe az első Rendőrakadémia ötlete, amikor Az igazak című 1983-as űrhajós életrajzi filmet forgatta, és egy utcai jelenet felvételekor a San Franciscó-i rendőrség egy csapat kadétot küldött ki a stábhoz a helyszín biztosítására. A rendőrhallgatók Maslansky beszámolója szerint nagyon vegyes csapatot alkottak: volt köztük férfi, nő, magas, alacsony, fekete, fehér, ázsiai, kövér, sovány, fiatal, idősebb – és hát nem álltak épp a helyzet magaslatán.

A kisrendőröket felügyelő rendőrtiszt azt mesélte a producernek, hogy bárkinek a jelentkezését elfogadják az akadémiai kiképzésre, de aztán a nem megfelelőeket két hét múlva kiszórják. Maslansky pedig eljátszott a gondolattal, hogy milyen lenne, ha ezek az alkalmatlan rendőrjelöltek is bent maradnának – és ebből az ötletből született meg a Rendőrakadémia.

2. Steve Guttenberg egy régi rendőrségi pólóban ment el a meghallgatásra, ami egykor az édesapjáé volt: Stanley Guttenberg ugyanis a New York-i rendőrség kötelékében dolgozott. Nem csoda, hogy a színész azonnal megkapta Mahoney szerepét.

3. Mahoney szerepére egyébként Guttenberg előtt Billy Crystal, Tom Hanks, Michael Keaton, Bill Murray, Judge Reinhold, Jerry Seinfeld, Robin Williams, Bruce Willis, John Travolta és Rick Moranis is esélyes volt. Eric Lassard parancsnok karakterét pedig az alkotók Leslie Nielsenre írták – de végül George Gaynes játszotta el.

4. Marion Ramsey egyszer elárulta, hogy figurája, Hooks jellegzetes hangját Michael Jackson selypegős, édeskés hangjáról mintázta. Egyszer ugyanis alkalma nyílt találkozni vele.

5. Bill Clinton egykori amerikai elnök azt mesélte Steve Guttenbergnek, hogy a Rendőrakadémia az egyik kedvenc filmje, és élete egy nehéz szakaszán (vélhetően a Monica Lewinsky botrányra célzott) részben az segítette át, hogy többször is megnézte. 2016-ban egy politikai beszédében Clinton arról is beszélt, hogy felesége, Hillary Clinton kissé megkérdőjelezte a szülői kompetenciáját, amikor lányukkal, Chelsea-vel egymás után hat részt megnéztek a Rendőrakadémia franchise-ból.

6. Amikor a második Rendőrakadémia filmet forgatták, az első részben is szereplő törzsgárdából többen sérelmezték, hogy az új stábtagok miatt nekik kevesebb szerep jut. A vita odáig fajult, hogy egy ponton leállították a forgatást, és hívtak egy mediátort, hogy lecsillapítsa a kedélyeket.

7. Steve Guttenberg először nem akarta elvállalni a Rendőrakadémia 2-t, mert nem tetszett neki a forgatókönyv – ezért a kedvéért átírták, és a gázsiján is emeltek, így végül igent mondott. Az utolsó Rendőrakadémia film egyébként, amiben a színész feltűnt, a negyedik rész volt.

8. A Rendőrakadémia 3. japán karaktere, Nogata eredetileg indiai volt, és Ramunak hívták. Ez megmagyarázza, hogy a férfi miért alszik egy Új-Delhiből hozatott szöges ágyon, és miért meditál a kezeit egy égő gyertya lángja fölé tartva.

9. A Rendőrakadémia 3. rendezője, Jerry Paris és a Callahant alakító Leslie Easterbrook összejöttek a forgatáson. Románcuk sajnos nem tartott sokáig, mert Paris tíz nappal a film amerikai premierjét követően meghalt agydaganatban. Az eredeti tervek szerint egyébként ő rendezte volna a negyedik részt is, méghozzá közvetlenül egymás után a harmadikkal, de már olyan beteg volt a munkálatok idején, hogy a negyedik filmre végül mást kértek fel (Jim Drake-et).

10. A Rendőrakadémia 3. utolsó üldözéses jelenetének forgatása előtt Easterbrooknak állítólag négy órájába telt pusztán azt megtanulni, hogyan kell egyáltalán elindítani egy jet skit.

11. A Sweetchuckot alakító Tim Kazurinsky és a Sarah-t hozó Marcia Watkins a való életben 1984 óta férj és feleség.

12. Bubba Smith (Hightower) csak akkor tudta meg, amikor először megjelent a Rendőrakadémia 3. forgatásán, hogy az egyik jelenetben női ruhát és parókát kell húznia. Arra is megkérték, hogy borotválja le a bajuszát, de erre nem volt hajlandó, ezért a képsorban csak hátulról látható.

13. A Karen Adams nevű karaktert eredetileg Karen Hoovernek hívták, de megváltoztatták a vezetéknevét, mivel a ’porszívó’ jelentésű ’hoover’ egyértelmű utalás volt az orális szexre, és az alkotók nem akarták, hogy a film emiatt magasabb korhatár-besorolást kapjon. A figurát alakító Shawn Weatherly volt egyébként az 1980-as Miss Universe.

14. Michael Winslow (Jones), David Graf (Tackleberry) és George Gaynes (Lassard parancsnok) az a három színész, aki az eddig elkészült mind a hét Rendőrakadémia filmben szerepelt. Az abszolút bajnok mégis Winslow, aki a heptalógián kívül az 1997-ben indult élőszereplős sorozatverzióban is (1988–89-ben ugyanis volt egy Rendőrakadémia című animációs széria is) állandó szereplő volt. Paul Maslansky producer egyébként eredetileg tíz Rendőrakadémia filmet álmodott, és már évek óta ígérik, hogy leforgatják a nyolcadik részt, amelyben többen is (köztük Steve Guttenberg) visszatérnének az eredeti szereposztásból.

Egy potenciális Rendőrakadémia 8-ról már 2003 óta beszélnek: akkor úgy volt, 2006-ban kezdődik a forgatás, és 2007-ben jön a film, de még 2006-ban lefújták az egészet. Ezután 2008-ban Guttenberg beszélt róla egy rádióinterjúban, hogy továbbra is tervezik a nyolcadik részt, amit 2010-ben Maslansky is megerősített. 2012-ben már egy rendezőt is bejelentettek (Scott Zabielskit), de azóta sem történt semmi. A projekt IMDb-s adatlapján jelenleg egy másik direktor, Brian Levant (Hull a pelyhes, Kutyabajnok) szerepel, de még ő sem kezdett el forgatni. 2018-ban ugyanakkor Guttenberg egy rajongói kérdésre válaszolva a Twitteren azt állította, hogy a produkció továbbra is folyamatban van.

15. A Rendőrakadémia 4-ben Sharon Stone is szerepelt (ő volt Claire Mattson). A színésznő azért vállalta el a felkérést, mert éppen akkor omlott össze az első házassága, és szeretett volna az életébe egy kis vidámságot egy ilyen nehéz időszakban.

„Nagyon jó ötletnek tűnt egy csapat komikussal bandázni. Ez volt a legjobb terápia”

– nyilatkozta a dologról az Elemi ösztön sztárja.

(via IMDb, Wikipedia)