4 + 7 dolog, amit nem tudtál a 47 roninról, Keanu Reeves egyik legrosszabb filmjéről

Szegény Reevest szétszedték miatta a kritikusok, pedig egyáltalán nem ő tehetett róla, hogy a 47 ronin csapnivaló lett. Mutatjuk, hogy akkor ki.

1. A filmet rendező Carl Rinsch a forgatás során összeveszett a gyártó Universal stúdióval, mivel a cég egy effektekkel telepakolt fantasy blockbustert akart, olyasmit, mint A Gyűrűk Ura-trilógia vagy az Avatar, miközben az alkotó egy művészi szamurájfilmbe oltott, a Gladiátor vagy a Mennyei királyság nyomdokain haladó történelmi drámát vizionált. Pedig a 47 ronin esete valós történelmi tényeken alapul (az 1700-as évek Japánjában esett meg), itt ezzel szemben egy boszorkányokkal és óriásokkal benépesített világban járunk.

A vita a rendező és a stúdió között pedig állítólag odáig fajult, hogy Rinsch-t az utómunkálatok idején kitiltották a vágószobából.

 

Még több háttérinfó

Keanu Reeves csinált egy jó kis szamurájfilmet, a stúdió meg hazavágta

A 47 Ronin (2013) az egyik legnemesebb japán legendát dolgozza fel, igaz, nyugati szempontból, és különböző vad fantasy elemekkel, de nem ez volt az eredeti elképzelés.

Tovább


2.
Pedig minden olyan jól indult, hiszen a 47 ronin forgatókönyve felkerült a 2008-as Blacklistre: ez a szakmai szemle minden évben azokat a legjobb forgatókönyveket listázza, amelyekből még nem készült film. Ehhez képest a megvalósult verzió olyan katasztrofálisan sikerült, hogy a forgalmazó nem merte előzetesen levetíteni a kritikusoknak.

3. Ami viszont mindezek ellenére tökéletesen sikerült a filmben, az az íjak megjelenése. A filmesek ugyanis egy elsőrangú európai íjkészítő mestert, Michael Reape-et bíztak meg a feladattal, aki amiatt, hogy a fegyvereket sokszor megmutatták közeliben is, több múzeumi minőségű íjat is gyártott a produkció számára.


4.
Ehhez hasonló maximalizmus jellemezte a jelmeztervező, Penny Rose munkáját is, aki minden egyes színész, még a statiszták számára is személyre szabott korhű jelmezt varratott, amit még akkor is viselniük kellett, amikor csak nagyon messze, a háttérben tűntek fel. A korabeli kimonók alapján tervezett jelmezekbe ugyanakkor minden esetben került egy kis modern csavar, és nagyon színesek voltak.

5. A 47 ronin történetéből korábban már hat feldolgozás született, ezek azonban egytől egyik japán munkák (Genroku chûshingura /1941/, Chûshingura /1958/, Chûshingura /1962/, Akô-jô danzetsu /1978/, Shijûshichinin no shikaku /1994/, Saigo no Chûshingura /2010/), így a Keanu Reeves nevével fémjelzett 47 ronin az első hollywoodi adaptáció.

6. A stúdió által előírt sok újraforgatás és az elhúzódó utómunkálatok miatt

a film végső költségvetése 175 millió dollárra rúgott.

Ami még tragikusabb azzal összevetve, hogy a 47 ronin világszerte elért jegybevétele valamivel több mint 151 millió dollár volt – szóval a produkció még a saját költségeit sem hozta vissza. De állítólag később VOD-on, DVD-n és Blu-Rayen szépen teljesített. Ezzel együtt a művet a híres bukások között tartjuk számon.


7.
Keanu Reevest és néhány mellékszereplőt leszámítva a 47 ronin összes szerepét japán színészek játszották, akik szinte teljesen ismeretlenek voltak a nyugati közönség számára.

Egy kivételt azonban találunk a stáblistán:

ő Hiroyuki Sanada, aki japán színészként olyan amerikai filmekben és sorozatokban játszott, mint a Lost, a Farkas, a Helix, a Westworld vagy a Bosszúállók: Végjáték.

8. A ’ronin’ szó szerinti fordításban azt jelenti, hogy ’hullámember’, mivel azokra a szamurájokra utal, akik nem tartoztak egyetlen állandó hűbérúrhoz sem,

így kvázi a hullámok hátán sodródtak egyik uruktól a következőig.

9. A filmben látott boszorkány két szeme más-más színű, amire a tudomány a heterokrómia kifejezést használja. Mindez egyáltalán nem olyan ritka jelenség: a sztárvilágban mások mellett Kate Bosworth, Mila Kunis, Kiefer Sutherland, Alice Eve, Henry Cavill, Simon Pegg, Benedict Cumberbatch és Christopher Walken is ezzel a szemmutációval rendelkezik.

Forrás: UIP-Duna Film


10.
Mivel Keanu Reeves negyedrészt kínai-hawaii származású (apai nagyanyja kínai-hawaii, édesapja pedig kínai, hawaii és portugál gyökerekkel bír),

a filmeseket nem érhette a „whitewashing” vádja,

hiába próbálkoztak be egy páran azzal, hogy a távol-keleti főszereplőt fehér színész játssza.

11. Ahogy már említettük, a 47 ronin hatalmasat bukott, és a kritikusok is gyűlölték – mégsem ez Keanu Reeves legrosszabb filmje. A kritikákat és a nézői visszajelzéseket összesítő site, a Rotten Tomatoes nyilvántartása szerint ez a film ugyan a nem túl izmos 16 százalékon áll, de a színésznek van 11 (Klónok), sőt 0 százalékos munkája is (Tétova nemzedék).


(via IMDb)

 

Keanu sorstársai

Óriási sztárok hatalmas buktái

A nagy nevek sok nézőt hoznak be, ez eddig tiszta ügy, de van, hogy nem jön ki a matek, és a produkció így is bukik. Vagy éppen azért bukik, mert túl nagy sztárok szerepelnek benne. Nem könnyű dolog!

Tovább