5 kultfilm, amit kötelező lesz újranézned a héten!

Alien! Mátrix! Halálos fegyver! Oroszlánkirály! Csupa örök klasszikussal nosztalgiázhatunk a napokban. Heti tévéajánló.

Hétfő: Mátrix

Nagyon furcsa belegondolni, hogy már 20 éves a Mátrix: az Egyesült Államokban 1999 márciusában (Magyarországon augusztusban) mutatták be minden idők egyik legmenőbb cyberpunk akciófilmjét, ami alapjaiban változtatta meg a CGI trükkök látványvilágát (lásd bullet time effektus és társai). A Mátrix jött, látott, győzött, és legalább 10 évre bebetonozta a divatba a foncsorozott napszemüvegeket, a fekete kabátokat és a Nokia mobiltelefonokat. Napjainkban ráadásul ismét aktuális lett a Mátrix-őrület, hiszen nemrég jelentették be a negyedik részt, és Will Smith is nagy örömmel posztolta ki azt a deepfake videót, amiben nem Keanu Reeves, hanem ő Neo (annak idején ugyanis elutasította a főszerepet, és inkább a Wild Wild Westet forgatta le).

Ahogy látjuk: Szürke, egyhangú világunk valóságos. A valóság: Ez a világ csak átverés, egy nagyszabású összeesküvés része, amelynek kiagyalói mesterséges intelligenciájú gépek. A hatalom az ő kezükben van, és az emberek mind rabszolgák. Kemény! Eláll a lélegzeted a trükköktől, elszáll az agyad az akciójelenetektől, és megáll az eszed a történettől. Keanu Reeves és Laurence Fishburne vezetik az emberiség felszabadításáért folytatott harcot a Mátrixban, a Wachowski testvérek korszakalkotó filmjében, amelyet nem lehet elégszer megnézni. A történet lebilincselő, a speciális effektusok páratlanul újszerűek - a film egyszerűen zseniális. A Mátrix a 65. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Kedd: A nyolcadik utas: a Halál

Nemcsak a Mátrixról, az Alien-filmekről is sok szó esett a múlt héten. Október 8-án ugyanis 70 éves lett a franchise főszereplője, Sigourney Weaver! Mai fejjel persze már nagyon furcsa belegondolni, hogy eredetileg nem is ő, hanem a színiiskolás osztálytársa, Meryl Streep lett volna az űrkamionos Ripley A nyolcadik utas: a Halálban. Csak Streep a casting idején épp az elhunyt barátját gyászolta, így a stáb inkább Weaverrel kezdte el a forgatást.

A Nostromo űrhajó a hazatérés helyett a képernyőn villogó pont nyomába ered. Váratlan küldetésük egy kihalt bolygóra vezeti őket, ahol egy elhagyott űrhajót találnak, belsejében számtalan, tojás alakú kapszulával. Miközben óvatosan próbálják feltárni az űrsikló titkát, az egyik tojásból hirtelen kirobban egy lény, és rátapad Kane (John Hurt) arcára, aki teljesen megbénul. Miután Kane visszanyeri az eszméletét, és csatlakozik a többiekhez, megdöbbentő dolog történik. Kane testéből egy szörny kel ki, amely sorra végez az űrhajósokkal. Ripley (Sigourney Weaver) azonban nem törődik bele a halálba. A nyolcadik utas: a Halál a 87. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Szerda: Csillagpor

Neil Gaiman képregény- és regényíró modern korunk legjobb és legszórakoztatóbb mesemondója. Ez többek között abból is látszik, hogy már Hollywood is felfigyelt a bestsellereire: tévésorozat készült a Soseholból és az Amerikai istenekből, valamint az Elveszett próféciákból is (utóbbi társszerzője: Terry Pratchett), a Lucifer után pedig a Sandman képregényekből is jön a tévés verzió. A Coraline című regénye 2009-ben kelt életre stop motion animációként, 2007-ben pedig a Kingsman-filmek atyja, Matthew Waughn rendezett filmet a Csillagpor című Neil Gaiman-kötetből. 

Fal választja el a kisvárost a mágikus királyságtól. Egy nap hullócsillag esik le a falon túl. Tristan, aki reménytelenül szerelmes Victoriába, megígéri, hogy elhozza neki. Sikerül átjutnia a falon, de az igazi kaland csak most kezdődik. A Csillagpor a 45. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Csütörtök: Az oroszlánkirály

Aki nem pityergett még egyszer sem a Disney 1994-es oroszlános meséjén, annak alighanem kőből van a szíve! A Disney elképesztő zsenialitással készített látványos rajzolt musicalt az Afrikába átrakott Hamletből: hiszen ugye itt is egy fiatal herceg kényszerül száműzetésbe, miután a trónra törő, gonosz nagybácsi megöli a királyt, ám szerencsére hősünket kirángatja a búskomorságból két cimborája, és hazamehet rendet csinálni.

Az állatok királyának, Mufasának első fiúgyermekeként Szimba a trónörökös. A dzsungel állatai tisztelettel bánnak a rettegett, de igazságos király gyermekével, így Szimba életének első hónapjai gondtalanul, boldogságban telnek. De nem nézi mindenki jó szemmel a trónörökös érkezését. Szimba gonosz nagybátyja, a hiénákkal szövetkező Zordon régóta feni a fogát a király trónjára, és tudja, hogy ha a kis utód nem áll az útjában, Mufasa halála után az ő fejére kerül majd a korona. Zordon ármánykodásának köszönhetően a kis Szimba életveszélyes helyzetbe kerül: a kiszáradt folyómederben egy megvadult bivalycsorda előtt találja magát, és csak édesapja önfeláldozó bátorságának köszönhetően éli túl a helyzetet. Apja azonban már nem tud kitérni a csorda elől, amely halálra tapossa. Zordon azonnal magához ragadja a hatalmat, a kis oroszlán pedig bánatában világgá megy. Útja során új, vidám és vicces barátokra lel, veszélyes és boldog kalandok várnak rá. Amikor életerős hím oroszlánná érik, elhatározza, hogy bosszút áll apja gyilkosán, és visszaszerzi a trónt, hogy apja szellemében ő legyen az új Oroszlánkirály... Az oroszlánkirály a 62. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Péntek: Halálos fegyver

Mel Gibson és Danny Glover vagány kettőse hiába tekint vissza már 32 éves(!!!) múltra, a Halálos fegyver három évtized után sem vesztett a fényéből: máig megunhatatlan klasszikus. És nem mellesleg buddy cop műfaj, vagyis a hajmeresztő kalandokba keveredő, egymást folyton heccelő zsarupárosos filmek tankönyvi példája és fontos mérföldköve.

Roger Murtaugh most ünnepli ötvenedik születésnapját. Gyilkossági ügyekben nyomozó zsaru létére otthonülő, családszerető ember, aki már csak a jól megérdemelt nyugdíjas évekre készül. Pech-e vagy szerencse, de egy teljesen más típusú nyomozóval, Martin Riggs-szel hozza össze a sors. Riggs felesége 11 éve autóbalesetben az életét vesztette, a férfi azóta magányosan él. A két rendőrnek egy öngyilkossági ügyet kellene megoldania, amely szorosan összekapcsolódik a hírhedt nemzetközi drogkartell leleplezésével. Hamar felismerik, hogy van ugyan némi esélyük a túlélésre, de kizárólag akkor, ha minél hamarabb megtanulnak együttműködni, és megpróbálnak bízni egymásban. Nem telik el 48 óra, és máris túlesnek egy közös családi vacsorán, megölnek néhány embert, túlélnek egy lövöldözést a sivatagban, felveszik a küzdelmet helikopterekkel és géppuskákkal, kézigránátokat hajigálnak, tetőről ugrálnak, megmentik Murtaugh elrabolt lányát, keresztülhajtanak a falon, áramütést kapnak, megisznak néhány pofa sört, megjavítanak egy motorcsónakot és elsütnek jó néhány poént. A Halálos fegyver az 59. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.